Ένα πράγμα που απασχολεί πολλούς γονείς καθώς στέλνουν τα παιδιά τους πίσω στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό, είναι οι ασθένειες και οι λοιμώξεις που μπορούν να κολλήσουν.

Οι περισσότερες σχολικές ασθένειες συνήθως δεν αποτελούν σημαντική αιτία ανησυχίας. Ωστόσο, σε κανένα γονιό δεν αρέσει να βλέπει το παιδί του να υποφέρει, ακόμη κι αν αυτό που έχει είναι κάτι περαστικό. Επιπλέον, αν το παιδί έχει μια μεταδοτική ασθένεια θα πρέπει να μείνει σπίτι για κάποιες μέρες, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να χάσετε τη δουλειά σας για να τα φροντίσετε. Στο διάστημα αυτό, στο μεταξύ, υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η ασθένεια και στην υπόλοιπη οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας.

Ορισμένες από τις πιο κοινές παιδικές ασθένειες μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, ενώ το μόνο που μπορείτε να κάνετε για τις άλλες είναι να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης του παιδιού σας.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με 8 πιο κοινές ασθένειες και λοιμώξεις της σχολικής ηλικίας, ώστε να μπορείτε να νιώσετε λίγο πιο προετοιμασμένοι για τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε και πώς να ανταποκριθείτε:

Κοινό κρυολόγημα

Συμπτώματα: Φτέρνισμα, καταρροή, συμφόρηση, βήχας, υγρά μάτια.

Αιτία: Ένας ιός που μεταδίδεται εύκολα στους ανθρώπους, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Θεραπεία: Τα κρυολογήματα θα κάνουν την πορεία τους. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε. Μη δίνετε σε παιδιά κάτω των 6 ετών φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα χωρίς συνταγή γιατρού. Κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο, μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να απαλύνετε τα συμπτώματά του. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν με τον πονοκέφαλο, τους μυϊκούς πόνους και τον πυρετό. Μην δίνετε ποτέ ασπιρίνη σε παιδιά ή εφήβους. Έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια.

Εποχική γρίπη

Συμπτώματα: Πυρετός, ρίγη, πόνοι στο σώμα, πονόλαιμος, απώλεια όρεξης, κόπωση.

Αιτία: Ένας ιός που μπορεί να μεταδοθεί εύκολα, ειδικά με το βήχα ή το φτέρνισμα στον αέρα. Το εμβόλιο της γρίπης (εμβόλιο γρίπης) μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε εσάς και την οικογένειά σας από τη γρίπη.

Θεραπεία: Τυπικές περιπτώσεις δεν απαιτούν θεραπεία. Τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με φάρμακα, ύπνο και άφθονα υγρά. Εάν το παιδί σας είναι κάτω των 2 ετών, συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρο. Κάντε το ίδιο εάν το παιδί σας έχει άλλες παθήσεις – όπως άσθμα, καρδιακές παθήσεις, ανοσοκαταστολή, κ.ά. –  που το κατατάσσουν σε «υψηλού κινδύνου».

Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα

Συμπτώματα: Πυρετός, πόνος στο στομάχι, κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, πόνος στο λαιμό.

Αιτία: Βακτήρια που ζουν στη μύτη και το λαιμό. Διαδίδονται εύκολα όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.

Θεραπεία: Ένα τεστ στρεπτόκοκκου θα επιβεβαιώσει το στρεπτόκοκκο στο ιατρείο. Ένα αντιβιοτικό είναι η τυπική θεραπεία.

Ιογενής γαστρεντερίτιδα

Συμπτώματα: Διάρροια, ναυτία, έμετος.

Αιτία: Ένας ιός που εξαπλώνεται γρήγορα στα σπίτια και τα σχολεία.

Θεραπεία: Συνήθως περνάει σε λίγες μέρες. Η θεραπεία στο σπίτι πρέπει να περιλαμβάνει άφθονη ανάπαυση, υγρά και προσεκτικό πλύσιμο των χεριών.

Μονοπυρήνωση

Συμπτώματα: Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετός, μυϊκοί πόνοι, κόπωση και πονόλαιμος.

Αιτία: Ο ιός Epstein-Barr, ο οποίος μεταδίδεται με το φιλί, το βήχα, το φτέρνισμα ή την επαφή με το σάλιο.

Θεραπεία: Η θεραπεία στο σπίτι πρέπει να περιλαμβάνει αρκετή ανάπαυση. Μπορεί να χορηγηθεί φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου, του πυρετού ή του πόνου στους μύες.

Ωτίτιδα

Συμπτώματα: Πόνος στο αυτί, πυρετός, δυσκολία στην κατάποση ή στον ύπνο, τράβηγμα του αυτιού σε μικρότερα παιδιά.

Αιτία: Όταν ένας ιός ή ένα βακτήριο εισχωρήσει στο χώρο πίσω από το τύμπανο. Προκαλεί συσσώρευση πύου. Η πίεση στο τύμπανο προκαλεί πόνο.

Θεραπεία: Πολλοί γιατροί ακολουθούν μια προσέγγιση «περιμένετε και δείτε» πριν συστήσουν αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να βοηθήσουν μια μόλυνση του αυτιού που προκαλείται από έναν ιό. Συχνά δεν βοηθούν πολύ πριν η λοίμωξη υποχωρήσει από μόνη της. Μπορεί να χορηγηθεί φάρμακο για τον πόνο στο σπίτι.

Επιπεφυκίτιδα

Συμπτώματα: Ερυθρότητα των ματιών, οίδημα, εκκρίσεις, δυσφορία στα μάτια, κνησμός.

Αιτία: Μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς, αλλεργίες ή ερεθιστικά για τα μάτια, όπως χημικές ουσίες. Η επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από βακτήρια ή ιό είναι μεταδοτική.

Θεραπεία: Εάν η αιτία είναι βακτηριακή, η επιπεφυκίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφή. Η ιογενής, αλλεργική και χημική επιπεφυκίτιδα δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Μπορεί να χορηγηθεί φάρμακο για δυσφορία. Οι ζεστές ή κρύες κομπρέσες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ψείρες

Συμπτώματα: Μικρά έντομα στα μαλλιά, αυγά (κόνιδες) σε στελέχη μαλλιών κοντά στο τριχωτό της κεφαλής, φαγούρα στο κεφάλι, μικρά εξογκώματα ή πληγές από το ξύσιμο.

Αιτία: Μικροσκοπικά παράσιτα που τρέφονται με μικροσκοπικές ποσότητες αίματος από το τριχωτό της κεφαλής. Είναι πολύ μεταδοτικά, αλλά δεν είναι επικίνδυνα.

Θεραπεία: Οι φαρμακευτικές θεραπείες διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή ή με ιατρική συνταγή. Περιλαμβάνουν σαμπουάν, κρέμα ξεβγάλματος ή λοσιόν που σκοτώνουν τις ψείρες. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την αφαίρεση των κόνιδων μετά τη θεραπεία, χρησιμοποιώντας μια χτένα με λεπτά δόντια.

Ποια συμπτώματα είναι ανησυχητικά

Για τις περισσότερες από τις προαναφερόμενες ασθένειες, η παραμονή στο σπίτι ή η επίσκεψη στον παιδίατρο, είναι το μόνο που απαιτείται. Αλλά μερικές φορές τα παιδιά δείχνουν σημάδια που δεν είναι φυσιολογικά. Εάν το παιδί σας εμφανίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

  • Δεν πίνει αρκετά υγρά
  • Έχει υψηλό πυρετό ή πυρετό με εξάνθημα
  • Εμφανίζει ταχεία αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Το χρώμα του δέρματός του είναι μπλε
  • Εμφανίζει υπνηλία ή λήθαργο
  • Δείχνει μπερδεμένο ή αποπροσανατολισμένο
  • Έχει συμπτώματα γρίπης που βελτιώνονται, αλλά στη συνέχεια χειροτερεύουν