Έναν ακόμη λόγο για να έχουν τα παιδιά μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη με φρούτα και λαχανικά δίνει νέα επιστημονική μελέτη, καθώς μπορεί να μειώσει τα προβλήματα απροσεξίας, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Οι τροφές που μειώνουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ

Ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από γονείς 134 παιδιών με συμπτώματα ΔΕΠΥ να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τα τυπικά τρόφιμα που κατανάλωναν τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των μεγεθών της μερίδας, σε διάστημα 90 ημερών.

Σε ένα άλλο ερωτηματολόγιο ζητήθηκε από τους γονείς να βαθμολογήσουν τα συμπτώματα της απροσεξίας – χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ΔΕΠΥ – στα παιδιά, όπως η δυσκολία να παραμείνουν συγκεντρωμένα, να μην ακολουθήσουν οδηγίες, δυσκολία να θυμηθούν πράγματα και δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά εμφάνισαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα απροσεξίας, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρώπινης διατροφής στο Ohio State University.

«Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειωθούν ορισμένα από τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrition Neuroscience.

Σε άλλη μελέτη που αφορούσε τα ίδια παιδιά, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος στο περιοδικό Nutrients, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες είχαν υψηλότερα επίπεδα διατροφικής ανασφάλειας ήταν πιο πιθανό από άλλα να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα συναισθηματικής δυσρύθμισης, όπως χρόνια ευερεθιστότητα, θυμό και ξεσπάσματα θυμού.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η διατροφή;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ΔΕΠΥ σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και οι βιταμίνες και τα μέταλλα παίζουν βασικό ρόλο ως συμπαράγοντες βοηθώντας το σώμα να παράγει αυτά τα σημαντικά νευροχημικά και στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι δυτικές δίαιτες είναι πιο πιθανό από πολλές άλλες, όπως η μεσογειακή διατροφή, να υπολείπονται στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

«Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο διαχειρίσιμα βοηθώντας τις οικογένειες να επιλέγουν καλύτερες, πιο ποιοτικές για τον εγκέφαλο τροφές και να είναι σε θέση να παρέχουν μια πιο υγιεινή διατροφή» καταλήγουν οι ερευνητές.