«Μην κλαις». Αυτή είναι η πιο κοινή απάντηση από τους γονείς, οι οποίοι προσπαθούν να σταματήσουν το κλάμα των μικρών παιδιών τους. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι τα προβλήματα των παιδιών φαίνονται τόσο ασήμαντα μπροστά στα προβλήματα των «μεγάλων» και πολλές φορές δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο που κλαίνε. Ή ακόμη επειδή μπορεί το μικρό μας να κλαίει για πέμπτη φορά και εμείς απλά να νιώσουμε απογοήτευση.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να ζητάμε από τα παιδιά μας να σταματήσουν να κλαίνε.

 

Γιατί να μη λέμε «Μην κλαις»

Τα μικρά παιδιά δεν ξέρουν πώς να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Έτσι, όταν απογοητεύονται, θυμώνουν ή λυπούνται καταφεύγουν στο κλάμα. Κατά συνέπεια, οι γονείς πρέπει να τους μαθαίνουν ότι το κλάμα είναι αποδεκτό.

Μπορεί για έναν ενήλικα να είναι εύκολο να σταματήσει ή να συγκρατήσει το κλάμα του, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο για ένα μικρό παιδί. Ποιοι είναι όμως οι πιο σημαντικοί λόγοι που μπορεί να κάνουν το παιδί σας να κλαίει.

 

Είναι ευαίσθητο παιδί

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μπορεί εμείς να έχουμε ένα παιδί που είναι πολύ ευαίσθητο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βάλει τα κλάματα για ασήμαντη αφορμή, καθώς παίρνει τα πράγματα πιο βαριά. Αυτό είναι κάτι που εμείς οι γονείς πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας και να μην το θεωρούμε απαραίτητα κακό.

Εάν λοιπόν το μικρό μας είναι πολύ ευαίσθητο, δεν μπορεί να σταματήσει να κλαίει, ακόμα κι αν το ρωτήσαμε πολύ όμορφα γιατί το κάνει αυτό. Είναι η προσωπικότητά τους έτσι και το πώς επεξεργάζονται τον κόσμο γύρω τους, και αυτό σημαίνει ότι όταν τους λέμε να σταματήσουν να κλαίνε, είναι πιθανό να κλάψουν περισσότερο.

 

Νιώθει καλύτερα

Σκεφτείτε πως νιώθετε όταν είστε φορτισμένοι συναισθηματικά ή αναστατωμένοι και «βάζετε» τα κλάματα. Αφαιρείτε ένα βάρος, νιώθετε χαλαροί και αισθάνεστε καλύτερα αμέσως μετά. Έχετε απαλλαγεί από όλο το καταπιεσμένο συναίσθημα και αυτό μπορεί να είναι χαλαρωτικό. Το ίδιο θέλουμε και για το παιδάκι μας.

Το κλάμα είναι χρήσιμο. Και όταν αφήνουμε τα νήπιά μας να βιώσουν το κλάμα, τα προετοιμάζουμε για έναν υγιή τρόπο ζωής και καλή ψυχική υγεία αργότερα.

Πώς να το ηρεμήσετε

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν το παιδί σας κλαίει, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να του αποσπάσετε την προσοχή. Δοκιμάστε να μιλήσετε μαζί του, αλλά εάν ένα μικρό παιδί έχει περάσει σε μια πλήρη κατάρρευση, μπορεί να μην σας ακούσει καθόλου. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε μια δραστηριότητα που θα τους αποσπάσει την προσοχή και θα μπορέσει να σταματήσει το κλάμα. Αυτό ίσως σημαίνει ότι είναι ώρα για σνακ, ώρα να παίξετε μαζί του ή ώρα να αναδείξετε μια νέα δραστηριότητα.