Το μέγεθός τους δεν ξεπερνά τα 3-4 χιλιοστά, κι όμως, ακόμη και ο πιο ψύχραιμος γονιός τρέμει στη σκέψη τους. Δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών – εκτός αν αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει τελείως – αλλά είναι ικανές να του προκαλέσουν έντονη ενόχληση και να το φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση. Συμβαίνει, επίσης, να είναι εξαιρετικά επίμονες. Τόσο, ώστε να μας κάνουν να καταφεύγουμε στη χρήση χημικών, που κανονικά δεν θα σκεφτόμασταν καν να φέρουμε σε επαφή με τα ευαίσθητα κεφαλάκια των παιδιών μας.

Ο λόγος, φυσικά, για τις ψείρες, τον σχολικό και προσχολικό εφιάλτη που επιστρέφει κάθε φθινόπωρο, φαινομενικά αποφασισμένος να προκαλέσει στα μικρά μας επτά χρόνια φαγούρα. Όσο, όμως, και αν μας εκνευρίζει η παρουσία τους, στην πραγματικότητα έχουμε στη διάθεσή μας φυσικούς τρόπους, αλλά και δοκιμασμένα προϊόντα φυσικής προέλευσης χωρίς χημικά και parabens, για να τις εξορίσουμε από τα παιδικά μαλλιά και να τις κρατήσουμε μακριά.

Ψάξε, ψάξε και θα τις βρεις

Δεν αρκεί από μόνο του, όμως είναι απολύτως απαραίτητο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψειρών σε συνδυασμό με τη θεραπεία που θα επιλέξουμε για την εξουδετέρωσή τους. Το καλό χτένισμα με μια πυκνή χτένα, με κατεύθυνση από τη ρίζα ως τις άκρες των μαλλιών, μπορεί να μην ενθουσιάζει τα βλαστάρια μας, αλλά απομακρύνει από το κεφάλι τους τα ενοχλητικά ζωύφια, όπως επίσης και τα αυγά τους (κατά κόσμον, κόνιδες).

Βάλε… γεύση στην αντιφθειρική θεραπεία

Οφείλουμε να τις μοιραστούμε, όμως δεν τις υιοθετούμε. Οι παραδοσιακές «θεραπείες» της γιαγιάς για τις ψείρες και τις κόνιδες, έχουν σημαντικά «υπέρ» (όπως την πλήρη απουσία χημικών), αλλά και ενοχλητικά «κατά» (μεταξύ των οποίων και η αποτελεσματικότητά τους). Οι παρακάτω είναι οι κυριότερες:

  • Ελαιόλαδο για τους υπομονετικούς. Η μέθοδος είναι απλή: απλώνεις ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια του κεφαλιού και στη συνέχεια το καλύπτεις με μια μεμβράνη. Το αφήνεις να δράσει όλη νύχτα και λούζεις το παιδί το πρωί. Επαναλαμβάνεις μια φορά την εβδομάδα, τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες. Αν το παιδί σου έχει τόση υπομονή, πρώτον σου αξίζουν συγχαρητήρια, και δεύτερον λογικά θα απαλλαγεί από τις ψείρες. Οι κόνιδες, από την άλλη, μπορεί να μην υποκύψουν στην επίθεση.
  •  Ξύδι για… εξαγριωμένες ψείρες. Υπάρχει η θεωρία ότι το ξύδι διαλύει την «κόλλα» που χρησιμοποιεί η θηλυκή ψείρα για να κολλήσει τις κόνιδες ανάμεσα στις τρίχες. Όμως το λούσιμο με ξύδι στην καλύτερη περίπτωση δρα συμπληρωματικά προς την επίσημη θεραπεία – και η μυρωδιά του μπορεί να γίνει τόσο ενοχλητική όσο και η φαγούρα.
  • Μαγιονέζα για… umami απεντόμωση. Η λογική είναι αντίστοιχη με εκείνη του ελαιολάδου, αφού θεωρητικά μια παχιά στρώση από τη νόστιμη σως μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στις ψείρες, αν αφεθεί να δράσει σε όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι με δυο επαναλήψεις, με απόκλιση μιας εβδομάδας μεταξύ τους, θα ξεμπερδέψεις. Εμείς προτιμάμε να τη χρησιμοποιούμε στις μακαρονοσαλάτες.

Φυσικά και δοκιμασμένα

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η μόνη σίγουρη επιλογή είναι τα χημικά σκευάσματα. Στην αγορά μπορείς να εντοπίσεις 100% αποτελεσματικά σαμπουάν και μάσκες φυσικής προέλευσης, ικανά να εξουδετερώσουν τον μικροσκοπικό εχθρό και να ανακουφίσουν τα παιδιά ήδη από την πρώτη χρήση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Knock Out Poux Gel, η πρωτοποριακή αντιφθειρική θεραπεία που δρα προκαλώντας «ασφυξία» στις ψείρες, χωρίς να χρειάζεται το παιδί σου να κοιμηθεί πασαλειμμένο με τρόφιμα. Η σύνθεσή του, από έλαιο καρύδας, αγνό κερί μέλισσας και dimethicone (πρόκειται για μια οργανική πολυμερή ένωση πυριτίου), είναι δερματολογικά ελεγμένη και ασφαλής για χρήση ήδη από την ηλικία των έξι μηνών (αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού), ενώ μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα των ψειρών ξανά και ξανά, μιας και το ενοχλητικό έντομο δεν μπορεί να αναπτύξει ανθεκτικότητα στα συστατικά του.

Πέρα από την απουσία χημικών φθειροκτόνων, parabens, χρωστικών ουσιών και ενοχλητικών οσμών, θα εκτιμήσεις πολύ και τη μορφή του, αφού δημιουργεί μια θρεπτική μάσκα ειδικά σχεδιασμένη για να παραμένει στα μαλλιά του παιδιού, χωρίς να στάζει και να λερώνει.

Αρκεί να απλώσεις μια ικανοποιητική ποσότητα K.O. Poux σε στεγνά μαλλιά, ώστε να καλυφθούν καλά τόσο οι τρίχες όσο και το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και να το αφήσεις να δράσει για 30-40 λεπτά, ενώ παράλληλα χτενίζεις αργά και προσεκτικά τα μαλλιά του παιδιού με το ειδικό χτενάκι για να απομακρύνεις τις νεκρές ψείρες και κόνιδες. Αυτό ήταν! Το μόνο που μένει είναι να ξεβγάλεις το K.O. Poux Gel με χλιαρό νερό και να λούσεις το παιδί με το συνηθισμένο του σαμπουάν. Οι ψείρες ανήκουν ήδη στο παρελθόν – όμως δεν βλάπτει μια επανάληψη για προληπτικούς λόγους 5-7 ημέρες αργότερα.

Tips για να μην τα ψειρίζεις

Δεν χρειάζεται να περιμένεις για την αποφράδα ημέρα που θα δεις το παιδί να ξύνεται μετά μανίας. Από τη στιγμή που θα ενημερωθείς για κρούσματα στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο, μπορείς να λάβεις μέτρα πρόληψης που θα κρατήσουν μακριά από το κεφάλι του τα ενοχλητικά ζωύφια.

Δοκιμασμένη λύση το Knock Out Lentes – το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ιδανικό συμπλήρωμα στην αντιφθειρική θεραπεία. Το απαλό και ευχάριστο φυσικό σκεύασμα, διευκολύνει την απομάκρυνση των νεκρών κονίδων από τα μαλλιά, ενώ ταυτόχρονα έχει άριστη απωθητική δράση που αποτρέπει τη μόλυνση (ή την επαναμόλυνση).

Στα συστατικά του θα βρεις ένα σύμπλεγμα από φυτικά αιθέρια έλαια που διαλύουν το συγκολλητικό υλικό με το οποίο οι κόνιδες αγκιστρώνονται από το τριχωτό της κεφαλής, αιθέριο έλαιο μυρτιάς με αποδεδειγμένα άριστη απωθητική αντιφθειρική δράση μεγάλης διάρκειας, έλαια πυρήνων βερίκοκου και βαζελίνης που βοηθούν στο ξεμπέρδεμα των μαλλιών και ενισχύουν την τρίχα με ένα προστατευτικό φιλμ που μειώνει την ικανότητα των κονίδων να προσκολλώνται στα μαλλιά και φυτικά προστατευτικά εκχυλίσματα που περιποιούνται τα μαλλιά, αφήνοντάς τα λαμπερά και απαλά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δοκιμή του K.O. Lentes σε δημοτικό σχολείο, υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο δερματολόγου, με δείγμα πέντε παιδιά με ψείρες και 45 παιδιά χωρίς ψείρες, κανένα παιδί που χρησιμοποίησε το σκεύασμα δεν κόλλησε, παρά την καθημερινή επαφή με τα υπόλοιπα πέντε.

Χωρίς χημικές εντομοαπωθητικές ουσίες, χωρίς paraben, χημικά αρωματικά και χρωστικές, το δερματολογικά ελεγμένο προϊόν είναι κατάλληλο για χρήση από την ηλικία των τριών ετών, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ενώ αφήνει στα μαλλιά ένα υπέροχο, φυσικό άρωμα.

Για σίγουρα αποτελέσματα, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε καθαρά, βρεγμένα μαλλιά μετά τη χρήση του K.O. Poux Gel, κάνοντας μασάζ ώσπου να καλυφθούν όλα ομοιόμορφα, και δίνοντας έμφαση στον αυχένα και την περιοχή πίσω από τα αυτιά. Έπειτα από δέκα λεπτά, χτενίζεις αργά και προσεκτικά με το χτενάκι, ξεβγάζεις με χλιαρό νερό και στεγνώνεις με το πιστολάκι. Το τελευταίο βήμα είναι σημαντικό, αφού ψείρες και κόνιδες αντιπαθούν τη θερμότητα.

Κι αν στόχος σου δεν είναι η καταπολέμηση, αλλά η αποτροπή της μόλυνσης, αρκεί να απλώσεις καθημερινά μια μικρή ποσότητα στις παλάμες σου και να χαϊδέψεις απαλά τα μαλλιά του παιδιού, πριν ξεκινήσει για τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο. Πίστεψέ μας: οι ψείρες δεν θα ασχοληθούν καθόλου μαζί του.

Μάθε περισσότερα για τις φυσικές αντιφθειρικές θεραπείες.