Οι διακοπές τελείωσαν, επιστροφή στο σπίτι και στις σχολικές δραστηριότητες, μπαίνοντας ωστόσο στους κανονικούς ρυθμούς, είναι απαραίτητο ένα τσεκ απ, ένας μικρός έλεγχος για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι πανέτοιμο για τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα που θα ακολουθήσουν.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ελέγξετε εσείς και ο παιδίατρός σας σε ό,τι αφορά την υγεία των παιδιών σας

 

Το βάρος τους

Το καλοκαίρι η διατροφή είναι πιο ελεύθερη και ξεφεύγοντας από το συνηθισμένο διατροφικό πρόγραμμα συχνά γίνονται υπερβολές. Η κατανάλωση γλυκών, παγωτών, ζυμαρικών και αρτοποιημάτων μπορεί να προσθέσουν μερικά κιλά παραπάνω. Τα παιδιά βέβαια δεν επιτρέπεται να κάνουν στερητικές δίαιτες, μπορούν όμως να περιορίσουν τις περιττές θερμίδες που προέρχονται από τη ζάχαρη και το άμυλο και φυσικά να επιστρέψουν σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής που θα τους προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για τη σωστή τους ανάπτυξη.

 

Τον σκελετό τους

Στις διακοπές τα παιδιά είναι ελεύθερα να παίζουν πολύ περισσότερο, και αυτό μπορεί να επιβαρύνει τον σκελετό τους και τις αρθρώσεις τους από υπερβολική πίεση σε κάποια παιχνίδια ή από κακή στάση του σώματός τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μετά τις διακοπές ένα παιδί εμφανίζει μυϊκούς πόνους και σπασμούς, μυϊκές θλάσεις, πόνο σε κάποιες κινήσεις των άκρων, αλλά και σκολίωση ή κύφωση. Ενας έλεγχος λοιπόν του μυοσκελετικού του συστήματος και μέτρηση του ύψους του είναι απαραίτητα.

 

Τα αφτιά τους

Με τα πολλά μπάνια και τις βουτιές σε θάλασσα και πισίνες, αλλά και με τον αέρα και τη σκόνη, μπορεί να έχουν μπει στο αφτί ξένα σώματα ή να έχει «πιάσει κερί». Ο έλεγχος των αφτιών και η ακουστική οξύτητα είναι μέσα στο πρόγραμμα, ιδιαίτερα για τα παιδιά που πέρασαν κάποια ωτίτιδα.

 

Τα μάτια τους

Το παιδί βλέπει καλά, αλλά πόσο σίγουροι είστε ότι βλέπει καλά και από τα δύο μάτια; Παθήσεις όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε δυο-τρεις μήνες ή και να χειροτερεύσουν αν ήδη υπάρχουν. Επίσης ο έλεγχος της αναγνώρισης των χρωμάτων είναι απαραίτητος και μπορεί να τον κάνει ο παιδίατρος στο ιατρείο του. Πολλά παιδιά δεν αποδίδουν καλά στο σχολείο επειδή δυσκολεύονται να διακρίνουν από μακριά τον πίνακα ή δεν αναγνωρίζουν τα χρώματα.

 

Το δέρμα τους

Από μόνο του το δέρμα είναι ένα μεγάλο και σημαντικό όργανο για την υγεία του παιδιού. Η έκθεση στον ήλιο, τη σκόνη, το χώμα κ.λπ. μπορεί να έχουν δημιουργήσει προβλήματα που πρέπει να θεραπευτούν. Τσιμπήματα, αλλεργίες, μύκητες και διάφορα άλλα εξανθήματα μπορεί να «φωλιάζουν» στο δέρμα και να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να φουντώσουν. Ιδιαίτερα τα νύχια, οι μασχάλες, οι βουβωνικές περιοχές και το τριχωτό του κεφαλιού θέλουν καλό έλεγχο.

 

Τα δόντια τους

Τα γλυκίσματα μπορεί να έχουν δημιουργήσει την πρώτη τερηδόνα στα ευαίσθητα δόντια των παιδιών. Ελεγχος και θεραπεία είναι απαραίτητα. Είναι ευκαιρία να αρχίσουν τη φθορίωση τα παιδιά που είναι πάνω από τριών ετών. Επίσης μήπως κάποιο δοντάκι είναι στραβό; Το πλύσιμο ήταν επαρκές ή πρέπει να τους ξαναπούμε και να τους ξαναδείξουμε πώς καθαρίζουμε σωστά τα δόντια μας;

 

Δεν ξεχνάμε…

Τις αιματολογικές εξετάσεις
Ετσι και αλλιώς είθισται μία φορά τον χρόνο να γίνεται ένα μικρό εργαστηριακό τσεκ απ με εξέταση αίματος και ούρων. Πρέπει επίσης να μετράμε την αρτηριακή πίεση διότι και τα παιδιά μπορεί να έχουν υπέρταση. Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να το τσεκάρουμε και μαζί να κάνουμε έλεγχο για χοληστερίνη και σάκχαρο στα παιδιά που πήραν πολύ βάρος. Με την ίδια λήψη αίματος μπορεί να γίνει και γενική αίματος για αιματοκρίτη, σίδηρο και άλλες εξετάσεις που θα προτείνει ο παιδίατρος αν διαπιστώσει ωχρότητα του δέρματος και του βλεννογόνου.

 

Τα εμβόλια

Μήπως κάποιο εμβόλιο έχει παραμεληθεί ή πρέπει να γίνει η αναμνηστική δόση; Μήπως το σχολείο φέτος μας ζητάει και πιστοποιητικό καλής υγείας του παιδιού ή και το Μαντού;

Γενικότερα πόσα άλλα δεν θα μπορούσαμε να δούμε και να συζητήσουμε με τον παιδίατρό μας κατά περίπτωση; Μήπως πρέπει να ξεκινήσει κάποιο άθλημα; Μήπως έχει διαταραχές στον ύπνο του; Μήπως δεν ελέγχει καλά την ούρηση και την αφόδευση; Ολα αυτά είναι θέματα που με την επίσκεψη στον παιδίατρο θα συζητηθούν, θα προγραμματιστούν και θα λυθούν, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Σπύρο Μαζάνη, παιδίατρο.