Είναι σύνηθες φαινόμενο μετά το καλοκαίρι. Τα σανδάλια, τα πέδιλα και οι σαγιονάρες που αφήνουν τα πόδια εκτεθειμένα, το ξυπόλητο περπάτημα και η γήρανση του δέρματος έχουν συχνά ως αποτέλεσμα τη σκλήρυνση των πελμάτων και τις σκασμένες φτέρνες.

Ας δούμε λοιπόν πώς θα τις αντιμετωπίσουμε προκειμένου να αποκτήσουμε και πάλι βελούδινα άκρα, αλλά και να αποφύγουμε την επιδείνωση του φαινομένου.

 

# Με ράσπα ή ελαφρόπετρα

Μετά το  ντους, όταν τα πέλματά μας έχουν μαλακώσει, λειαίνουμε τις σκληρύνσεις  με μία ράσπα ή ελαφρόπετρα και στη συνέχεια εφαρμόζουμε μία εξειδικευμένη θρεπτική κρέμα αναδόμησης για τα πόδια. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  μια ηλεκτρική ράσπα για επαγγελματικό αποτέλεσμα. Χρειάζεται όμως προσοχή να μην το παρακάνουμε και προκαλέσουμε κάποιον τραυματισμό.

 

# Απολεπίζουμε τις φτέρνες

Για συντήρηση, 2-3 φορές την εβδομάδα απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα με ένα σπιτικό σκραμπ:  Ανακατεύουμε ελαιόλαδο και μαύρη ζάχαρη σε ίση ποσότητα και απλώνουμε το μείγμα στα πόδια μας. Κάνουμε μασάζ τρίβοντας τις φτέρνες και τα πέλματα για 5-7 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλένουμε. Τέλος, ενυδατώνουμε με μία πλούσια κρέμα. Το ελαιόλαδο θα προσφέρει θρέψη  στο δέρμα, ενώ οι κόκκοι της ζάχαρης θα κάνουν λεία την επιφάνεια του.

Στην παραλία: Κάνουμε σκραμπ στα πέλματα με την άμμο. Στη συνέχεια ξεπλένουμε και απλώνουμε μία ενυδατική after sun σύνθεση.

 

# Κάνουμε ποδόλουτρο

Για να ανακουφίσουμε τα κουρασμένα ή πρησμένα πόδια μας και να μαλακώσουμε τα πέλματα παίρνουμε μία λεκάνη και τη γεμίζουμε με χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας αμυγδαλέλαιο και 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Βυθίζουμε τα πόδια μας στη λεκάνη για τουλάχιστον 15 λεπτά. Στη συνέχεια σκουπίζουμε και απλώνουμε μία κρέμα εντατικής θρέψης. Το αμυγδαλέλαιο θα ενυδατώσει το δέρμα και τα νύχια. Παράλληλα το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει αναπλαστικές ιδιότητες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία κάθε βδομάδα.

 

# Χρησιμοποιούμε μία ειδική σύνθεση που απολεπίζει και ταυτόχρονα θρέφει τα πέλματα.

Επιλέγουμε μία εξειδικευμένη κρέμα ποδιών με σαλικυλικό οξύ που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, εντατικούς ενυδατικούς παράγοντες όπως υαλουρονικό οξύ, ceramides, αλλά και καταπραϋντικά συστατικά όπως νιασιναμίδη.  Ετσι θα επανορθώσουμε αποτελεσματικά το ξηρό και τραχύ δέρμα διατηρώντας το απαλό, κάθε στιγμή, αρκεί να την εφαρμόζουμε συστηματικά.

 

Τέλος, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα επιλέξουμε, ο κυριότερος κανόνας για να διατηρούμε απαλή την περιοχή είναι η καθημερινή ενυδάτωση κάθε βράδυ, πριν κοιμηθούμε.