Το κάθισμα του αυτοκινήτου είναι μια από τις πιο σημαντικές αγορές που θα κάνετε για το παιδί σας, γι’ αυτό φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

Αλλωστε το κάθισμα αυτοκινήτου σας είναι απαραίτητο αν θέλετε να κάνετε οτιδήποτε, από ένα οδικό ταξίδι μέχρι μια βόλτα στο σουπερμάρκετ με το μικρό σας παιδί.

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση των γονιών είναι αν το κάθισμα που πρόκειται να αγοράσουν είναι ασφαλές.

Το ασφαλέστερο κάθισμα αυτοκινήτου είναι αυτό που ταιριάζει σωστά στο παιδί σας και φυσικά ταιριάζει στο όχημά σας καθώς μπορεί να τοποθετηθεί σωστά από εσάς κάθε φορά

Τα καθίσματα αυτοκινήτου χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το βάρος (και ενδεχομένως το ύψος) του παιδιού. Καλό θα είναι, λοιπόν, πριν από οποιαδήποτε αγορά να γνωρίζετε αυτά τα στοιχεία, ώστε το μικρό σας να απολαύσει ασφαλείς βόλτες στο αυτοκίνητο.

Το πρώτο του κάθισμα

Το πρώτο κάθισμα του μωρού είναι αυστηρά στραμμένο προς τα πίσω. Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, το μωρό θα πρέπει να κοιτάζει προς τα πίσω, καθώς το κάθισμα εξυπηρετεί τη σωστή στάση που προστατεύει και στηρίζει το κεφάλι, τον αυχένα, τη σπονδυλική στήλη, ακόμα και τα πόδια, σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το κάθισμα μπορεί να τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο με τις ειδικές υποδοχές ζώνης ασφαλείας που έχει το κάθισμα. Αυτές είναι συμβατές με όλα τα μοντέλα αυτοκινήτων, όπως για παράδειγμα το κάθισμα της Peg Perego

Καθισματάκι Αυτοκινήτου Peg Perego Primo Viaggio SL City 0-13kg 26342BA53DX53 Γκρι 151, 20€

Πριν ξεκινήσετε τη βόλτα ή την εκδρομή σας με το μικρό σας, δέστε σφιχτά τη ζώνη γύρω από το παιδί και δοκιμάστε τα δάχτυλά σας ανάμεσα στο στήθος και τη ζώνη του.

Ο χώρος ανάμεσά τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1-2 δάχτυλα. Η ζώνη πρέπει πάντα να είναι τεντωμένη. Εάν το παιδί φοράει ογκώδη ρούχα, όπως μπουφάν και κασκόλ, καλό είναι να τα βγάλετε, ώστε να κάθεται άνετα με τη ζώνη.

Η προστασία είναι το παν

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, αλλάζουν και οι ανάγκες τους. Για παιδιά βάρους άνω των 15 κιλών θα σίγουρα θα χρειαστείτε κάθισμα στραμμένα προς τα εμπρός.

Τα συγκεκριμένα καθίσματα είναι σχεδιασμένα να προσφέρουν στα παιδιά την άνεση και την ασφάλεια που χρειάζονται στις καθημερινές μετακινήσεις, αλλά και τα μεγάλα ταξίδια.

Διαθέτουν σύστημα πλευρικής προστασίας και προσκέφαλο που προσαρμόζεται στο ύψος ακολουθώντας την ανάπτυξη του παιδιού σας. Ασφαλίζεται εύκολα, με το σύστημα Isofit Soft Lock, αλλά και με ζώνη ασφαλείας 3 σημείων.

Κάθισμα Αυτοκινήτου Britax – Romer Discovery Sl 15-36 kg Παιδικό Γκρι, 119€

Συνήθως τα συγκεκριμένα καθίσματα είναι ελαφριά, όπως της Britax, εύκολα στην τοποθέτηση και ιδανικά στη μετακίνηση από το ένα αυτοκίνητο στο άλλο.

Ενα κάθισμα… για το αυτοκίνητο

Οταν το παιδί σας φτάσει στην ηλικία των 6 ετών και έως την ηλικία των 12 ετών μπορείτε να επιλέξετε ένα κάθισμα τύπου «booster».

Τα καθίσματα αυτά είναι ιδανικά για ψηλά παιδιά και τοποθετούνται αποκλειστικά με κατεύθυνση προς τα εμπρός.

Ορισμένα καθισματάκια εμπρόσθιας κατεύθυνσης δεν είναι εξοπλισμένα με ζώνη αλλά χρησιμοποιούν την ζώνη του αυτοκινήτου για την πρόσδεση του παιδιού. Επίσης ορισμένα μοντέλα μετατρέπονται σε ανυψωτικά καθισματάκια καθώς διαθέτουν αποσπώμενη πλάτη, όπως αυτό της Bebe Stars.

Παιδικό Κάθισμα Αυτοκινήτου Bebe Stars Booster 22-36 kg με Isofix 952-188 Μαύρο, 74,70€

Αποθηκεύονται πολύ εύκολα, μεταφέρονται με ευκολία και είναι πρακτικά όταν ταξιδεύει το παιδί με κάποιο άλλο όχημα από το δικό σας.

Στα συν τους διαθέτουν ποτηροθήκη για να βάζει το παιδί μόνο του το νερό ή το ρόφημα του.

Και να θυμάστε ότι ανεξάρτητα ποιο κάθισμα θα επιλέξετε είναι πάντα ασφαλέστερο για τα παιδιά να ταξιδεύουν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Αν ψάχνετε και εσείς το ιδανικό κάθισμα για το παιδί σας μπείτε στην πλατφόρμα του SHOPFLIX.gr και απλά βρείτε το κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού και το αυτοκίνητο σας. Με ένα κλικ το καθισματάκι για το μικρό σας θα φτάσει έγκαιρα σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεται για να μπορείτε να κάνετε τις βόλτες σας με ασφάλεια.