Η προσχολική ηλικία αλλά κατά το δημοτικό, πρόκειται για ιδανική περίοδο για να ενθαρρύνετε το παιδί να εμπλακεί στην κουζίνα και τα σνακ είναι το ιδανικό γεύμα για να ξεκινήσετε.

Γιατί να αφήσετε τα παιδιά να μπουν στην κουζίνα

Όταν ενθαρρύνετε το παιδί σας να φτιάχνει το δικό του σνακ (με επίβλεψη και καθοδήγηση όπως χρειάζεται), θα ικανοποιήσετε την ανάγκη του για ανεξαρτησία, θα χτίσετε την υπερηφάνεια και την αυτοπεποίθησή του, θα καλλιεργήσετε τις δεξιότητες στην κουζίνα και θα καλλιεργήσετε το ενδιαφέρον του για πιο περιπετειώδες και θρεπτικό φαγητό.

Τα παιδιά σας είναι πιο πιθανό να φάνε τα σνακ που βοήθησαν να φτιαχτούν. Το να τους αφήσετε να συμμετάσχουν στην επιλογή, τον προγραμματισμό και την προετοιμασία του φαγητού που θα φάνε, μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τον κατάλληλο προγραμματισμό, θέτοντας τις βάσεις για το κατάλληλο meal prepping.

Η συμμετοχή στην κουζίνα θα βοηθήσει επίσης το παιδί σας να αναπτύξει άλλες σημαντικές δεξιότητες ζωής, όπως η ομαδική εργασία, ο προγραμματισμός αγορών και γευμάτων, η οργάνωση και ο καθαρισμός καθώς και τα βασικά στοιχεία της ασφάλειας των τροφίμων.

Οι καλύτερες ιδέες για θρεπτικά σνακ

Μερικές από τις ιδέες για σνακ που θα φτιάξουν τα παιδιά και πράγματι θα φάνε, περιλαμβάνουν:

Πίτσα με φρούτα

Μετατρέψτε την παρασκευή πίτσας σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό φρούτων. Το παιδί σας πιθανότατα θα θέλει να γεμίσει την πίτσα του με φρούτα όταν συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να δημιουργήσει το δικό του αριστούργημα.

Χρησιμοποιήστε μια μίνι τορτίγια ολικής αλέσεως για την κρούστα (οι μικρές τορτίγιες θα κάνουν πιο εύκολη την κατανάλωση του τελικού προϊόντος). Στη συνέχεια, αφήστε το παιδί σας να απλώσει το τυρί κρέμα.

Παρέχετε επικαλύψεις φρούτων, όπως σμέουρα, φέτες μπανάνας και ακτινίδιο. Η βοήθεια του παιδιού σας στο κόψιμο των μεγαλύτερων φρούτων του διδάσκει τις δεξιότητες κοπής με ασφαλή τρόπο. Επιπλέον, μπορεί να είναι πιο πιθανό να φάει το φρούτο όταν είναι εκείνο που το κόβει σε φέτες.

Μίνι σάντουιτς με αγγούρι

Αφήστε το παιδί σας να φτιάξει μίνι σάντουιτς χρησιμοποιώντας φέτες αγγουριού αντί για ψωμί. Δώστε αγγούρια κομμένα σε φέτες και αφήστε το παιδί σας να τα γεμίσει με φέτες τυρί, τυρί κρέμα, άπαχο αλλαντικό, φέτες ντομάτας ή καρότα σε λεπτές φέτες.

Βοηθήστε το παιδί σας να συγκεντρώσει τα υλικά και μετά αφήστε το να επιλέξει τι θέλει για τα σάντουιτς του. Η συναρμολόγηση αυτών των μίνι σάντουιτς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τα παιδιά να πειραματιστούν με διαφορετικούς συνδυασμούς γεύσης και υφής.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το παιδί σας να φτιάξει μια μίνι σαλάτα χρησιμοποιώντας τα παραπάνω υλικά, χόρτα και ό,τι άλλο έχετε στα χέρια σας που αρέσει στο παιδί. Οι σαλάτες βοηθούν επίσης το παιδί σας να μάθει πώς να συνδυάζει υλικά, γεύσεις και υφές για να αλλάξει τη γεύση ενός πιάτου.

Παρφέ γιαουρτιού

Τα παιδιά λατρεύουν να δημιουργούν πολύχρωμα παρφέ γιαουρτιού. Βοηθήστε το παιδί σας να ρίξει λίγο απλό ή αρωματισμένο γιαούρτι (όποιο και αν τρώει συνήθως) σε ένα διάφανο μπολ ή φλιτζάνι.

Στη συνέχεια, αφήστε το παιδί σας εναλλακτικές στρώσεις φρούτων, γκρανόλα, ξηρών καρπών, τριμμένη καρύδα και/ή περισσότερο γιαούρτι. Βοηθήστε τους όσο χρειάζεται. Προσφέρετε βατόμουρα, μούρα και οποιαδήποτε άλλα φρούτα αρέσουν στο παιδί.

Μερικά παιδιά μπορεί επίσης να απολαύσουν λίγο φυστικοβούτυρο ή μια λεπτή στρώση σοκολάτας. Αφήστε τους να διαλέξουν τη σειρά και την ποσότητα των συστατικών που θέλουν να πάνε στη μέση. Τέλος, βάλτε μια άλλη στρώση γιαουρτιού. Αφήστε τα να πασπαλίσουν από πάνω με λίγη granola ή δημητριακά ολικής αλέσεως για να προσθέσετε λίγη τραγανή υφή.