Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διδάξετε στα παιδιά υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι γύρω από το τραπέζι του δείπνου. Η έρευνα δείχνει ότι τα οικογενειακά δείπνα και το τακτικό φαγητό μαζί ως οικογένεια έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας, καθώς και στις δικές σας. Να τι λέει η επιστήμη:

  • Μια αμερικανική μελέτη σε παιδιά προσχολικής ηλικίας διαπίστωσε ότι οι οικογενειακές ρουτίνες, όπως τα οικογενειακά γεύματα, ο περιορισμός της χρήσης οθονών και ο επαρκής νυχτερινός ύπνος μείωσαν τον επιπολασμό της παχυσαρκίας κατά 40% σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν έκθεση σε αυτές τις ρουτίνες.
  • Μια ιταλική μελέτη διαπίστωσε ότι το καθημερινό δείπνο με τους γονείς, οι αυστηροί οικογενειακοί κανόνες διατροφής και οι λιγότερες ώρες μπροστά από τις οθόνες είχαν θετική επίδραση στην καθημερινή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.
  • Τρεις άλλες μελέτες με εφήβους διαπίστωσαν ότι τα τακτικά οικογενειακά γεύματα είχαν θετική επίδραση στις υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές και μείωσαν τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Συμπέρασμα, τα τακτικά οικογενειακά γεύματα ενθαρρύνουν τα παιδιά να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και τα «εξοπλίζει» με τις γνώσεις να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές όταν τρώνε έξω.

Σερβίρετε στα παιδιά το ίδιο φαγητό με εσάς

Όταν πρόκειται για μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών, οι ώρες οικογενειακών γευμάτων είναι μια ευκαιρία να επεκτείνουν το ρεπερτόριό τους. Η έρευνα δείχνει πολύ ξεκάθαρα ότι η μοντελοποίηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τους γονείς είναι ζωτικό μέρος της προθυμίας του παιδιού σας να δοκιμάσει νέα τρόφιμα.

Αυτό σημαίνει ότι στα παιδιά πρέπει να προσφέρεται το φαγητό που τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια και να τρώνε με όλη την οικογένεια όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι αυτή η κοινωνική ένταξη που βοηθά το παιδί σας να αισθάνεται σίγουρο όταν τρώει ορισμένα τρόφιμα. «Αν είναι καλό για την οικογένεια, πρέπει να είναι καλό και για μένα». Προσπαθήστε λοιπόν να μην συνηθίσετε τα παιδιά σας να τρώνε ξεχωριστά γεύματα. Το «Ένα γεύμα για όλους» είναι μια φανταστική «διατροφική πολιτική» για να μην μεγαλώσετε ένα παιδί που είναι επιλεκτικό με το φαγητό.

Πώς να κάνετε τα οικογενειακά γεύματα διασκεδαστικά

Προσπαθήστε να κάνετε τα οικογενειακά γεύματα ρουτίνα στο σπίτι σας και μετατρέψτε τα σε μια διασκεδαστική δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους. Κλείστε την τηλεόραση, στρώστε το τραπέζι, ανάψτε κεριά, φτιάξτε ονομαστικές κάρτες, βάλτε ωραία μουσική υπόκρουση κι απολαύστε ποιοτικό οικογενειακό χρόνο καθώς διδάσκετε στα παιδιά σας την τέχνη του να τρώνε καλά!