Το βρεφικό μασάζ είναι ένας υπέροχος τρόπος για να απολαύσετε χρόνο με το μωρό σας και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δεθείτε μαζί του.

Ποια είναι τα οφέλη του βρεφικού μασάζ

Το βρεφικό μασάζ εισήχθη πριν από περίπου 30 χρόνια σε θαλάμους νεογνών για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των πρόωρων μωρών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Μια μελέτη το 2004 διαπίστωσε ότι τα μωρά σε ΜΕΘ που υποβλήθηκαν σε μασάζ περνούσαν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο, είχαν ελαφρώς καλύτερες βαθμολογίες στα τεστ ανάπτυξης και ελαφρώς λιγότερες επιπλοκές μετά τη γέννηση.

Σήμερα, είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι το βρεφικό μασάζ μπορεί να αυξήσει την επίγνωση της μαμάς για τις ανάγκες του μωρού της και να υποστηρίξει τον πρώιμο δεσμό της, καθώς και να βελτιώσει την αίσθηση ευεξίας της εάν υποφέρει από επιλόχεια κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι ίδιοι οι γονείς κάνουν μασάζ στα μωρά τους, λένε ότι αυτός είναι ένας υπέροχος τρόπος σύνδεσης με τα μικρά τους.

Πώς να κάνετε μασάζ στο μωρό σας

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:

Πριν ξεκινήσετε «ζητήστε του την άδεια» τρίβοντας λίγο λάδι ανάμεσα στα χέρια σας κοντά στα αυτιά του μωρού σας και ρωτήστε το «μπορώ να σου κάνω ένα μασάζ;». Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά το παιδί σας θα εξοικειωθεί με αυτό το σύνθημα και θα γνωρίζει ότι το μασάζ πρόκειται να ξεκινήσει. Δίνει επίσης στο μωρό σας την ευκαιρία να σας ενημερώσει εάν δεν αισθάνεται έτοιμο.

Συνεχίστε ως εξής:

  • Χαμηλώστε τα φώτα, κλείστε το τηλέφωνό σας, ενεργοποιήστε λίγη απαλή μουσική αν θέλετε και βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι ζεστό. Τι θεωρείται ζεστό; Περίπου 24 βαθμοί Κελσίου.
  • Επιλέξτε μια άνετη, αλλά επίπεδη επιφάνεια. Αυτό μπορεί να είναι ένα πάτωμα, το κρεβάτι σας (μην αφήνετε το μωρό χωρίς επίβλεψη!) ή την αλλαξιέρα του μωρού.
  • Γδύστε το μωρό. Μπορείτε να βγάλετε την πάνα αν θέλετε. Λίγος αέρας θα είναι ευεργετικός αν το μωρό σας έχει εξάνθημα από την πάνα. Απλώς φροντίστε να στρώσετε μια ή δύο πετσέτες κάτω από το μωρό.
  • Τώρα δεν είναι ώρα για γαργαλητό. Θέλετε μια ήρεμη, γαλήνια διάθεση. Για μικρά βρέφη, χρησιμοποιήστε απαλές, απαλές κινήσεις. Για τα νήπια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο σταθερά κτυπηματάκια. Σκεφτείτε ότι περισσότερο χαϊδεύετε το δέρμα του μωρού, αντί να το τρίβετε.
  • Κάντε μασάζ στα πόδια του μωρού χρησιμοποιώντας απαλές, συνεχόμενες κινήσεις. Αποφύγετε να κάνετε μασάζ στο κεφάλι γιατί το μωρό σας έχει ακόμα μαλακά σημεία.
  • Μιλήστε απαλά, τραγουδήστε ένα νανούρισμα ή απαλά σσσσσχχ στο μωρό σας. Κοιτάξτε το μωρό στα μάτια για να ενισχύσετε τη σύνδεση μεταξύ σας.
  • Εάν το μωρό αρχίσει να ταράζεται, σταματήστε το μασάζ και συνεχίστε αργότερα. Οι συνήθεις λόγοι για τους οποίους τα μωρά αρχίζουν να αγχώνονται κατά τη διάρκεια ενός μασάζ είναι ότι πεινούν, κρυώνουν πολύ ή μπορεί και να βαριούνται.

Τι λάδι μασάζ μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Αν και δεν χρειάζεστε λάδι μασάζ για μωρά, η χρήση λαδιού μασάζ μπορεί να κάνει την εμπειρία πιο άνετη και ευχάριστη, επειδή μειώνει την τριβή μεταξύ του δέρματος.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Indian Pediatrics, ο τύπος λαδιού μασάζ που χρησιμοποιείτε μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού σας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν χρησιμοποιήθηκε λάδι καρύδας (σε αντίθεση με ορυκτέλαιο), τα μωρά (τόσο τα πρόωρα όσο και τα τελειόμηνα) κέρδισαν περισσότερο βάρος.

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ μελέτησε επίσης τον ρόλο του λαδιού που χρησιμοποιείται στο μασάζ μωρών και διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο φαινόταν να καταστρέφουν τη λειτουργία του δερματικού φραγμού του μωρού. Τα μωρά που έκαναν μασάζ με αυτά τα έλαια διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν δερματικές παθήσεις όπως το βρεφικό έκζεμα.

Το NHS συνιστά επίσης στους γονείς να μην χρησιμοποιούν λάδια ή λοσιόν μέχρι το μωρό τους να γίνει ενός μηνός. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη γέννηση, το ανώτερο στρώμα του δέρματος του μωρού είναι πολύ λεπτό και καταστρέφεται εύκολα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα (ή περισσότερο στα πρόωρα μωρά), το δέρμα του μωρού ωριμάζει και αναπτύσσει το δικό του φυσικό προστατευτικό φράγμα.

Τα φυτικά έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λίπη μπορεί να είναι πιο ήπια για το δέρμα του μωρού σας.