Εάν το παιδί σας έχει στρεπτοκοκκικό λαιμό υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει ένα εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά. Τα συμπτώματα της νόσου ξεκινούν με πονόλαιμο, πυρετό πάνω από 38,2 βαθμούς Κελσίου, ο οποίος μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 40 βαθμούς και πονοκέφαλο. Ο πόνος στην κοιλιά και οι εμετοί είναι επίσης πιθανά συμπτώματα.

Το παιδί μέσα σε 24 έως 48 ώρες από αυτά τα συμπτώματα θα εμφανίσει ένα κόκκινο εξάνθημα που καλύπτει τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια.

Πώς είναι το εξάνθημα της οστρακιάς

Το εξάνθημα ξεκινά από το λαιμό και το πρόσωπο ενώ αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα. Επίσης, παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και τους βουβώνες και στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα είναι ελαφρώς ανάγλυφο, γεγονός που κάνει το δέρμα να έχει μία αίσθηση βελούδου.

Πόσο διαρκεί η οστρακιά

Αυτή η ερυθρότητα θα εξαφανιστεί σε 3 έως 5 ημέρες, ξεφλουδίζοντας το δέρμα στις περιοχές που ήταν πιο έντονο (λαιμός, μασχάλες, βουβωνική χώρα, δάκτυλα χεριών και ποδιών).

Πώς γίνεται η διάγνωση για την οστρακιά

Καλείτε τον παιδίατρό σας κάθε φορά που το παιδί σας παραπονιέται για πονόλαιμο, ειδικά εάν έχει επίσης εξάνθημα ή πυρετό. Ο γιατρός θα το εξετάσει και θα του κάνει ένα raspid test εισάγοντας προσεκτικά μια μπατονέτα στο λαιμό, για να ελέγξει για βακτήρια στρεπτόκοκκου.

Πώς αντιμετωπίζεται η οστρακιά

Εάν εντοπιστεί στρεπτόκοκκος στο λαιμό, θα χορηγηθεί ένα αντιβιοτικό (συνήθως πενικιλλίνη ή αμοξικιλλίνη). Εάν το παιδί σας παίρνει το αντιβιοτικό από το στόμα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην διακόψετε την θεραπεία πριν από το προβλεπόμενο, ακόμη κι αν τα σημάδια δείχνουν να υποχωρούν. Σε διαφορετική περίπτωση, η νόσος μπορεί να επανεμφανιστεί.

Εάν η κατάσταση του παιδιού σας δεν φαίνεται να βελτιώνεται με τη θεραπεία, ενημερώστε τον παιδίατρό σας. Εάν άλλα μέλη της οικογένειας αναπτύξουν πυρετό ή πονόλαιμο στο μεταξύ -με ή χωρίς εξάνθημα- θα πρέπει επίσης να εξεταστούν και να κάνουν επίσης ένα rapid test για στρεπτόκοκκο.

Πόσο διαρκεί η οστρακιά

Εάν το παιδί σας έχει οστρακιά, είναι μολυσματικό μόνο για 1-2 ημέρες αν λάβει τη σωστή θεραπεία. Τα περισσότερα παιδιά με λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στα αντιβιοτικά. Ο πυρετός, ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε 24 ώρες. Το εξάνθημα, ωστόσο, θα παραμείνει για περίπου 3 έως 5 ημέρες.

Αλλά αν το παιδί σας δεν λάβει θεραπεία, μπορεί να είναι μολυσματικό για 10-21 ημέρες.

Πώς μεταδίδεται η οστρακιά

Το άρρωστο παιδί με οστρακιά μεταδίδει το μικρόβιο με τις εκκρίσεις της μύτη ή του λαιμού. Επίσης ένα παιδί μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αρρώστου με μολυσματικό κηρίον (μόλυνση του δέρματος από στρεπτόκοκκο) ή αν μοιραστεί μαζί με το άρρωστο παιδί την ίδια πετσέτα ή άλλα ρούχα.

Επιπλοκές της οστρακιάς στα παιδιά

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η οστρακιά (όπως ο στρεπτοκοκκικός λαιμός) μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στα αυτιά και τους παραρρίνιους κόλπους, πρησμένους αδένες στο λαιμό και πύον γύρω από τις αμυγδαλές.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή του λαιμού από στρεπτόκοκκο για την οποία δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης είναι ο ρευματικός πυρετός, ο οποίος προκαλεί πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις και μερικές φορές καρδιακή βλάβη. Πολύ σπάνια, επίσης, τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου στο λαιμό μπορεί να οδηγήσουν σε σπειραματονεφρίτιδα ή φλεγμονή των νεφρών, προκαλώντας την εμφάνιση αίματος στα ούρα και μερικές φορές υψηλή αρτηριακή πίεση.