Φυσικά και κάνει κρύο στην Ελλάδα. Οι δυο προηγούμενοι χειμώνες μας το έμαθαν καλά και με τον δύσκολο τρόπο. Και καθώς το φθινόπωρο προχωρά, ένα είναι το σημαντικότερο ερώτημα που μας απασχολεί: πώς θα κρατήσουμε το σπίτι μας ζεστό τους χειμερινούς μήνες, κρατώντας το κόστος του ρεύματος σε φυσιολογικά επίπεδα;

Ακολουθώντας τα κατάλληλα βήματα – από τη σωστή χρήση των κουρτινών μέχρι την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην ταράτσα – μπορούμε να εξασφαλίσουμε χαμηλούς λογαριασμούς ρεύματος και τη σπιτική θαλπωρή που θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας.

Για να πετύχουμε τη μείωση του κόστους ακόμη και στις μεγαλύτερες εργασίες, κάναμε αυτό που κάνουμε πάντα: ζητήσαμε προσφορές από πιστοποιημένους και έμπειρους επαγγελματίες, μέσα από το Douleutaras. Έτσι, μπορέσαμε να προγραμματίσουμε την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού μας με τη σιγουριά που μας προσφέρουν οι επιβεβαιωμένες κριτικές των χρηστών της πλατφόρμας, αλλά και οι σταθερά χαμηλές τιμές της.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι κυριότερες συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε και ποιες οι πιο σημαντικές εργασίες που πρέπει να γίνουν για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας;

Παγιδεύουμε τη ζέστη

Είναι λογικό: αν το σπίτι μας είναι γεμάτο χαραμάδες που αφήνουν τη θερμότητα να διαφύγει (και το κρύο να εισβάλει), το κλιματιστικό ή το καλοριφέρ θα πρέπει να καίει όλη τη μέρα για να δημιουργήσει μια άνετη ατμόσφαιρα. Αν μένουμε σε μονοκατοικία – ή αν έχουμε τη συναίνεση των υπόλοιπων ενοίκων της πολυκατοικίας – η καλύτερη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε, είναι η τοποθέτηση θερμοπρόσοψης, που μπορεί να εξασφαλίσει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40%.

Τόσο εξαιτίας της ενεργειακής αναβάθμισης, όσο και λόγω της δυνατότητας που μας δίνει για αισθητική ανανέωση του κτιρίου, πέρα από τη μείωση του κόστους του λογαριασμού του ρεύματος και των καυσίμων θέρμανσης, θα πετύχουμε και αύξηση της αξίας της ιδιοκτησίας μας. Και το κόστος της επένδυσης είναι μικρότερο από ό,τι πιστεύαμε, και βρήκαμε τους καλύτερους επαγγελματίες για την συγκεκριμένη εργασία.

Συνεχίζουμε με την πιο κλασική αιτία διαρροών θερμότητας: τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, που είναι καιρός να αντικατασταθούν από σύγχρονα. Η αλλαγή των κουφωμάτων παλαιού τύπου μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας έως και 70%, ενώ και πάλι το κόστος μπορεί να κρατηθεί χαμηλά, αν κάνουμε πρώτα τη σωστή έρευνα αγοράς.

Για να μεγιστοποιήσουμε την εξοικονόμηση, μια καλή ιδέα είναι να προσθέσουμε και βαριές κουρτίνες, που θα παραμένουν κλειστές στη διάρκεια της νύχτας και θα ανοίγουν ξανά το πρωί, ώστε να αφήσουν τις θερμές ακτίνες του ήλιου να ζεστάνουν τον χώρο μας.

Ντύνουμε το σπίτι

Τα χαλιά, τα βαριά ριχτάρια και τα γούνινα μαξιλάρια κάνουν το σπίτι μας να δείχνει, αλλά και να είναι πιο ζεστό. Ειδικά τα πρώτα παίζουν τεράστιο ρόλο, αφού εκτιμάται ότι το 10% της θερμότητας διαφεύγει μέσω του δαπέδου.

Κάνουμε τον καυστήρα σαν καινούργιο

Είτε ανήκετε σε εκείνους που επιστρέφουν στον καυστήρα του πετρελαίου, είτε κάνετε κανονική χρήση στον καυστήρα σας, ανεξάρτητα από το καύσιμο που καταναλώνετε, η συντήρησή του είναι ικανή να βελτιώσει την απόδοσή του έως και κατά 20%, ενώ όπως είναι προφανές θα παρατείνει και τη διάρκεια ζωής του, βοηθώντας σας να αποφύγετε περισσότερα έξοδα στο μέλλον.

Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση ολιστικά

Με το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων αυξημένο, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε κι άλλους τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος, δημιουργώντας… δημοσιονομικό περιθώριο για τις αυξημένες χειμερινές ανάγκες της θέρμανσης. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση φωτιστικών LED, μειώνει την ενέργεια που καταναλώνουμε για να φωτίσουμε το σπίτι μας έως και κατά 80%, ενώ με την αντικατάσταση των πριζοδιακοπτών επιτυγχάνουμε έως και 40% εξοικονόμηση ενέργειας.

Αξιοποιούμε τον ήλιο

Είπαμε, κρύο στην Ελλάδα κάνει κανονικότατα, όμως αν μη τι άλλο ο ήλιος παραμένει σύμμαχός μας ακόμη και στην καρδιά του χειμώνα. Με την εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα εξοικονομούμε ενέργεια έως και 30%, ενώ αν έχουμε ήδη προνοήσει για την τοποθέτησή του, η έγκαιρη συντήρησή του μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή του έως και κατά 30%.

Επιπλέον, αξίζει να σκεφτούμε μήπως ήρθε η στιγμή να προχωρήσουμε σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Με τη μείωση κατανάλωσης που μπορούμε να επιτύχουμε να αγγίζει το 90%, οι διακυμάνσεις στην αγορά ενέργειας δεν θα μας απασχολήσουν ποτέ ξανά.

Ζητήστε προσφορές για κάθε οικιακή εργασία στο Douleutaras για την Ελλάδα.