Από τη στιγμή που κρατάτε το μωρό σας για πρώτη φορά, είστε έτοιμοι να του χαρίσετε όλη σας την φροντίδα και την αγάπη. Αλλά ακόμα και από εκείνες τις πρώτες μέρες, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το μικρό σας εξαρτάται πλήρως από εσάς και ότι ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, εξακολουθείτε να λαχταράτε αυτόν τον υπαινιγμό αναγνώρισης στα μάτια τους, την κατανόηση ότι γνωρίζουν ποιοι είστε. Τα καλά νέα είναι ότι το μωρό σας αναγνωρίζει από τη γέννηση.

Ο εγκέφαλος του μωρού σας αρχίζει να αναπτύσσεται στη μήτρα. Μέχρι να γεννηθεί, μπορεί ακόμα και να αναγνωρίσει την φωνή σας, μας λένε οι ειδικοί. Καθώς μεγαλώνουν, ο εγκέφαλος των βρεφών συνεχίζει να αναπτύσσεται και η ικανότητά τους να αναγνωρίζουν, να θυμούνται και ακόμη και να νοσταλγούν τους ανθρώπους γύρω τους μεγαλώνει.

Πώς αναπτύσσεται η μνήμη ενός μωρού;

Ο εγκέφαλος του μωρού σας αρχίζει να αναπτύσσεται κατά την τρίτη εβδομάδα της κύησης, όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται κύτταρα που τελικά θα αποτελέσουν το νευρικό σύστημα. Μέχρι την ένατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, τα μωρά έχουν αναπτύξει μια λεία δομή που είναι αναγνωρίσιμη ως εγκέφαλος.

Από εκεί, ο εγκέφαλος συνεχίζει να αναπτύσσεται και να διαμορφώνεται με γρήγορο ρυθμό μέχρι το μωρό σας να γίνει περίπου 2 ετών. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τρία κύρια μέρη: τον εγκέφαλο, που περιλαμβάνει τον εγκεφαλικό φλοιό, το εγκεφαλικό στέλεχος και την παρεγκεφαλίδα.

Υπάρχουν επίσης μικρότερες δομές μέσα στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένου του μεταιχμιακού συστήματος, το οποίο αποτελείται από τον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή. «Το μεταιχμιακό σύστημα και ο μετωπιαίος λοβός του εγκεφαλικού φλοιού ελέγχουν τη μνήμη», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ενώ η φυσική ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας είναι αυτή που καθοδηγεί τη λειτουργία της μνήμης, το περιβάλλον και η διέγερση που λαμβάνουν είναι εξίσου κρίσιμα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

«Η ενασχόληση με το μωρό σας και η παροχή ενός διεγερτικού περιβάλλοντος με πολλές ευκαιρίες για παρακολούθηση, μάθηση και αλληλεπίδραση με παιχνίδια, αντικείμενα και ανθρώπους συμβάλλουν στην προώθηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου», μας λένε οι ειδικοί.

Το μωρό μου με αναγνωρίζει;

Πρώτον, τα μωρά αναγνωρίζουν τη φωνή σας, ειδικά αν μιλάτε πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Η ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των γονιών τους και άλλων συγγενών εξελίσσεται γρήγορα κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. «Η συχνότητα της έκθεσης —ουσιαστικά, όσες περισσότερες φορές βλέπουν και αλληλεπιδρούν με αγαπημένα πρόσωπα, όπως παππούδες, θείες και θείους, τόσο πιο εύκολα θα μπορούν σας αναγνωρίσουν» μας εξηγούν οι ειδικοί.

Από τον πρώτο έως τον τέταρτο μήνα

Τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μωρά προσέχουν τα πρόσωπα γύρω τους. Θα αρχίσουν να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των γονιών τους, μαζί με τα πρόσωπα άλλων φροντιστών, καθώς και ανθρώπους που είναι οικείοι.

Μέχρι τους 4 μήνες, τα μωρά είναι καλά στο να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των άλλων, ιδιαίτερα των γονιών τους. Αυτό μπορεί να ισχύει για μέλη της οικογένειας που βλέπουν πολλές φορές την εβδομάδα επίσης.

Από τον πέμπτο έως τον όγδοο

Καθώς το μωρό σας συνεχίζει να εξοικειώνεται περισσότερο με το πρόσωπό σας και με τους συγγενείς ή τους φίλους που βλέπει περισσότερο, θα αρχίσει να κάνει διαφοροποίηση μεταξύ των ανθρώπων που γνωρίζει και των ανθρώπων που δεν γνωρίζει.

Σε αυτό το σημείο, το μωρό σας μπορεί να καταλάβει αν κάποιος είναι ξένος, μας λένε οι ειδικοί. Γύρω στους 6 μήνες, πιθανότατα θα μπορεί να αναγνωρίσει μέλη της οικογένειας που βλέπει και αλληλοεπιδρά ακόμα και μία φορά την εβδομάδα.

 Από τον ένατο έως τον δωδέκατο μήνα

Καθώς τα μωρά πλησιάζουν τον δωδέκατο μήνα, η αναγνώριση των γονιών τους και άλλων ανθρώπων που βλέπουν τακτικά θα πρέπει να είναι συνεπής. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, τα μωρά θα αρχίσουν επίσης να αναγνωρίζουν αντικείμενα και παιχνίδια.

Θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι το μωρό σας θα αρχίσει να αναπτύσσει τις προτιμήσεις του, έχοντας συχνά ένα αγαπημένο παιχνίδι.