Είναι γεγονός ότι  το σύστημα του διπλού καθαρισμού έχει εισαχθεί στην περιποίησή μας, σύμφωνα με τις επιταγές της κορεάτικης φιλοσοφίας. Μαζί με αυτό, έχουμε υιοθετήσει την εντατική απολέπιση, είτε με κόκκους είτε με δραστικά οξέα, αλλά και την εφαρμογή πολλών ενεργών συνθέσεων. Ο στόχος μας είναι η αψεγάδιαστη, λαμπερή όψη, όπως αυτή που βλέπουμε στα μοντέλα των social media.

Τι λάθος κάνουμε

Ο υπερβολικός ζήλος στην περιποίηση ενέχει και κινδύνους αν χρησιμοποιούμε ακατάλληλες συνθέσεις ή αν χρησιμοποιούμε τις σωστές πιο συχνά απ’ όσο προτείνουν οι οδηγίες τους. Ετσι αντί να βλέπουμε βελτίωση στην όψη μας, παρατηρούμε σημάδια αφυδάτωσης, λεπτές γραμμές, άγρια υφή και θαμπάδα.

Τι συμβαίνει

Η λανθασμένη επιλογή και χρήση καλλυντικών συνθέσεων με δραστικούς παράγοντες μπορεί να διαταράξει  τον επιδερμιδικό φραγμό. Ο επιδερμιδικός φραγμός είναι το επιφανειακό στρώμα της επιδερμίδας, οποίος σφραγίζει την υγρασία στο εσωτερικό της και παράλληλα τη θωρακίζει από την περιβαλλοντική μόλυνση. Ο επαρκώς ενυδατωμένος και υγιής επιδερμικός φραγμός κάνει την όψη μας να λάμπει από ζωντάνια. Αντίθετα, ο διαταραγμένος έχει ως αποτέλεσμα ερεθισμούς, κοκκινίλες και κατά τόπους ξηρότητα ή ξεφλούδισμα, λέπτυνση ακόμα και πρόωρη χαλάρωση.

 

Τι άλλο να προσέξουμε

Τον συνδυασμό από διαφορετικά ενεργά συστατικά, π.χ. οξέα φρούτων με ρετινόλη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πιο αποτελεσματική φροντίδα ομορφιάς είναι η πιο απλή, ιδίως αν έχουμε τάση για ευαισθησίες.

 

Αφυδατωμένη επιδερμίδα: Τι να κάνουμε

Υιοθετούμε μία μίνιμαλ διαδικασία περιποίησης που στοχεύει στην εξυγίανση της επιδερμίδας:

α) Καθαρισμός με ένα ήπιο καθαριστικό, σαπούνι ή γαλάκτωμα.

β) Ενυδάτωση με δερματικά ελεγμένα και υποαλλεργικά καλλυντικά

Επίσης η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη επιλογή καλλυντικών είναι οι συνθέσεις που δεν περιέχουν πολλά συστατικά. Για να το διαπιστώσουμε ρίχνουμε μια ματιά στη λίστα που βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευασίας τους. Επίσης, αναζητάμε εκείνα που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, ισχυρούς ενυδατικούς παράγοντες, όπως τα είδη βουτύρων. Τα παραπάνω έχουν την ιδιότητα να αναπλάθουν τον επιδερμικό φραγμό και να επιδιορθώνουν την κυτταρική μεμβράνη προκειμένου να διατηρεί την υγρασία της.