Η έκφραση της αγάπης μας στο παιδί μας, ο ποιοτικός χρόνος που περνάμε μαζί του, οι ανοιχτές αγκαλιές και τα φιλιά μας είναι «ασπίδα» προστασίας της μελλοντικής του υγείας και ευεξίας όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου British Columbia στον Καναδά.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που λαμβάνουν πολλές αγκαλιές και φιλιά καθημερινά και έχουν  υψηλά ποσοστά μητρικής στοργής και τρυφερότητας έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης του μεταβολικού συνδρόμου που είναι πρόδρομος της εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2 μακροπρόθεσμα.

 

Αγκαλιές καταπολεμούν χρόνιες ασθένειες

Στη μελέτη συμμετείχαν παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα χαμηλής κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Τα παιδιά αυτά αποδεδειγμένα απειλούνται περισσότερο από την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών ως ενήλικες σε σχέση με όσα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα πιο ευνοημένο περιβάλλον. Οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν το γιατί αυτό δεν ισχύει για πολλά άτομα που ανατράφηκαν με παρόμοιες δυσκολίες και αντίστοιχο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.

 

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science είχε ως στόχο να εξετάσει το κατά πόσον η γονική και κυρίως μητρική φροντίδα και υποστήριξη θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι που παρά τις τυχόν δυσχέρειες, πολλά παιδιά αποτελούν εξαιρέσεις στον κανόνα και εξελίσσονται σε υγιείς ενήλικες. Για πάνω από μία δεκαετία, οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.205 άτομα, αξιολογώντας την ανατροφή τους με ερωτήσεις που αφορούσαν τη σχέση που είχαν κυρίως με τη μητέρα τους. Τα παιδιά που απολάμβαναν περισσότερη στοργή, κατανόηση και προσοχή από τον γονέα τους εντέλει «έσπασαν» το μοτίβο που συνδέει το μεταβολικό σύνδρομο με τα μειονεκτούντα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα.

 

Συμπέρασμα; Η δύναμη της έκφρασης της αγάπης σας μέσω της αγκαλιάς και του φιλιού, «ακολουθεί» το παιδί σε κάθε βήμα της ενήλικης ζωής του και συμβάλλει στην ψυχική και σωματική του υγεία.