Μία από τις πιο εκπληκτικές πτυχές στην ανατροφή των παιδιών, είναι να τα βλέπετε να μεγαλώνουν από μικρά και τρυφερά βρέφη σε χαρούμενα παιδιά γεμάτα ιδέες, απόψεις, προτιμήσεις και στυλ. Ναι, μερικές φορές μπορεί να εύχεστε να μπορούσατε να γυρίσετε πίσω τον χρόνο για να το νανουρίσετε στην αγκαλιά σας αλλά δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από το να το βλέπετε να μεγαλώνει και να εξελίσσεται στον δικό του μοναδικό εαυτό.

Όλα τα παιδιά είναι μοναδικά με τον δικό τους τρόπο και ένα από τα πιο σημαντικά μας καθήκοντα ως γονείς είναι να να καλλιεργούμε εκείνες τις ιδιότητες στα παιδιά μας που τα κάνουν αυτό ακριβώς που είναι. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, ειδικά επειδή η καθημερινότητα είναι γεμάτη προκλήσεις.

Ωστόσο, με πολλούς τρόπους, είναι πιο απλό από ό,τι νομίζουμε και τα οφέλη για τα παιδιά άπειρα.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να αγκαλιάσει τη μοναδικότητά του

Η καλλιέργεια του αληθινού χαρακτήρα του παιδιού σας είναι στην πραγματικότητα πιο εύκολη από ό,τι νομίζετε. Το να γαλουχήσετε τον πραγματικό του εαυτό σημαίνει να κάνετε πίσω και να το αφήσετε να λάμψει γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

Δώστε το δικαίωμα επιλογής

Ναι, μπορεί να έχετε φανταστεί το παιδί σας να παίζει πιάνο ή μπάσκετ, αλλά μερικές φορές αυτό που φανταζόσασταν για το παιδί σας δεν είναι εκεί που το οδηγεί η καρδιά του. Κάθε παιδί έχει τα δικά του μοναδικά ταλέντα, χαρίσματα και ενδιαφέροντα.

Επιτρέψτε τους την αυτονομία να βρουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες που ταιριάζουν στο στυλ τους.

Αφήστε το να επιλέξει τι θα φορέσει

Αυτό φαίνεται να είναι δύσκολο αλλά στην πραγματικότητα αν του προσφέρετε μερικές επιλογές μπορείτε να γλιτώσετε πολύτιμο χρόνο. Αλλά ένας απλός τρόπος για να αφήσετε τη μοναδικότητα του παιδιού σας να λάμψει είναι να του δώσετε λόγο στην επιλογή της γκαρνταρόμπας του.

Κάθε παιδί έχει το δικό του προσωπικό στυλ και το να το αφήνετε να ντύνεται μόνο του είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προωθήσετε τη θετική αυτοέκφραση.

Ενθαρρύνετε την αυτονομία του σώματος

Το σώμα του παιδιού σας ανήκει στο ίδιο και μόνο στο ίδιο. Αυτό είναι ένα ισχυρό μάθημα, όχι μόνο για να καλλιεργήσετε την μοναδικότητα του παιδιού αλλά και για να διασφαλίσετε την προστασία της προσωπικής του ασφάλειας.

Όσο το δυνατόν περισσότερο, αφήστε το παιδί σας να αποφασίσει τι συμβαίνει στο σώμα του, προτείνοντας του πότε και τι να φάει, πότε να ντυθεί και τι να βάλει, με ποιους φίλους του να βγει, δίνοντάς του συμβουλές ώστε να κατανοήσει την συνέπεια της κάθε επιλογής.

Εξηγήστε του δηλαδή γιατί είναι σημαντικό μια κρύα ημέρα να φορέσει φούτερ, δίνοντας του την ευκαιρία να επιλέξει ποιο από όλα θα φορέσει.

Ασφαλής χώρος έκφρασης

Δώστε στο παιδί σας έναν ασφαλή χώρο για να εκφράσει τα συναισθήματά του. Αν κάτι στενοχωρεί το παιδί σας, όσο παράλογο κι αν σας φαίνεται, θέλετε πάντα το παιδί σας να ξέρει ότι παίρνετε τα συναισθήματά του σοβαρά και ότι είστε εκεί για να το ακούσετε και να το στηρίξετε.

Όλα αυτά, επειδή μεγαλώνοντας είναι πιθανό να κλάψουν ή να ταραχθούν για σημαντικούς λόγους και τότε θέλετε το παιδί σας να νιώσει ότι είστε ένα ασφαλές άτομο για να μοιραστεί τα συναισθήματά του.