Είναι φυσιολογικό να ανυπομονείτε για τα πρώτα βήματα του μωρού σας. Μόλις τα κάνουν, θα απολαύσετε κάθε στιγμή που θα τα βλέπετε να μετακινούνται και να γίνονται όλο και πιο αυτόνομα μέρα με την ημέρα, παρόλο που μπορεί να σημαίνει περισσότερη δουλειά για τη μαμά και τον μπαμπά. Για να βοηθήσετε το μωρό σας να εξασκηθεί στο περπάτημα μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, θυμηθείτε όμως ότι κάθε μωρό περπατά στην ώρα του, γεγονός που ισχύει και για το δικό σας.

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα

Κατά μέσο όρο, τα περισσότερα μωρά μαθαίνουν να περπατούν μεταξύ 8 και 18 μηνών. Πριν από τότε, θα μάθουν να μπουσουλούν και τελικά θα μπορέσουν να τραβήξουν τον εαυτό τους. Αλλά πριν να είναι έτοιμα για τα πρώτα βήματα, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε την κινητικότητά τους.

Για παράδειγμα, όταν φτάσουν μεταξύ 4 και 5 μηνών, θα είναι έτοιμα να μάθουν πώς να στηρίζονται στα πόδια τους. Εξασκηθείτε σε όρθιες δραστηριότητες για να ενισχύσετε τα πόδια τους και να αποκτήσουν καλή ισορροπία.

Χτίστε τους μυς του πυρήνα τους

Οι μύες του πυρήνα (όπως οι κοιλιακοί και εκείνοι που περιβάλλουν την λεκάνη και τα ισχία) είναι απαραίτητοι για το μπουσούλημα και το περπάτημα. Ακόμη και πριν το μωρό σας κάνει το πρώτο του βήμα, κάντε δραστηριότητες για να το βοηθήσετε να ενισχύσει τον κορμό του.

Αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε περιλαμβάνει μεταβάσεις, όπως μετάβαση από καθιστή σε όρθια στάση. Αυξήστε το επίπεδο δεξιοτήτων των δραστηριοτήτων καθώς το παιδί κινείται περισσότερο.

Ενθαρρύνετε το κράτημα από τα έπιπλα

Ένα από τα τελευταία βήματα που θα κάνει το μωρό πριν να περπατήσει αυτόνομα, είναι να κάνει μικρά βήματα καθώς κρατιέται από έπιπλα που βρίσκει στον δρόμο του. Ενθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά. Δείξτε στο μωρό σας ότι είναι εντάξει να μένει σταθερό πάνω στα οικιακά αντικείμενα.

Ιδιαίτερα σημαντικό για αυτό το βήμα είναι να διασφαλίσετε ότι οι χώροι σας είναι ασφαλείς για το παιδί.

Δώστε στο μωρό τα κατάλληλα παιχνίδια

Ένας άλλος τρόπος για να ενθαρρύνετε το μωρό σας να συνεχίσει να προχωράει είναι να του δώσετε παιχνίδια που μπορούν να σπρώξουν, όπως ένα καλάθι αγορών ή μια παιδική σκούπα.

Όχι μόνο αυτό θα ενισχύσει την ανεξαρτησία τους, αλλά το παιχνίδι μπορεί να τους προσφέρει την ίδια υποστήριξη που προσφέρουν τα έπιπλα, ενώ τα αφήνει να κινούνται πιο ελεύθερα.

Αφήστε το να περπατά ξυπόλητο

Όταν είναι ασφαλές, είναι καλύτερο να επιτρέψετε στο μωρό σας να εξασκείται στο να περπατά ξυπόλητο. Αυτό διότι το βοηθά να κατανοήσει ακόμα καλύτερα το περιβάλλον του, καθώς μπορούν να αισθάνονται διαφορετικές υφές κάτω από τα πόδια τους και να συντονίζουν το σώμα τους όπως χρειάζεται.

Βοηθά επίσης στην ενδυνάμωση των μυών των ποδιών, βελτιώνοντας έτσι τη σταθερότητα.