Ώρα ησυχίας. Οι λέξεις φέρνουν στο μυαλό εικόνες ενός σιωπηλού σπιτιού, ενός παιδιού που ξεκουράζεται και λίγων λεπτών ηρεμίας για τους γονείς. Αλλά τι είναι πραγματικά η ώρα της ησυχίας και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Γιατί είναι ευεργετικός για τα παιδιά ο χρόνος ησυχίας

Ο χρόνος ησυχίας είναι ένα σημαντικό μέρος της ημέρας ενός μικρού παιδιού για μια σειρά από λόγους. Καταρχάς, τα βοηθάει να επανέλθουν συναισθηματικά, κάτι που είναι απαραίτητο για να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να χειριστούν τις απογοητεύσεις. Έπειτα, η συχνή ανάπαυση βοηθά τα παιδιά να «επαναφορτίσουν μπαταρίες» για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σωματικά και πνευματικά στις απαιτήσεις μιας πολυάσχολης μέρας. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο λόγος που τα νηπιαγωγεία έχουν πάντα κρεβατάκια.

5 δραστηριότητες ήσυχης ώρας για παιδιά

Όταν είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε τον χρόνο ησυχίας, να έχετε κατά νου ότι παρόλο που φαίνεται ότι η προβολή μιας ταινίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να χαλαρώσουν, η πραγματικότητα είναι ότι ο χρόνος οθόνης δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για τη χρήση του χρόνου ησυχίας. Τα παιδιά επωφελούνται πολύ περισσότερο από τις χαλαρωτικές, συναρπαστικές δραστηριότητες που τους επιτρέπουν να επαναφορτίσουν το σώμα τους ενώ ολοκληρώνουν μια ηρεμιστική εργασία, όπως οι παρακάτω ιδέες:

Ανάγνωση

Η ανάγνωση και η αναζήτηση βιβλίων βοηθά στην ανάπτυξη όλων των ειδών ακαδημαϊκών και προ-ακαδημαϊκών δεξιοτήτων. Όταν τα παιδιά διαβάζουν το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά, εξοικειώνονται με την προβλεψιμότητα και τις ρουτίνες. Επίσης, μαθαίνουν για την αλληλουχία και τη φαντασία. Tip: Έχετε στη διάθεσή σας μια μεγάλη στοίβα προτιμώμενων βιβλίων και αφήστε το παιδί σας να τα διαβάσει σε μια ήσυχη ώρα.

Κατασκευή παιχνιδιών

Τα παιχνίδια οικοδόμησης, όπως τα τουβλάκια, επιτρέπουν στα παιδιά να περνούν λίγο ήσυχο χρόνο ενώ εξακολουθούν να ασχολούνται με μια δραστηριότητα. Έχετε έναν ή δύο κάδους με παιχνίδια διαθέσιμο στο παιδικό δωμάτιο κι ενθαρρύνετέ τα να δημιουργήσουν! Tip: Πείτε τους ότι μπορούν να σας δείξουν όλες τις δημιουργίες τους στο τέλος του ήσυχου χρόνου – διαφορετικά μπορεί να συνεχίσουν να βγαίνουν κρυφά από το δωμάτιό τους για να σας δείχνουν τα αριστουργήματά τους.

Ζωγραφική

Εάν το παιδί σας μπορεί να ζωγραφίσει σκεφτείτε να δημιουργήσετε έναν «σταθμό» με πολύχρωμες κηρομπογιές στο δωμάτιό του. Εάν δεν μπορεί να περιοριστεί στο χαρτί που του δώσατε, δοκιμάστε να του δώσετε ένα σετ χρωμάτων με βάση το νερό που εμφανίζονται μόνο στο ειδικό χαρτί ή δοκιμάστε ένα kit με μπογιές που καθαρίζονται με λίγο νερό σε ένα σφουγγάρι.

Παζλ

Τα παζλ είναι εξαιρετικά για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της επίλυσης προβλημάτων, των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, του συντονισμού χεριού-ματιού, του σχεδιασμού και των δεξιοτήτων εστίασης. Είναι επίσης ιδανικά για χρήση την ώρα της ησυχίας, για να κρατούν τα παιδιά αφοσιωμένα και απασχολημένα.

Χαλαρωτική μουσική

Η χαλαρωτική μουσική μπορεί να φτιάξει τη διάθεση του παιδιού σας, να το βοηθήσει να ηρεμήσει και γενικά να κάνει reset κατά τη διάρκεια του χρόνου ησυχίας. Tip: Καλό είναι να ελέγχετε τη μουσική από ένα άλλο δωμάτιο, βάζοντας ένα ασύρματο ηχείο στο δωμάτιό τους, ώστε να μην μπορούν να αλλάξουν ρυθμό και να το μετατρέψουν σε… πάρτι.