Προτάσεις

Οικογενειακό τραπέζι: 50 χρόνια από τη Νορβηγία με αγάπη

Πώς μια καρέκλα έφερε την επανάσταση στις πιο πολύτιμες στιγμές της καθημερινότητας με το παιδί

Οικογενειακό τραπέζι: 50 χρόνια από τη Νορβηγία με αγάπη

I. Tripp Trapp: Η ιστορία της καρέκλας που μεγαλώνει μαζί με το παιδί
Μισό αιώνα πριν, ένας μπαμπάς άλλαξε για πάντα τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα παιδικά έπιπλα

Πριν 50 χρόνια, ο γιος του Πέτερ Όπσβικ, ο Τορ, έγινε δυο χρονών. Και είχε μεγαλώσει πλέον πολύ – τόσο πολύ, ώστε να μη χωρά πια στο παιδικό καρεκλάκι που μέχρι τότε του επέτρεπε να στέκεται στο ίδιο ύψος με την υπόλοιπη οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Όσο κι αν έψαξε, ο μπαμπάς του δεν βρήκε εκείνο που θα μπορούσε να το αντικαταστήσει. Δεν το έβαλε κάτω: αντ’ αυτού, αποφάσισε να φέρει την επανάσταση στα παιδικά έπιπλα.

Μια καρέκλα που δεν έμοιαζε με καμιά άλλη

Όλες οι πραγματικά ιδιοφυείς ιδέες έχουν ένα κοινό: είναι τόσο απλές στη σύλληψή τους, ώστε να μοιάζει παράξενο που κανείς δεν τις είχε εφαρμόσει μέχρι τότε. Το ίδιο ισχύει και για τη λύση που έδωσε ο Όπσβικ στον γρίφο της ιδανικής παιδικής καρέκλας, δημιουργώντας τη θρυλική Tripp Trapp ®, την καρέκλα που μεγαλώνει μαζί με το παιδί.

Προσθέτοντας σε έναν minimal σκελετό μια θέση και ένα υποπόδιο που μπορούσαν να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν σε διαφορετικά ύψη του ο νορβηγός σχεδιαστής επίπλων κατάφερε να δημιουργήσει ένα έπιπλο που ήταν ταυτόχρονα κομψό και εργονομικό, άνετο και σταθερό αλλά και ικανό να προσφέρει στα παιδιά την ελευθερία κινήσεων που έχουν ανάγκη. Πάνω από όλα, όπως έχει πια περίτρανα αποδειχθεί, κατασκεύασε μια από τις πιο διαχρονικές καρέκλες κάθε κατηγορίας.

Με την ποιοτική κατασκευή και το κλασικό σκανδιναβικό design της, η Tripp Trapp ® είναι ικανή να ακολουθήσει τα παιδιά από την πρώτη μέρα της ζωής τους μέχρι… το φοιτητικό τους σπίτι, προσφέροντάς τους την άνεση που χρειάζονται σε κάθε στάδιο ανάπτυξης. Και πάνω από όλα, από το 1972 μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να φέρνει εκατομμύρια οικογένειες ακόμη πιο κοντά, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να σταθούν ισότιμα στο πλευρό των γονιών τους.

Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας είναι αυτό που μοιραζόμαστε

Κλειδί για τη γέννηση της εμβληματικής καρέκλας, ήταν η βαθιά κατανόηση της σημασίας των οικογενειακών γευμάτων από τον Όπσβικ. Γύρω από το τραπέζι, τα παιδιά δεν απολαμβάνουν απλώς την οικογενειακή ζωή και τη συναισθηματική σύνδεση με τους γονείς τους, αλλά αναπτύσσουν κοινωνικές και γλωσσικές δεξιότητες, οξύνουν τη δημιουργικότητά τους και εξασκούν τη λεπτή και αδρή τους κινητικότητα.

Τρώγοντας μαζί με τους γονείς τους – και στο ίδιο ύψος με εκείνους – ακόμη και τα νεογέννητα εκτίθενται στη χρήση της γλώσσας, ακούνε τις φωνές τους, ανταλλάσσουν βλέμματα και αισθάνονται ασφάλεια και συντροφιά. Αργότερα, εκεί είναι που θα αναπτύξουν υγιείς διατροφικές συνήθειες, θα μάθουν να μοιράζονται το φαγητό τους, να επικοινωνούν ουσιαστικά τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους και να συμμετέχουν στην καθημερινότητα της οικογένειας.

Πενήντα χρόνια ακόμη πιο κοντά

Καθόλου τυχαία, λοιπόν, οι οικογένειες αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το πρωτοποριακό design που τους επέτρεπε να χαίρονται ακόμη περισσότερο τον χρόνο με τα παιδιά τους – και που μένει κοντά τους κυριολεκτικά για μια ζωή. Μισό αιώνα αργότερα, η Tripp Trapp ® εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των παγκόσμιων προτιμήσεων, με περισσότερες από 13 εκατ. καρέκλες να έχουν αγοραστεί σε πάνω από 80 χώρες του πλανήτη, ενώ ο καινοτόμος συνδυασμός της συλλέγει μέχρι και σήμερα βραβεία και διακρίσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η καρέκλα που έχει κατακτήσει το Γερμανικό Βραβείο Design, το 2020 έλαβε και το Χρυσό Μετάλλιο στην κατηγορία της «καλύτερης παιδικής καρέκλας» στα National Parenting Product Awards της Καλιφόρνια, ενώ κατέλαβε μια θέση στη λίστα των 100 σημαντικότερων designs της σύγχρονης εποχής που συνέταξε το περιοδικό Fortune.

Άλλωστε, αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο κοινό που έχουν οι πραγματικά καλές ιδέες: αντέχουν στον χρόνο και συνεχίζουν να διευκολύνουν τη ζωή μας, χωρίς να πάψουν να ακτινοβολούν.

II. Μισός αιώνας κομψών παιδικών επίπλων
Το 1972 μια καρέκλα απέδειξε ότι το design έχει θέση στο παιδικό δωμάτιο

Τι δουλειά έχει ένα παιδικό καρεκλάκι σε εκθέσεις μουσείων όπως το MoMa της Νέας Υόρκης, και το Victoria and Albert Museum του Λονδίνου; Όταν πρόκειται για την Tripp Trapp®, την πολυβραβευμένη παιδική καρέκλα της Stokke, που φιγουράρει στη λίστα του περιοδικού Fortune με τα 100 σημαντικότερα designs της σύγχρονης εποχής, η απάντηση μοιάζει αρκετά εύκολη. Και στην πεντηκοστή της επέτειο, η καρέκλα-ορόσημο αποκτά νέες, αλλά εξίσου διαχρονικές, εκδόσεις, για να προσαρμόζεται ακόμη καλύτερα στις ανάγκες του δικού μας σπιτιού.

Πάντα ίδια, πάντα καινούργια

Μέσα σε μισό αιώνα, η Tripp Trapp® δεν έχει γεράσει καθόλου. Ο αειθαλής σχεδιασμός της, έξοχο παράδειγμα του minimal σκανδιναβικού design, της επιτρέπει να διατηρεί τη φρεσκάδα της, που συνδυάζει κομψότητα και εργονομία. Και ήδη από την είσοδό της στα πρώτα ευρωπαϊκά σπίτια το 1972, κατάφερε να μεταμορφώσει για πάντα την αντίληψή μας για το παιδικό έπιπλο, αντιμετωπίζοντάς το τόσο ως χρηστικό αντικείμενο, όσο και ως αναπόσπαστο στοιχείο της διακόσμησης του οικογενειακού σπιτιού.

Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τη «γέννησή της», η καρέκλα που μεγαλώνει μαζί με το παιδί έχει «φορέσει» πολλά χρώματα, από τη φυσική απόχρωση του ξύλου, μέχρι το εντυπωσιακό κόκκινο και το ανάλαφρο μεντί και εξίσου πολλά αξεσουάρ, που συμβάλλουν όχι μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στη λειτουργικότητα και την άνεση που προσφέρει στα παιδιά μας. Άλλωστε, προτεραιότητά της ήταν και παραμένει πρώτα από όλα η κάλυψη των δικών τους αναγκών.

Την επέτειο των 50 της χρόνων δεν θα μπορούσε παρά να τη γιορτάσει παραπέμποντας στη νορβηγική φύση – και συγκεκριμένα, στο πιο εμβληματικό θαύμα της: τα παγωμένα, επιβλητικά φιορδ. Ιδιαίτερη αλλά και ταιριαστή με αμέτρητα ακόμη χρώματα και διακοσμήσεις, η Tripp Trapp® Fjord Blue προσθέτει άμα τη εμφανίσει μια νότα ζωντάνιας στον χώρο, παραμένοντας αρκετά γαλήνια ώστε να δημιουργεί ένα ήρεμο περιβάλλον για το παιδί και να μην ξενίζει πλάι στα έπιπλα των ενηλίκων.

Αντλώντας την έμπνευσή της από τα βαθιά, κρυστάλλινα νερά των εκθαμβωτικών νορβηγικών θαλάσσιων διαδρόμων, αλλά και από τους αδάμαστους βράχους και τους συγκλονιστικούς τους καταρράκτες, η επετειακή Tripp Trapp ® θα συνοδεύσει το παιδί από την πρώτη μέρα της ζωής του μέχρι και την ενηλικίωση – όταν πια θα τη χρησιμοποιήσουν και τα δικά του παιδιά – φέρνοντας την επιβλητική σκανδιναβική φύση στο σπίτι.

Σχεδόν τόσο μοναδική όσο και εκείνο

Σε περίπτωση που το χρώμα δεν είναι το φόρτε σας, είναι 100% βέβαιο ότι θα εκτιμήσετε τη… φυσική ομορφιά της Tripp Trapp ®, με τις ανταύγειες του ξύλου να κάνουν το κάθε κομμάτι να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα, και την αριστοτεχνική κατασκευή της να γίνεται ακόμη πιο ευδιάκριτη.

Η καρέκλα, που κατασκευάζεται στην Ευρώπη και έρχεται με 7 χρόνια εγγύηση, διατίθεται συνολικά σε 16 χρώματα και τρεις διαφορετικούς τύπους ξύλου, ώστε να μπορείτε να βρείτε ακριβώς εκείνη που δένει ιδανικά με το γούστο σας. Σε συνδυασμό και με τα κομψά μαξιλαράκια με τα χαριτωμένα μοτίβα, μπορείτε να διαμορφώσετε ένα καρεκλάκι απολύτως μοναδικό – και απολύτως στο στυλ σας.

Δικό μας αγαπημένο, το επίσης επετειακό Into the Deep, που εκτός των άλλων συμβαίνει να ταιριάζει τέλεια με την απόχρωση Fjord Blue. Το υδάτινο θέμα του, με τα πλάσματα του βυθού – χαριτωμένα ψαράκια, χρωματιστές μέδουσες και υποβρύχια φυτά – θα εξάψει τη φαντασία του μικρού σας, ενώ ταυτόχρονα το εξαιρετικής ποιότητας ύφασμα και η αφράτη γέμιση θα το κρατούν άνετο και χαρούμενο. Όπως και σε όλα τα υπόλοιπα μαξιλαράκια της Stokke, το ύφασμα του Into the Deep είναι 100% βαμβακερό, ενώ τοποθετείται και αφαιρείται πανεύκολα στο καρεκλάκι… και στο πλυντήριο.

Άλλη μια εξαιρετικά εορταστική είδηση; Για να γιορτάσει τα πεντηκοστά της γενέθλια της Tripp Trapp®, μέχρι τις 13 Νοεμβρίου η Stokke σας κάνει δώρο το Baby Set με κάθε αγορά της εμβληματικής καρέκλας.