Αν αναρωτιέστε ποιο άθλημα είναι καλό για την ανάπτυξη του παιδιού, νέα έρευνα δίνει την απάντηση. Νεαροί αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα πολλαπλών κατευθύνσεων, αντί να ειδικεύονται σε ένα άθλημα μονής κατεύθυνσης, όπως το τρέξιμο, μπορούν να χτίσουν πιο γερά οστά, διατρέχοντας ενδεχομένως μικρότερο κίνδυνο τραυματισμών των οστών ως ενήλικες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Δημοσιευμένη στο American College of Sports Medicine’s Medicine and Science in Sports and Exercise, η μελέτη εξέτασε γυναίκες δρομείς, οι οποίες συχνά αντιμετωπίζουν τραυματισμούς από την πίεση στα οστά, όπως κατάγματα από το σωματικό στρες.

Μπάσκετ ή ποδόσφαιρο για γερά οστά στην ενήλικη ζωή

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αθλητές που έτρεχαν και συμμετείχαν σε αθλήματα που απαιτούν κίνηση προς πολλές κατευθύνσεις – όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο – όταν ήταν νεότεροι είχαν καλύτερη δομή και αντοχή των οστών από εκείνους που έκαναν στίβο, κολύμπι ή ποδηλασία.

Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με τις συστάσεις των ειδικών, που προτείνουν στους νεαρούς αθλητές να καθυστερούν την εξειδίκευση στο τρέξιμο και να προτιμούν τα αθλήματα πολλαπλών κατευθύνσεων όταν είναι νεότεροι για να χτίσουν έναν πιο στιβαρό σκελετό και ενδεχομένως να αποτρέψουν τραυματισμούς από την πίεση στα οστά.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι το να παίζεις αθλήματα πολλαπλών κατευθύνσεων όταν είσαι νεότερος σε σύγκριση με την εξειδίκευση σε ένα άθλημα, όπως το τρέξιμο, μείωσε τον κίνδυνο τραυματισμού των οστών ενός ατόμου αναπτύσσοντας έναν μεγαλύτερο, ισχυρότερο σκελετό», δήλωσε ο Stuart Warden, αναπληρωτής κοσμήτορας για την έρευνα και καθηγητής στο IU School of Health and Human Sciences.

Πώς βοηθούν αυτά τα αθλήματα

«Υπάρχει μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη ότι τα παιδιά πρέπει να ειδικεύονται σε ένα μόνο άθλημα για να πετύχουν σε υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι οι αθλητές που ειδικεύονται σε νεαρή ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού από υπερβολική χρήση και είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν σε υψηλότερα επίπεδα ανταγωνισμού».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αθλητές που συμμετείχαν τόσο σε τρέξιμο όσο και σε αθλήματα πολλαπλών κατευθύνσεων όταν ήταν μικρότεροι είχαν 10 έως 20 τοις εκατό μεγαλύτερη οστική δύναμη από αθλητές που έτρεχαν αποκλειστικά.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι δρομείς που έπαιξαν αθλήματα πολλαπλών κατευθύνσεων όταν ήταν νεότεροι είχαν ισχυρότερα οστά ως αθλητές, γεγονός που τους θέτει σε μικρότερο κίνδυνο για τραυματισμούς οστικού στρες, συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων» καταλήγουν οι ειδικοί.