Αυτό συμβαίνει διότι άλλες τσάντες είναι ανατομικά ακατάλληλες για το συγκεκριμένο παιδί, άλλες είναι υπερβολικά βαριές και άλλες είναι φορτωμένες με λανθασμένο τρόπο.

 

Προσέξτε το φορτίο της σχολικής τους τσάντας

 

* Το βάρος είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ασφαλούς τσάντας. Για κανέναν λόγο το τελικό βάρος της τσάντας δεν πρέπει να είναι πάνω από το 10% του σωματικού βάρους του παιδιού. Δηλαδή ένα παιδί που ζυγίζει 20-30 κιλά δεν θα πρέπει να κουβαλάει βάρος πάνω από 3-3,5 κιλά.

* Οι ιμάντες της τσάντας πρέπει να είναι φαρδείς ώστε να μην πιέζουν το δέρμα και δημιουργούν εμπόδιο στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης κάτω από τους ιμάντες θα πρέπει να υπάρχουν ενισχύσεις (οι λεγόμενες βάτες).

* Η τσάντα θα πρέπει να έχει δύο ιμάντες και κατά τη φόρτωσή της να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα ώστε το βάρος της να μοιράζεται ομοιόμορφα και στις δύο πλευρές του σώματος.

* Η πλάτη της τσάντας θα πρέπει να είναι ενισχυμένη ώστε να είναι μαλακιά και να προστατεύει τη ράχη του παιδιού από σκληρά αντικείμενα και τριβές.

* Οι τσάντες που διαθέτουν και ζώνη για τη μέση είναι σαφώς καλύτερες, διότι το βάρος κατανέμεται στην πύελο του παιδιού.

* Το ύψος της τσάντας και το μέγεθός της να είναι τέτοια ώστε το κάτω μέρος της να σταματά ακριβώς πάνω από τους γοφούς του παιδιού.

* Το βάρος των αντικειμένων θα πρέπει να μοιράζεται στις διάφορες θήκες ώστε να μην πηγαίνει «μονόμπαντα».

* Στο βάθος της τσάντας τοποθετούνται τα πιο βαριά αντικείμενα και τα πιο ελαφριά μοιράζονται εκατέρωθεν για καλύτερη ισορροπία.

Στην επιλογή της σχολικής τσάντας λοιπόν δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τη μόδα της εποχής και από την επιμονή του παιδιού για την απόκτηση ενός συγκεκριμένου είδους. Η σχολική τσάντα δεν είναι ένα αξεσουάρ-παιχνίδι, αλλά ένα εργαλείο που αν δεν έχει τις σωστές προδιαγραφές μπορεί να δημιουργήσει πολλά μυοσκελετικά προβλήματα στο παιδί.