Προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει στο παρελθόν την σύνδεση ανάμεσα στην έλλειψη ποιοτικού ύπνου και την δυσκολία σύλληψης. Πώς ακριβώς, όμως επηρεάζει ο ύπνος τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος; Οι ειδικοί μας εξηγούν.

Πώς η αϋπνία «εμποδίζει» την σύλληψη

Είναι γνωστό ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση και την παραγωγικότητά σας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τις ορμόνες που εκκρίνονται στο σώμα κατά την διάρκεια του κύκλου σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο επαρκής ποιοτικός ύπνος έχει θετική επίδραση στις αναπαραγωγικές ορμόνες που παράγει μια γυναίκα, συμπεριλαμβανομένης της προγεστερόνης, των οιστρογόνων, της λεπτίνης και της θηλακιοτρόπου ορμόνης (FSH).

Ο ποιοτικός ύπνος μάλιστα, συμβάλλει και στο μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, οι γυναίκες με χαμηλή ποιότητα ύπνου είχαν χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας, συγκριτικά με εκείνες που κοιμόντουσαν από επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Οι συμβουλές των ειδικών

Ενώ αρκετές γυναίκες μπορεί να έχουν επιβλαβείς για τον ύπνο συνήθειες, όπως το να τρώνε αργά ή να τσεκάρουν το κινητό τους πριν να κοιμηθούν, οι περισσότερες είναι σχετικά εύκολο να διορθωθούν. Προκειμένου να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας και να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, οι ειδικοί προτείνουν:

  • Κοιμηθείτε 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Πολύ λίγες ή πάρα πολλές ώρες ύπνου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα.
  • «Αποσυνδεθείτε» πριν να ξαπλώσετε για να κοιμηθείτε. Αφήστε μακριά τους υπολογιστές, τα τηλέφωνα, τα tablet και άλλα ηλεκτρονικά είδη τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
  • Προσπαθήστε να αλλάξετε το πρόγραμμά σας. Εάν εργάζεστε σε νυχτερινές βάρδιες, προσπαθήστε να αναλάβετε τις πρωινές, καθώς είναι πιθανό να επηρεάζουν τον κιρκάδιο ρυθμό σας, με αποτέλεσμα ορμονικές ανισορροπίες, χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Ενώ το ζήτημα του ύπνου μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε «πρόκληση» εξαιτίας της πολυάσχολης και γρήγορης καθημερινότητας, προσπαθήστε να κοιμάστε για οκτώ ώρες κάθε βράδυ, καθώς ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος όχι μόνο θα ευνοήσει την γονιμότητά σας αλλά και την γενική σας υγεία και διάθεση.