Το ξέρεις καλά: το μητρικό γάλα ήταν, είναι και πιθανότατα θα είναι για πάντα η καλύτερη και πιο πλήρης τροφή για το μωρό σου, καθώς εκτός των άλλων ενισχύει την άμυνα του οργανισμού του απέναντι στους διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς. Όμως, σε περίπτωση που για τον οποιονδήποτε λόγο ο θηλασμός δεν ανήκει στη σφαίρα των επιλογών σου, οι τύψεις περιττεύουν. Στην αγορά θα βρεις ένα πλήθος από βρεφικά γάλατα, σχεδιασμένα ώστε να προσεγγίζουν κατά το δυνατόν τον διατροφικό πλούτο του μητρικού και να του προσφέρουν όσα χρειάζεται για να αναπτυχθεί φυσιολογικά και γεμάτο υγεία.

Για παράδειγμα, αρκεί μια βόλτα στο SHOPFLIX.gr για να εντοπίσεις μια ατέλειωτη ποικιλία από ισορροπημένα και ποιοτικά βρεφικά γάλατα σε σκόνη για να επιλέξεις το καλύτερο για το μωρό σου. Πώς θα βρεις το ιδανικό; Τα παρακάτω tips ενδέχεται να σε βοηθήσουν.

Ξεκινώντας από τα βασικά

Όλα τα βρεφικά γάλατα που θα βρεις στην ελληνική αγορά είναι υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – γεγονός που εγγυάται ότι είναι ασφαλή για το μωρό σου. Από εκεί και έπειτα, το καθένα διαφέρει ως προς τη σύνθεση και τη λειτουργικότητά του, και ενδέχεται να χαρακτηρίζεται από διαφορετικές αναλογίες μάκρο- και μικροθρεπτικών συστατικών και να είναι εμπλουτισμένο με διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Άλλος ένας διαχωρισμός, αφορά τις ηλικιακές κατηγορίες στις οποίες απευθύνεται: τα νεογέννητα έως 6 μηνών θα πρέπει να πίνουν γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, το οποίο είναι μια πλήρης και ολοκληρωμένη τροφή. Στη συνέχεια, με τη σταδιακή εισαγωγή ορισμένων στερεών τροφών, γίνεται το πέρασμα στο γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, που είναι ελαφρώς διαφορετικό, ενώ στους 12 μήνες, όταν η βρεφική διατροφή πλέον αλλάζει, ενδείκνυται το γάλα τρίτης βρεφικής ηλικίας.

Στην πλειοψηφία τους παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα, που περιέχει τους δύο τύπους πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος (πρωτεΐνη ορού γάλακτος και καζεΐνη), και το οποίο στη συνέχεια υφίσταται επεξεργασία, προκειμένου οι αναλογίες των συστατικών του να διορθωθούν προσεγγίζοντας εκείνη του μητρικού. Επιπλέον, στα βρεφικά γάλατα προστίθενται βιταμίνες, αμινοξέα, μέταλλα, προβιοτικά, πρεβιοτικά, ωμέγα-6 και ωέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ μειώνεται το νάτριο και άλλα συστατικά.

Για παράδειγμα, το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας Humana Optimum 1 προέρχεται από αγελάδες που τρέφονται αποκλειστικά με μη γενετικά τροποποιημένες τροφές και είναι προσαρμοσμένο ποσοτικά και ποιοτικά στις πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος. Μπορεί να χορηγηθεί είτε ως αποκλειστική τροφή, είτε συμπληρωματικά όταν το μητρικό γάλα δεν επαρκεί.

Εύπεπτο και εύκολα απορροφήσιμο εξαιτίας της 100% περιεκτικότητάς του σε λακτόζη, που είναι και ο βασικότερος υδατάνθρακας στο γάλα της μαμάς, είναι επίσης εμπλουτισμένο με ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που προέρχονται από 100% φυτικές πηγές, ενώ περιέχει άριστης ποιότητας λιπαρά οξέα μακριάς αλύσου (LCPUFA), νουκλεοτίδια και πρεβιοτικές ίνες για καλύτερη ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού αλλά και του γαστρεντερικού συστήματος, και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Αγόρασέ το από 25,79€.

Η βιο-λογική επιλογή

Γενικώς, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια του βρεφικού γάλακτος είναι εξαιρετικά αυστηροί – και μεταξύ άλλων, εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που θα βρεις στην αγορά δεν περιέχουν ανιχνεύσιμες ποσότητες καταλοίπων φυτοφαρμάκων. Παρόλα αυτά, πολλοί γονείς προτιμούν τα βιολογικά βρεφικά γάλατα που τους εξασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά, ιδίως στην περίπτωση των γαλάτων ανάπτυξης, δηλαδή εκείνων που απευθύνονται σε νήπια και μικρά παιδιά.

Ένα καλό παράδειγμα είναι το βιολογικό γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας σε σκόνη Novalac Bio 2, που είναι πλήρως απαλλαγμένο από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMO) και φυτοφάρμακα. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και τα χαμηλά λιπαρά του, εξασφαλίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη των βρεφών, ενώ είναι καλή πηγή βιταμινών B12, C, E και K1. Επιπλέον, είναι πολύ εύπεπτο και δεν περιέχει φοινικέλαιο.

Αγόρασέ το από 12,25€.

Η σημασία των προ- και πρεβιοτικών

Και το όνομα αυτών: ολιγοσακχαρίτες. Η σημασία των πρεβιοτικών και των προβιοτικών έχει αρχίσει να μας γίνεται σαφής μόλις τα τελευταία χρόνια, καθώς επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν το ρόλο του εντερικού μικροβιώματος όχι μόνο για την πέψη, αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Ευτυχώς, πολλά ποιοτικά βρεφικά γάλατα λαμβάνουν υπόψη τους αυτό το πολύπλοκο οικοσύστημα, ενισχύοντας τη σύνθεσή τους με ολιγοσακχαρίτες.

Ανάμεσά τους και το γάλα τρίτης βρεφικής ηλικίας σε σκόνη ΝΟΥΝΟΥ Frisogrow που κυκλοφορεί σε νέα, προηγμένη σύνθεση. Περιέχει ολιγοσακχαρίτες μητρικού γάλακτος (HMO) που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και γαλακτοολιγοσακχαρίτες (GOS) που ενισχύουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Το γάλα από το οποίο παρασκευάζεται, προέρχεται από επιλεγμένες φάρμες, ενώ η μοναδική, καινοτόμος διαδικασία παραγωγής του διατηρεί τα μόριά του κοντά στη φυσική της μορφή, συμβάλλοντας στην ευκολότερη πέψη.

Αγόρασέ το από 18,08€.