Τα μωρά μαθαίνουν να μιλούν στον δικό τους χρόνο, αλλά κατά μέσο όρο, τα βρέφη λένε τις πρώτες τους λέξεις γύρω στους 12 μήνες. Πριν από τότε, μπορείτε να περιμένετε πολλούς και διαφορετικούς ήχους καθώς εξασκούν τις δεξιότητές τους. Αλλά αυτό που μερικοί γονείς μπορεί να μην συνειδητοποιούν είναι ότι παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο νωρίς θα μιλήσει το μωράκι τους. Όσο περισσότερο εκτίθεται το μωρό σας στη γλώσσα και τη συνομιλία, τόσο καλύτερα θα είναι προετοιμασμένο για να μιλήσει.

Ενθαρρύνουμε τις πρώτες λέξεις του παιδιού

Ενώ οι παρακάτω συμβουλές δεν εγγυώνται ότι το μωρό σας θα μιλήσει νωρίτερα ή πιο εύγλωττα από άλλα παιδιά, μπορεί να τους δώσει μια σταθερή βάση λεκτικής επικοινωνίας που θα τα ωφελήσει στο μέλλον.

Μιλήστε συχνά στο μωρό σας

Όσο περισσότερο μιλάτε στο μωρό σας, τόσο περισσότερο θα το ενθαρρύνετε να πει τις πρώτες του λέξεις. Είναι φυσικό τα παιδιά να θέλουν να μιμηθούν τους μεγαλύτερους. Ακριβώς όπως το μωρό σας σας βλέπει να περπατάτε, κάτι που το ωθεί να μπουσουλήσει και να κάνει τα πρώτα του βήματα, θα θέλει να συνομιλήσει μαζί σας χρησιμοποιώντας αληθινές λέξεις.

Μιλήστε στο μωρό σας συχνά, ακόμα κι αν δεν περιμένετε να επαναλάβει ή να καταλάβει τι λέτε.

Αφηγηθείτε του όσο κάνετε

Ένας εύκολος τρόπος για να μιλάτε πιο συχνά στο μωρό σας είναι να του αφηγείστε όσα κάνετε την δεδομένη στιγμή. Όταν ντύνετε το μωρό σας, πείτε του τα βήματα, όπως: «Τώρα, φοράμε μία μπλούζα», «Ήρθε η ώρα να φορέσουμε κάλτσες».

Αυτό θα βοηθήσει το μωρό σας να συσχετίσει ορισμένες λέξεις με διαφορετικά αντικείμενα, ενώ θα το ενθαρρύνει και πάλι να μιλήσει για να σας μιμηθεί. Χρησιμοποιήστε απλή, κατάλληλη για την ηλικία γλώσσα για καλύτερα αποτελέσματα.

Κάντε ερωτήσεις στο μωρό

Πριν ακόμα το μωρό σας να πει τις πρώτες του λέξεις, μη διστάσετε να του κάνετε ερωτήσεις. Είναι ένας άλλος τρόπος για να αυξήσετε το πόσο πολύ τους μιλάτε, υποστηρίζοντας έτσι τις δικές τους δεξιότητες επικοινωνίας.

Για παράδειγμα, αφού το μωρό σας φάει ένα σνακ, ρωτήστε αν του άρεσε. Θυμίστε τους ότι μπορούν να κουνήσουν το κεφάλι τους πάνω-κάτω για να πουν «Ναι» και αν το κάνουν πέρα δώθε, τότε σημαίνει «Όχι».

Βάλτε μουσική

Ένας άλλος τρόπος για να εκθέσετε το μωρό σας σε περισσότερα γλωσσικά και λεκτικά στοιχεία είναι η μουσική. Βάλτε τραγούδια φιλικά προς τα παιδιά με στίχους που είναι εύκολο να κατανοηθούν από μωρά ή νήπια.

Το μωρό σας μπορεί να μην μπορεί να τραγουδήσει, αλλά μπορείτε να δώσετε έμφαση στους στίχους μαζί με το μωρό σας. Αυτό θα τα βοηθήσει να εξοικειωθούν με διαφορετικές λέξεις και ήχους. Επιπλέον το βοηθάτε να μάθει ενώ διασκεδάζετε και περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί.