Τα μικρά παιδιά είναι σφουγγάρια που απορροφούν εμπειρίες. Τα λόγια μετράνε, αλλά και οι πράξεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Οι σχέσεις των γονέων μεταξύ τους καθορίζουν όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο για την υπόλοιπη ζωή τους, αλλά και πως θα αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα καθώς ωριμάζουν.Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι μερικές φορές, όταν επιστρέφετε στο σπίτι και διαπιστώνετε ότι ο σύντροφός σας είναι σε κακή διάθεση, προσαρμόζεστε αμέσως στη διάθεσή του, χωρίς κανείς από τους δύο να πει λέξη;

Συμβαίνει συνεχώς στο χώρο εργασίας, στις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα στην οικογένεια. Συμβαίνει και όταν τα παιδιά παρατηρούν το πώς συμπεριφέρονται οι γονείς ο ένας στον άλλον.

Μπορεί να αισθάνονται άσχημα όταν είστε στεναχωρημένοι, χαρούμενα όταν είστε εύθυμοι. Η σχέση των γονιών αποτελεί συνήθως πρότυπο για τα παιδιά. Τα είδη των σχέσεων που θα αποκτήσουν τα παιδιά σας στο μέλλον, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές που εκτίθενται όταν είναι μικρά.

 

Τι μαθαίνουν τα παιδιά όταν τα πάτε καλά με το σύντροφό σας;

Όταν εξετάζουμε τη γονική συμπεριφορά σε σχέση με το πώς επηρεάζει τα παιδιά, τις περισσότερες φορές επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά. Όταν όμως οι γονείς έχουν μια σχέση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, επωφελούνται και τα παιδιά τους.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν βλέποντας τους γονείς τους να δείχνουν στοργή ο ένας στον άλλο, θέτουν καλές βάσεις για την ενήλικη συμπεριφορά τους. Αν εσείς και ο σύντροφός σας ακούτε ουσιαστικά ο ένας τον άλλον, το παιδί αντιλαμβάνεται ότι το σπίτι είναι ασφαλές μέρος. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον σκέφτονται, μαθαίνουν και κατανοούν καλύτερα. Αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες, εκφράζουν ευκολότερα τα συναισθήματά τους και αποκτούν την ικανότητα να επικοινωνούν.

Οι γονείς που έχουν σταθερή σχέση αγάπης θέτουν το καλό παράδειγμα προς μίμηση και διδάσκουν στα παιδιά να μη συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο.

 

Πως οι συγκρούσεις μεταξύ γονέων επηρεάζουν τα παιδιά;

Είναι φυσιολογικό να τσακώνεστε με το σύντροφό σας; Απόλυτα. Είναι αδύνατο να έχετε μια σχέση όπου δεν υπάρχουν ποτέ υγιείς διαφωνίες. Αν όμως αυτές οι διαφωνίες γίνουν μακροχρόνιες και αρχίσετε να φωνάζετε ο ένας πάνω στον άλλο, δεν θα καταφέρετε κάτι παραγωγικό. Αντίθετα, εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο από τις λογομαχίες είναι τα παιδιά.

Όταν επικρατούν φωνές και οργή σε συνεχή βάση, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυξημένα επίπεδα στρες, κατάθλιψη, άγχος, προβλήματα στον ύπνο και το σχολείο. Η χρόνια σύγκρουση των γονέων λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην πνευματική τους εξέλιξη και μπορεί να διαταράξει την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Δουλέψτε πάνω στις δικές σας επικοινωνιακές δεξιότητες. Βεβαιωθείτε ότι οι αντιπαραθέσεις σας είναι εποικοδομητικές. Τα παιδιά παρατηρούν τα πάντα, από τη στάση του σώματος ή μια έκφραση του προσώπου μέχρι τον τόνο της φωνής. Δείξτε στα παιδιά πώς να επιλύουν τις διαφορές τους με υγιή τρόπο ώστε να προετοιμαστούν για να κάνουν το ίδιο στις μελλοντικές σχέσεις τους.

 

Το διαζύγιο μπορεί να μην είναι τόσο επώδυνο όσο νομίζετε

Πιστεύετε ότι οι συστηματικοί και επίμονοι καβγάδες μπροστά στα παιδιά είναι καλύτεροι από το να βιώσουν έναν χωρισμό και το επικείμενο διαζύγιο; Πολλά ζευγάρια έχουν επιλέξει να παραμείνουν μαζί παρά τη θέλησή τους, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν ότι η διαδικασία του διαζυγίου είναι επιβλαβής για τα παιδιά. Το διαζύγιο, πράγματι, μπορεί να αποβεί επιβαρυντικό για την ψυχολογία τους. Το να αναγκάζονται, όμως, να παρακολουθούν τη σχέση των γονιών τους να καταρρέει μπροστά στα μάτια τους, μπορεί να θέσει τα παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς καθώς μεγαλώνουν. Κάτι που κανένας γονιός δεν θέλει για τα παιδιά του.