Το χρόνιο, συνεχές άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού στη διάρκεια της ζωής. Νέα έρευνα όμως, από την American Heart Association αποκαλύπτει ότι τα τακτικά οικογενειακά γεύματα θα μπορούσαν να είναι μια απλή λύση για την καλύτερη διαχείριση του στρες.

Το στρες «φεύγει» στο οικογενειακό τραπέζι

Από τους 1.000 ενήλικες που συμμετείχαν στην μελέτη, η συντριπτική πλειοψηφία (84%) ανέφερε ότι επιθυμούν να μοιράζονται το γεύμα τους πιο συχνά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και σχεδόν όλοι οι γονείς αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα στρες στην οικογένειά τους όταν απολάμβαναν από κοινού, τακτικά τα γεύματά τους και «συνδέονταν» γύρω από το τραπέζι.

«Το να τρώμε μαζί με άλλους αποτελεί ένα καλό τρόπο για να μειώσετε το άγχος, να τονώσετε την αυτοεκτίμηση και να βελτιώσετε την κοινωνική σύνδεση, ιδιαίτερα για τα παιδιά», μας λένε οι ειδικοί. Και μιας το χρόνιο, συνεχές άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να μειώσουμε και να διαχειριστούμε το άγχος όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πολλά τα οφέλη

Η σύνδεση με φίλους, οικογένεια, συναδέλφους και γείτονες κάνει πολλά παραπάνω από το να μας ανακουφίζει απλώς από το άγχος. Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι το 67% των ανθρώπων λέει ότι το να μοιράζονται ένα γεύμα τους υπενθυμίζει τη σημασία της σύνδεσης με άλλους ανθρώπους και το 54% λέει ότι τους υπενθυμίζει να επιβραδύνουν και να κάνουν ένα διάλειμμα.

Οι ερωτηθέντες αναφέρουν ότι είναι πιο πιθανό (59%) να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές όταν τρώνε με άλλους ανθρώπους, αλλά δυσκολεύονται να ευθυγραμμίσουν το πρόγραμμα με τους φίλους ή την οικογένειά τους για να το κάνουν, σύμφωνα με την έρευνα.

«Γνωρίζουμε ότι δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο ακούγεται να συγκεντρωνόμαστε γύρω από το τραπέζι για να τρώμε μαζί. Ωστόσο, πρόκειται για μια εξαιρετικά ωφέλιμη συνήθεια που αξίζει να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ξεκινήστε με μικρά βήματα, φροντίζοντας να φάτε με την οικογένειά σας τουλάχιστον ένα μεσημεριανό ή βραδινό την εβδομάδα. Εάν δεν μπορείτε να συναντηθείτε προσωπικά, εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία και κάντε βίντεο-κλήση για να φάτε μαζί, ακόμα και από απόσταση.