Οι φυτικές ίνες αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής και οι περισσότεροι ειδικοί τονίζουν ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αυτές τις ευεργετικές ίνες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, «τα άτομα που καταναλώνουν πολλές φυτικές ίνες είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις ή να αναπτύξουν προβλήματα που επηρεάζουν το έντερο, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας ή του καρκίνου».

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας στα παιδιά.

Πόσες φυτικές ίνες πρέπει να τρώει το παιδί;

Πόσες φυτικές ίνες χρειάζονται τα παιδιά; Οι ειδικοί συνήθως επισημαίνουν ότι η ποσότητα φυτικών ινών που χρειάζεται να τρώει ένα παιδί κάθε μέρα πρέπει να είναι ίση με την ηλικία του σε χρόνια συν 5. Έτσι, ένα παιδί 5 ετών χρειάζεται 10 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα και ένα 12χρονο χρειάζεται περίπου 17 γρ.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν επαρκούν. Οι τελευταίες συστάσεις αναφέρουν ότι τα παιδιά πρέπει να τρώνε περίπου 14 γραμμάρια φυτικών ινών για κάθε 1.000 θερμίδες που καταναλώνουν.

Επειδή όμως η μέτρηση θερμίδων δεν συνιστάται για παιδιά (ή ενήλικες) – και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν υπολογίζουν την πρόσληψη φυτικών ινών κατά τη διάρκεια της ημέρας – υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για να εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε φυτικές ίνες.

Έτσι, προφανώς τα μεγαλύτερα παιδιά που τρώνε περισσότερες θερμίδες θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή τους. Μερικές γενικές συστάσεις για τις φυτικές ίνες στα παιδιά, περιλαμβάνουν:

  • Τα παιδιά 1 έως 3 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 19 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα.
  • Τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα.
  • Τα κορίτσια 9 έως 13 ετών πρέπει να λαμβάνουν περίπου 26 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα.
  • Τα αγόρια 9 έως 13 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 31 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα.
  • Τα κορίτσια 14 έως 18 ετών πρέπει να λαμβάνουν περίπου 26 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα.
  • Τα αγόρια 14 έως 18 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 38 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα.

Πριν προχωρήσετε σε αλλαγές στην διατροφή του παιδιού είναι σημαντικό να μιλήσετε στο παιδίατρό σας.