Ως νέες μητέρες είναι λογικό να μας στρεσάρουν αρκετές διαδικασίες που πρέπει να μάθουμε, τόσο για το βρέφος όσο και για το μικρό παιδί μας. Ομως, τουλάχιστον όσον αφορά στην καθημερινή περιποίησή τους, κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, εφαρμόζοντας τα κατάλληλα καλλυντικά αλλά και τα κυριότερα tips για τη φροντίδα και την υγιεινή του.

 

Τα βασικότερα tips της καθημερινής βρεφικής φροντίδας

Η τρυφερή βρεφική επιδερμίδα είναι 5 φορές πιο λεπτή από ενός ενηλίκου και δεν έχει ακόμα πλήρως ανεπτυγμένο τον αμυντικό μηχανισμό της. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι διαλέγουμε προσεχτικά τα βρεφικά καλλυντικά, τα οποία πρέπει να είναι υποαλλεργικά, χωρίς σαπούνι και ιδανικά χωρίς parabens.

* Για τον καθαρισμό του

Επιλέγουμε συνθέσεις εμπλουτισμένες με ενυδατικούς παράγοντες που σέβονται την ισορροπία της βρεφικής επιδερμίδας και τη θωρακίζουν.

* Για τα συγκάματα

Αλλάζουμε συχνά την πάνα, ξεπλένουμε την περιοχή με νερό και απλώνουμε μια ειδική αναπλαστική κρέμα.

* Για τη νινίδα

Λούζουμε το μωρό με ένα απαλό, εξειδικευμένο σαμπουάν, το ξεβγάζουμε πολύ καλά και έπειτα χτενίζουμε με μια μαλακή βούρτσα. Εάν η νινίδα επιμένει, απλώνουμε τοπικά λίγο βρεφικό λάδι, το αφήνουμε να απορροφηθεί και έπειτα απομακρύνουμε τα υπολείμματα με μια απαλή βούρτσα.

* Για τα πρώτα του δοντάκια

Επιλέγουμε την εξειδικευμένη οδοντόπαστα και οδοντόβουρτσα προκειμένου να τα διατηρούμε καθαρά, σε καθημερινή βάση.

 

Τα βασικότερα tips της καθημερινής παιδικής φροντίδας

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα παιδιά που πάνε δημοτικό (ηλικίας 6-11 ετών) επιβάλλεται να κάνουν μπάνιο τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.

– Το αφροντούς για το σώμα ή και για τα μαλλιά πρέπει να έχει ουδέτερο pH. Επίσης να είναι ειδικά σχεδιασμένο για την ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα και να μην ερεθίζει τα μάτια.

Επίσης:
* Πρέπει να του υπενθυμίζουμε να πλένει συχνά τα χέρια του και να βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια του.

* Προτιμάμε καλλυντικά με φυσικά συστατικά, όπως αγνή βιταμίνη Ε, εκχύλισμα χαμομηλιού ή καλέντουλας και αμυγδαλέλαιο, που θρέφουν, φροντίζουν και δυναμώνουν την επιδερμίδα του.

* Tα ιδανικά σαμπουάν είναι ήπια, και δεν τσούζουν τα μάτια. Ιδανικά καλό είναι να μην περιέχουν parabens και να αφήνουν απαλά και ευκολοχτένιστα τα μαλλιά.

* Για τα μαλλιά του έχουν την τάση να μπλέκονται και να κάνουν κόμπους, χρησιμοποιούμε μαλακτικές συνθέσεις είτε conditioner είτε leave in conditioner, που δεν ξεπλένεται.

 

Τι άλλο

Προσέχουμε τη διάρκεια ή την ημερομηνία λήξης των καλλυντικών μετά το άνοιγμα, που πάντα αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας.