Σε νέα επιστημονική μελέτη διαπιστώθηκε ότι το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Η εγκυμοσύνη είναι μια αγχωτική περίοδος για ένα ζευγάρι και ειδικά οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν πολλά και ορισμένες φορές αντικρουόμενα συναισθήματα. Ενώ μπορεί να είστε ενθουσιασμένη για τον ερχομό του παιδιού σας, μπορεί να έχετε συναισθήματα ανησυχίας. Ενώ το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται φυσιολογική αντίδραση στην μεγάλη αλλαγή που έρχεται, οι ειδικοί σας ακόμα ένα λόγο για να το διαχειριστείτε σωστά.

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη από το American Psychological Association, το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Ο πρόωρος τοκετός συνοδεύεται με μια σειρά από κινδύνους για το μωρό, όπως αναπτυξιακά προβλήματα κατά την παιδική τους ηλικία.

Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που βιώνουν άγχος για την εγκυμοσύνη τους γεννούν συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν άγχος, λένε οι ερευνητές.

Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να αποτινάξετε εντελώς το άγχος σας, αυτή η έρευνα λειτουργεί σαν υπενθύμιση για να μάθετε να το διαχειρίζεστε καλύτερα, ζητώντας στήριξη και βοήθεια από τον σύντροφό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επισημάνει ότι 1 στις 4 έγκυες γυναίκες έχει αυξημένα επίπεδα άγχους και ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για πρόωρο τοκετό, αλλά αυτή η μελέτη είναι διαφορετική, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος μπορεί να διαδραματίσει μεγάλο παράγοντα.

Προσοχή στο τρίτο τρίμηνο

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ήταν ανήσυχες για την εγκυμοσύνη τους (και όχι γενικά) είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο εάν έχουν αυτό το άγχος στο τρίτο τρίμηνο, το διάστημα δηλαδή που είναι πιο κοντά στην γέννηση.

Αυτό το άγχος αφορούσε είτε την εγκυμοσύνη τους, τον επερχόμενο τοκετό ή την υγεία του μωρού τους. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται για άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και να παρακολουθούνται στενά, ώστε οι γιατροί να μπορούν να το αναγνωρίσουν πιο γρήγορα και να το αντιμετωπίσουν κατάλληλα.