Τα πρώτα ερωτικά «σκιρτήματα» των εφήβων συνοδεύονται συνήθως από το άγχος των γονιών για την ποιότητα των ρομαντικών σχέσεων που τα παιδιά τους αναπτύσσουν. Οι ρομαντικές, οικογενειακές και φιλικές σχέσεις των νέων ευδοκιμούν όταν διαπνέονται από αλληλοεκτίμηση, φροντίδα, στοργή και σεβασμό, γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι έννοιες αυτές να «διδάσκονται» από μικρή ηλικία.

 

Τι σημαίνει «σεβασμός» σε μια εφηβική (και όχι μόνο) ρομαντική σχέση

 

Οι έφηβοι διακατέχονται από αλληλοσεβασμό και αυτοσεβασμό όταν:

• Επικοινωνούν «ανοιχτά» με το αγόρι ή το κορίτσι τους και προσπαθούν να επιλύσουν μέσω της συζήτησης τυχόν προβλήματα και διαφωνίες.

• Θεωρούν ο ένας τον άλλον ισότιμο.

• Παραδέχονται τα λάθη τους.

• Συμφωνούν από κοινού για το πότε και το πώς θα περνούν το χρόνο τους μαζί, χωρίς να αμελούν τον απαραίτητο προσωπικό τους «χώρο» και χρόνο.

• Λένε «όχι» σε ό,τι τους κάνει να αισθάνονται άβολα.

 

Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να «οικοδομήσει» σχέσεις γεμάτες σεβασμό

 

Αν αναρωτιέστε το πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας να συμπεριφέρεται στις ρομαντικές σχέσεις του με σεβασμό, δοκιμάστε να:

*Ανοίξετε την «επίμαχη» κουβέντα

Αν δεν είστε βέβαιοι για το πώς θα ήταν καλό να ξεκινήσετε μία τέτοιου είδους συζήτηση, κάντε την αρχή θέτοντας πιο γενικά ερωτήματα, όπως:

• Τι πιστεύεις ότι είναι σημαντικό σε μια σχέση;

• Πώς θέλεις να σε αντιμετωπίζει το κορίτσι ή το αγόρι σου;

• Ποια είδους συμπεριφορά θεωρείς ότι σου δείχνει πως κάποιος σε αγαπά και νοιάζεται πραγματικά για εσένα;
Εάν το παιδί σας σας κάνει με τη σειρά του ερωτήσεις, προσπαθήστε να απαντήσετε σε όλα με ειλικρίνεια. Μέσω της συζήτησης και της ενεργητικής ακρόασης, θα κατορθώσετε να κατανοήσετε καλύτερα τις απόψεις του παιδιού σας και να «χτίσετε» την απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

 

*«Μιλήσετε» με τις πράξεις σας

Συχνά λένε πως «οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια» και όχι άδικα. Εάν εσείς οι ίδιοι βρίσκεστε σε μια σχέση στην οποία δεν υπάρχει σεβασμός και φροντίδα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθοδηγήσετε το παιδί σε αυτό το υγιές «μονοπάτι». Θυμηθείτε πως εσείς είστε το πρότυπό του και η συμπεριφορά σας, το παράδειγμα που επιθυμεί να ακολουθήσει.
Ακόμη και να υπάρχει σεβασμός, θα ήταν ουτοπικό να πούμε πως σε μια σχέση τα πάντα είναι μονίμως «ρόδινα».

Ωστόσο, ακόμη και στις πολύ «δύσκολες» μέρες με τον σύντροφό σας, μπορείτε να δείξετε στο παιδί σας εποικοδομητικούς τρόπους διαχείρισης των συγκρούσεων. Όταν για παράδειγμα σας κατακλύζουν έντονα συναισθήματα όπως ο θυμός, πάρτε μια βαθιά ανάσα και προσπαθήστε να το διαχειριστείτε με ψυχραιμία μέσω της συνεννόησης και όχι των έντονων φωνών.

*Επαινέσετε το παιδί και τις «καλές» επιλογές του

Όταν η συμπεριφορά του παιδιού σας στις κάθε είδους διαπροσωπικές του σχέσεις διακατέχεται από σεβασμό, εκφράστε το «μπράβο» σας. Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε την πόρτα του σπιτιού σας ανοιχτή για την ρομαντική σχέση του έφηβου παιδιού σας. Έτσι, θα είστε σε θέση να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι εάν πρόκειται πράγματι για μια υγιή και ισορροπημένη σχέση.