Έχετε ήδη αρχίσει να ανησυχείτε για το εάν θα παρέχετε στο παιδί σας τα κατάλληλα ερεθίσματα για την αισθητηριακή του ανάπτυξη; Τότε θα χαρείτε να μάθετε ότι οι 5 αισθήσεις του μωρού αρχίζουν να αναπτύσσονται ενώ ακόμη βρίσκετε στη μήτρα και η σωστή ανάπτυξη αυτών των αισθήσεων μπορεί να εξαρτάται από τα ερεθίσματα στα οποία εκτίθεται το μωρό ως έμβρυο. Ωστόσο, η υπερβολική διέγερση του μωρού στη μήτρα μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με την απουσία της.

Εάν θέλετε αυτή την τέλεια ισορροπία για να προωθήσετε την υγιή αισθητηριακή ανάπτυξη στη μήτρα, αυτές οι ιδέες είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε:

Ακοή

Τα μωρά αρχίζουν να ακούν τη μαμά και το περιβάλλον της γύρω στη 16η εβδομάδα. Μπορούν επίσης να θυμούνται λέξεις και ιστορίες που άκουσαν στη μήτρα μετά τη γέννησή τους και δείχνουν ακόμη και μια προτίμηση στη φωνή της μαμάς τους. Καθιερώστε καλές συνήθειες διαβάζοντας βιβλία στο μελλοντικό μωρό σας. Όσο για τη μουσική, απλά επιτρέψτε στο μωρό σας να ακούει τις φυσικές δονήσεις του σώματός σας. Η έκθεση των μικρών του αυτιών σε δυνατούς ή κοντινούς ήχους, όπως η τοποθέτηση ακουστικών στην κοιλιά σας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ακουστικής βλάβης.

Γεύση

Στις 21 εβδομάδες, το μωρό σας μπορεί να δοκιμάσει γεύσεις που υπάρχουν στο αμνιακό υγρό. Αυτές οι γεύσεις προέρχονται από τη διατροφή σας και μπορούν να συμβάλουν στις προτιμήσεις του μωρού για τα τρόφιμα μετά τη γέννηση. Τι πρέπει να κάνετε: Η κατανάλωση μιας ποικίλης, θρεπτικής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσει την υγεία του μωρού στη μήτρα και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη υγιή ανάπτυξη.

Μυρωδιά

Όπως με τη γεύση, το μωρό μπορεί να αντιληφθεί τις μυρωδιές του αμνιακού υγρού από τις τροφές που τρώτε και τα αρώματα που μυρίζετε, ξεκινώντας περίπου από τις 20 εβδομάδες. Έρευνες σε νεογέννητα δείχνουν μια έμφυτη προτίμηση για νόστιμες μυρωδιές, όπως το πρωτόγαλα (το πρώτο γάλα που παράγει το στήθος σας) και τη βανίλια, και μια αποστροφή στις «σκληρές» μυρωδιές, όπως τα απορρυπαντικά και τα απολυμαντικά. Την επόμενη φορά που θα ψήσετε cupcakes, αφιερώστε λίγο χρόνο για να απολαύσετε το άρωμα της βανίλιας και του κακάο. Ή κάντε ένα ταξίδι σε ένα ανθοπωλείο για να εξερευνήσετε τα αρώματα! Συνιστούμε επίσης να περιορίσετε στο ελάχιστο τις δουλειές του σπιτιού που περιλαμβάνουν προϊόντα καθαρισμού.

Όραση

Μέχρι την 16η εβδομάδα, τα μάτια του μωρού σας έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να ανιχνεύουν φως από τον έξω κόσμο. Για να προωθήσετε την υγιή οπτική του ανάπτυξη, εστιάστε στην κατανάλωση θρεπτικών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και στην αποφυγή του καπνίσματος (ενεργητικού και παθητικού). Πρόσφατη έρευνα μας λέει ότι η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στην οπτική ανάπτυξη του μωρού μέσα στη μήτρα, καθώς το ηλιακό φως είναι αρκετά φωτεινό για να διαπεράσει το δέρμα σας (ένας ακόμη λόγος για να κάνετε μια ήσυχη, χαλαρή βόλτα στην ήλιο με το μωρό σας που μεγαλώνει στη μήτρα).

Αφή

Ξεκινώντας περίπου την εβδομάδα 19 (μερικοί θα έλεγαν ήδη από την 8η εβδομάδα), το μωρό σας είναι ευαίσθητο στην απτική διέγερση. Ωστόσο, λίγα στοιχεία υπάρχουν που δείχνουν ότι το μωρό αισθάνεται πολλά από αυτά που συμβαίνουν στον έξω κόσμο, ενώ μεγαλώνει στη μήτρα. Μπορεί ενστικτωδώς να βάζετε το ένα χέρι στην κοιλιά σας καθώς το στριμωγμένο μωρό σας κλωτσάει στην ουροδόχο κύστη, αλλά δεν μπορούμε να πούμε εάν το μωρό μπορεί πραγματικά να νιώσει τις προσπάθειές σας για άνεση. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να προσφέρετε απτική άνεση μόλις το μωρό γεννηθεί. Η φροντίδα καγκουρό μετά τη γέννηση, είναι εξαιρετικά ευεργετική για τη φυσιολογική ρύθμιση του μωρού, την προσκόλληση, το θηλασμό, τον ύπνο και πολλά άλλα.