Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 αβγό
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1/4 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι ξερό βασιλικό
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι μπαχάρι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
1. Μουλιάζουμε το ρύζι σε νερό για 15-20΄.
2. Σε ένα μπολ, βάζουμε τον κιμά, το αβγό, το ρύζι, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Πλάθουμε τον κιμά σε μπάλες και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
3. Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το νερό και τα μπαχαρικά και περιμένουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια στη σάλτσα.
4. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, ώσπου να «δέσει» η σάλτσα.
5. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φύλλα από φρέσκο βασιλικό. Προαιρετικά, συνοδεύουμε με ρύζι ή ζυμαρικά της αρεσκείας μας.