Ήρθε η ώρα να αναβαθμίσετε το δωμάτιο από βρεφικό σε παιδικό; Όταν πρόκειται για το σχεδιασμό παιδικών δωματίων, δεν υπάρχουν κανόνες. Οι επιλογές είναι αμέτρητες και τα παιδιά αλλάζουν τόσο γρήγορα, χωρίς να το καταλάβουμε. Το γεγονός αυτό μπορεί να σας φαίνεται χαοτικό και να σας αγχώνει. Υπάρχουν ωστόσο 6 «κάτι» που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως πυξίδα για να δημιουργήσετε έναν κατάλληλο χώρο που θα μεγαλώνει μαζί με το παιδί σας.

1. Κάτι για ύπνο

Προσπαθήστε να κάνετε το κρεβάτι του παιδιού φιλόξενο. Έτσι θα κάνετε τη μετάβαση πιο εύκολη και θα θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο εκεί. Όταν διαλέγετε κρεβάτι είναι σημαντικό να έχετε κατά νου αυτά τα ερωτήματα:

• Είναι ασφαλές;
Όλοι έχουμε βιώσει μια πτώση από το κρεβάτι. Για να αποφευχθούν αυτά τα περιστατικά, σιγουρευτείτε ότι οι άκρες του κρεβατιού είναι στρογγυλεμένες. Όσον αφορά τα μικρότερα παιδιά σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε κάγκελα στο πλάι του κρεβατιού ώστε να τα προστατεύουν από απρόβλεπτους τραυματισμούς. Όταν το παιδί φτάσει σε μια ορισμένη ηλικία που δεν θα διατρέχει πλέον τον κίνδυνο τα προστατευτικά δεν είναι δεσμευτικά. Μπορούν να αφαιρεθούν όταν πια θα ενοχλούν το παιδί. Τα μικρά στριφογυρίζουν σαν σβούρες στον ύπνο τους. Μια προσωρινή λύση είναι να τοποθετήσετε κάποιο πάνελ στον τοίχο ή μαξιλάρια για να μην χτυπήσουν τη νύχτα στον κρύο τοίχο.

• Ποιο είναι το ιδανικό ύψος κρεβατιού για τα παιδιά;
Για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή άνεση και επαρκή χαλάρωση, είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό ύψος. Στόχος είναι να μάθουν να ξαπλώνουν μόνα τους χωρίς περαιτέρω βοήθεια. Μη φοβηθείτε να υποστηρίξετε την ανεξαρτησία τους παρά την μικρή τους ηλικία. Τα κρεβάτια είναι για να προσαρμόζονται στις εξελικτικές τους ανάγκες.

• Ποιο είναι το ιδανικό πλάτος ενός παιδικού κρεβατιού;
Το παιδί σας μεγαλώνει εξαιρετικά γρήγορα και τα παπούτσια που του αγοράσατε πριν από ένα μήνα δεν φαίνεται να του κάνουν πια; Αν ναι εξοικονομήστε χρόνο και χρήματα και προτιμήστε από τώρα ένα φαρδύτερο κρεβάτι έτσι ώστε να είναι πάντα ευρύχωρο, ακόμη και όταν αρχίσει να πηγαίνει σχολείο.

• Τι στρώμα χρειάζεται;
Ο παιδοορθοπεδικός σας θα σας επιβεβαιώσει ότι το πιο σημαντικό μέρος του κρεβατιού είναι το στρώμα. Για να αποφύγετε την αντιμετώπιση αναπτυξιακών παραμορφώσεων ή σκολίωσης, επιλέξτε ένα στρώμα με υψηλότερο επίπεδο ανθεκτικότητας.

 

2. Κάτι που λάμπει

Συχνά θεωρούμε τον φωτισμό δεδομένο. Είναι ένα τόσο συνηθισμένο στοιχείο του σπιτιού μας, που σπάνια σκεφτόμαστε την άνεση, τη λειτουργία, την ασφάλεια και την προσωπικότητα που φέρνει στο χώρο μας. Η αλήθεια είναι ότι ο σωστός φωτισμός μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά, ειδικά στο δωμάτιο του παιδιού.
Αν θέλετε να τρομάξετε τα τέρατα στο υπνοδωμάτιο του μικρού σας, μη ξεχάσετε το φωτάκι νυκτός. Για την αποφυγή δυσάρεστων καταστροφών βεβαιωθείτε ότι τα φωτιστικά δεν είναι φτιαγμένα από εύθραυστα υλικά. Αν το παιδί σας είναι επιρρεπές στα ατυχήματα, φροντίστε να στερεώσετε τα μακριά καλώδια είτε στο πάτωμα, είτε στον τοίχο, είτε στο πόδι ενός τραπεζιού.

 

3. Κάτι που λέει την ώρα

Αδράξτε την ευκαιρία να μάθετε στο παιδί σας την ώρα με ένα ρολόι που θα αναβαθμίσει τη διακόσμηση του χώρου. Ακόμη και αν το παιδί δεν καταλαβαίνει ακόμη την ώρα, μπορεί να το βοηθήσει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνετε στο παιδί σας υπευθυνότητα και ίσως καταφέρετε να μην σας ξυπνάει από τα χαράματα τα σαββατοκύριακα.

 

4. Κάτι για αγκαλιές

Θυμάστε τον πρώτο σας καλύτερο φίλο; Χαμογελούσε όταν εσείς χαμογελούσατε; Σας κρατούσε το χέρι όταν φοβόσασταν; Σας προστάτευε από τα άσχημα πράγματα και σας παρηγορούσε μπροστά στα θλιβερά; Αν το σκεφτείτε καλύτερα, αυτός ο πρώτος καλύτερος φίλος δεν ήταν καν άνθρωπος, μάλλον είχε μαλακό τρίχωμα και διαμαντένια σκληρά μάτια. Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί να μη νιώθει μόνο του τα βράδια, δώστε του ένα αντικείμενο που να του προσφέρει ανακούφιση. Για κάποια παιδιά μπορεί αυτό να είναι ένα λούτρινο παιχνίδι ή μια κουβέρτα.

 

5. Κάτι για διάβασμα

Τα βιβλία τροφοδοτούν τη φαντασία των παιδιών και τρέφουν το μυαλό τους. Συσφίξτε τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ εσάς και του παιδιού σας διαβάζοντας ένα βιβλίο μαζί του. Ακόμη κι αν είναι σε ηλικία που απλά κοιτάνε τις εικόνες, η αφήγηση συμβάλει στην εκμάθηση της γλώσσας, των λέξεων και των ήχων. Η πρώιμη ανάγνωση πυροδοτεί τη δημιουργικότητα, εξάπτει την περιέργεια και διεγείρει τη φαντασία των μικρών παιδιών.

 

6. Κάτι προσωπικό

Είτε αυτό είναι μια κατασκευή από μακαρόνια που το παιδί έφτιαξε στους προσκόπους, ή μια χάρτινη μολυβοθήκη που δημιούργησε στο σχολείο, όπως και να έχει είναι κάτι δικό του. Αυτομάτως, πράγματα που κέρδισαν ή που πέτυχαν τα παιδιά είναι σπουδαία.

Είναι εύκολο να αναλωθείτε στη διακόσμηση ενός χώρου για τα παιδιά σας χωρίς καμία συμβολή τους. Όταν είναι αρκετά μεγάλα, δοκιμάστε να τα αφήσετε να διαλέξουν μόνα τους πώς θέλουν να διαμορφώσουν το χώρο τους. Ακόμα κι αν η αισθητική του σπιτιού είναι ουδέτερη, αφήστε τα να προσθέσουν λίγο χρώμα, ως μια υπενθύμιση ότι κάνουν τη ζωή σας πολύχρωμη.