Ένα από τα πολλά πράγματα που θα χρειαστεί να πάρετε για το νεογέννητο, πριν ακόμα να το υποδεχθείτε, είναι τα ρούχα του. Αλλά αυτή μπορεί να είναι μια δύσκολη αγορά. Εάν είναι το πρώτο σας μωρό, είναι λογικό να μην γνωρίζετε πόσα ρούχα θα χρειαστείτε, ειδικά για την πρώτη περίοδο με το μωρό. Και χωρίς να γνωρίζετε το βάρος του μωρού σας, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε τι μέγεθος θα πρέπει να του πάρετε.

Πόσα ρούχα θα χρειαστεί το νεογέννητο

Ο αριθμός των ρούχων που χρειάζεται το νεογέννητό σας από την πρώτη στιγμή που θα το κρατήσετε στην αγκαλιά σας, εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες. Δεν θέλετε να προμηθευτείτε πολλά ρούχα ίδιου μεγέθους, καθώς τα μωρά μεγαλώνουν γρήγορα.

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι το μωρό σας θα χρειάζεται αλλαγή τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι το πλύσιμο των ρούχων του. Εάν σκοπεύετε να βάζετε πλυντήριο κάθε μέρα ή δύο, τότε μπορεί να μην χρειάζεστε τόσα ρούχα για το μωρό.

Αλλά αν το κάνετε λιγότερο τακτικά, το μωρό σας θα χρειαστεί περισσότερα ρούχα μέχρι να πλυθούν τα υπόλοιπα. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει τουλάχιστον δύο φορμάκια διαθέσιμα για κάθε ημέρα, μέχρι την ημέρα που θα είναι έτοιμα τα υπόλοιπα.

Προσέξτε την σεζόν που θα γεννηθεί

Η εποχή θα επηρεάσει τον τύπο βρεφικών ρούχων που χρειάζεστε. Εάν καλωσορίζετε το μωρό σας το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, τότε το μωρό σας θα χρειαστεί φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα ρούχα αντίστοιχα, όπως ένα μακρύ παντελόνι.

Είναι καλύτερα να αγοράζετε ρούχα για τις επόμενες σεζόν αργότερα. Θα ξέρετε τι μέγεθος είναι το μωρό σας, ώστε να αποφύγετε τυχόν λανθασμένες επιλογές. Όταν φτιάχνετε για πρώτη φορά την γκαρνταρόμπα του μωρού σας, εστιάστε σε ρούχα που θα χρειαστεί τώρα και τον πρώτο του μήνα.

Πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα μωρά;

Δεν μπορείτε να γνωρίζετε από πριν το βάρος του μωρού σας κατά την γέννηση. Είναι πιθανό να μην χωρούν σε νεογέννητα ρούχα από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα γεννηθούν. Αλλά ακόμα κι αν το κάνουν, θυμηθείτε πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα μωρά.

Τα περισσότερα μωρά διπλασιάζουν το βάρος γέννησής τους, φτάνοντας στον πέμπτο μήνα. Στη συνέχεια, μεταξύ 6 και 12 μηνών, μπορείτε να περιμένετε να μεγαλώνουν κατά περίπου 1 εκατοστό το μήνα. Ως εκ τούτου, μπορεί να έχουν συγκεκριμένο μέγεθος μόνο για μερικές εβδομάδες.

Έτσι, δεν είναι πρακτικό να εφοδιάζεστε με βρεφικά ρούχα σε ένα μόνο μέγεθος, ειδικά αν αυτό είναι μικρό. Όταν ετοιμάζετε την γκαρνταρόμπα του νεογέννητου σας, είναι καλύτερο να επιλέγετε ρούχα σε μεγέθη από 0 έως 3.

Αυτό το μέγεθος μπορεί συνήθως να φιλοξενήσει μωρά έως και 13 κιλά, επομένως θα έχουν μια καλή εφαρμογή από τη γέννηση έως τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες.