Η αναιμία – η πάθηση όπου το αίμα αναπτύσσει λιγότερα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια από το κανονικό – δεν είναι συχνή μόνο στην εγκυμοσύνη. Ορισμένες αναφορές αναφέρουν ότι έως και 27% των γυναικών αναπτύσσουν επιλόχεια αναιμία κατά το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό. Στις μισές περιπτώσεις, η αναιμία φαίνεται να προκλήθηκε από χαμηλή ανεπάρκεια σιδήρου.

Η εγκυμοσύνη αυξάνει τον όγκο του αίματος στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο σίδηρο. Ακόμη και μετά την εγκυμοσύνη, ο αριθμός σιδήρου μιας γυναίκας μπορεί να είναι χαμηλός, γεγονός που αποτελεί συχνά την αιτία πίσω από την επιλόχεια αναιμία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιλόχειας αναιμίας

Μερικά από τα συμπτώματά της, περιλαμβάνουν την δυσφορία ή και την δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία, καθώς η έλλειψη οξυγόνου που μεταφέρεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορεί να προκαλέσει βλάβη οργάνων.

Γνωρίζοντας τα συμπτώματά της θα μπορείτε να προσδιορίσετε αν πιθανότατα έχετε επιλόχεια αναιμία. Εάν αντιμετωπίζετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα μετά τον τοκετό, ίσως είναι συνετό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να επιβεβαιώσετε εάν πρόκειται για αναιμία.

Χαμηλή ενέργεια

Πολλοί άνθρωποι με αναιμία αισθάνονται πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο. Αν και είναι φυσιολογικό να έχετε χαμηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα ενέργειας με ένα νέο μωρό στο σπίτι, εάν αυτό αναπτυχθεί παράλληλα με άλλα σημάδια, ο πιθανός ένοχος είναι η επιλόχεια αναιμία.

Εξάντληση

Η εξάντληση χαρακτηρίζεται από έλλειψη σωματικής ή/και πνευματικής ενέργειας και δυσκολία να παραμείνουμε ξύπνιοι και σε εγρήγορση. Καθιστά δύσκολη την ολοκλήρωση τακτικών δραστηριοτήτων.

Ενώ είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε έτσι, ειδικά τις πρώτο διάστημα που φροντίζετε το νεογέννητο, αν η εξάντληση διαρκεί για εβδομάδες χωρίς βελτίωση (ειδικά αν επιδεινωθεί), μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε αναιμία.

Αδυναμία

Μαζί με την κούραση, μπορεί να εμφανίσετε αδυναμία. Αυτό μπορεί να μοιάζει με έλλειψη μυϊκής δύναμης και εξάντλησης καθώς και μειωμένη ικανότητα κίνησης ή φυσικής δραστηριότητας. Μπορεί να δυσκολεύεστε να σταθείτε όρθια, να παραμένετε όρθια για μεγάλο διάστημα ή να σηκώνετε βαριά αντικείμενα.

Μπερδεύστε συχνότερα

Με την επιλόχεια αναιμία μπορεί να έχετε «πεσμένα» επίπεδα ενέργειας και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική σας ικανότητα. Μπορεί να αντιμετωπίζετε δυσκολία όταν προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε ή να μην μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά ή να αντιμετωπίζετε σύγχυση.

Αυτό δεν σημαίνει απλώς αποπροσανατολισμό. Η σύγχυση που προκαλείται από την αναιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκολία στην προσοχή, στο να θυμάστε λεπτομέρειες και στο να παίρνετε αποφάσεις.

Λιγότερο μητρικό γάλα

Ορισμένες γυναίκες με επιλόχεια αναιμία παρουσιάζουν χαμηλότερη ποιότητα και ποσότητα μητρικού γάλακτος. Αυτό μπορεί να κάνει το θηλασμό δύσκολο ενώ έχει συνδεθεί με μειωμένη αύξηση του βάρους στα βρέφη.

Θαμπή επιδερμίδα

Εάν το δέρμα σας είναι πιο χλωμό ή θαμπό από το κανονικό, μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη φυσιολογικών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ωχρότητα δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα, μπορεί επίσης να αλλάξει το χρώμα των χειλιών, των ούλων και της γλώσσας σας.

Ενώ η αναιμία μπορεί να είναι η υποκείμενη αιτία αυτών των αλλαγών, άλλες εξηγήσεις μπορεί να είναι η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, η χαμηλή αρτηριακή πίεση ή ακόμα και κάποια μόλυνση.

Ευερεθιστότητα

Όταν έχετε αναιμία, μπορεί να αισθάνεστε αδιαθεσία και να νιώθετε συνολικά άβολα κι αυτό μπορεί από μόνο του να σας κάνει πιο ευερέθιστη. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε πιο απογοητευμένη, ενοχλημένη ή και θυμωμένη από το κανονικό.

Αν προσθέσετε το γεγονός ότι έχετε να φροντίσετε και το νεογέννητο, η ένταση μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί.