Ακριβώς όπως συνήθως υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι ένα μωρό πεινάει, υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια που βοηθούν έναν γονέα να καταλαβαίνει πότε πότε ένα νεογέννητο είναι χορτάτο: Θα στρέψει το κεφάλι του μακριά από το στήθος ή το μπιμπερό, θα φτύσει την επιπλέον τροφή, θα αρχίσει να παίζει ή θα δείχνει αποσπασμένο, θα χαλαρώσει τα δάχτυλα, τα χέρια ή/και τα πόδια του, θα επιβραδύνει το πιπίλισμα, θα αρχίσει να κλαίει ή θα αποκοιμηθεί.

Αλλά υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες οι γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν πότε το μωρό είναι χορτάτο.

Τα σημάδια ότι το μωρό έχει χορτάσει (0-5 μηνών)

  • Ακολουθήστε το παράδειγμα του παιδιού. Ταΐστε κατ’ απαίτηση και βεβαιωθείτε ότι τα πολύ μικρά μωρά τρώνε τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο ώρες — αλλά μόνο όταν χρειάζεται.
  • Σταματήστε να ταΐζετε όταν το μωρό φαίνεται χορτάτο. Αναζητήστε εμφανή σημάδια ότι το μωρό είναι χορτάτο, όπως να αποκοιμηθεί, να γυρίσει το κεφάλι του μακριά ή να αρχίσει να φτύνει το φαγητό.
  • Μετρήστε την πληρότητα με βάσει τον κορεσμό, όχι τα άδεια μπουκάλια ή βάζα. Ενώ η χρήση ενός μόνο δοχείου για τον καθορισμό της σωστής ποσότητας τροφής είναι βολική, η αντίδραση του μωρού στο φαγητό είναι πολύ πιο χαρακτηριστική.
  • Αποφύγετε τις έτοιμες κρέμες που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική σίτιση. Τα μωρά δεν χρειάζονται επιπλέον ζάχαρη στο φαγητό τους και η νοστιμιά της μπορεί να τα ενθαρρύνει να τρώνε περισσότερο φαγητό απ’ ό,τι χρειάζονται στην πραγματικότητα για να χορτάσουν.

Κάποιοι γονείς για να ταΐσουν πιο γρήγορα το μωρό τους ανοίγουν την τρύπα της θηλής του μπιμπερό. Ναι, το μικρό σας θα χορτάσει ταχύτερα, αλλά αυτό το αίσθημα πληρότητας θα είναι μόνο προσωρινό. Επίσης, αυτή η τακτική μπορεί να οδηγήσει σε λόξυγγα, αυξημένα αέρια στο μωρό και αναγωγές (το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί και το μωρό βγάζει ό,τι έχει φάει).

Τα σημάδια ότι το μωρό έχει χορτάσει (6 μηνών και άνω)

Καθώς το μωρό μεγαλώνει, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς πότε είναι γεμάτο.

Ένα μωρό ηλικίας περίπου 6 μηνών που είναι χορτασμένο μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για το τι υπάρχει στο αεροπλανάκι (κουτάλι) που εισέρχεται στο στόμα του ή μπορεί να αρχίσει να κοιτάζει γύρω του ή να μετατοπίζεται με την ελπίδα να προχωρήσει στην επόμενη δραστηριότητα.

Τα ακόμη μεγαλύτερα μωρά μπορεί να αρνούνται να φάνε χτυπώντας το κουτάλι από το χέρι σας ή σπρώχνοντας το χέρι σας. Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι το μωρό απλώς βαριέται την ώρα του φαγητού, κάτι που μπορεί να συμβαίνει. Αντί να πιέζετε το μωρό να τελειώσει το φαγητό του ενώ είναι ευερέθιστο, προσπαθήστε να του αποσπάσετε για λίγο την προσοχή όσο είναι ακόμα καθισμένο, χρησιμοποιώντας ένα παιχνίδι, παίζοντας peek-a-boo ή τραγουδώντας του ένα τραγουδάκι. Η διέγερση ενός άλλου τμήματος του εγκεφάλου τους μπορεί να σας δώσει το χρόνο να το ταΐσετε κρυφά λίγο περισσότερο φαγητό. Ωστόσο, εάν το φτύσει ή επιμένει να στρέφει το κεφάλι του, θεωρήστε το χορτάτο και σταματήστε να το ταΐζετε.