Μια πρωτότυπη παράσταση με δημοτική ποίηση, αφήγηση, ζωντανή μουσική και τραγούδια που απευθύνεται σε εφήβους-παιδιά από 11 ετών

Η πρώτη εκδοχή της παράστασης πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Υπουργείου Πολιτισμού «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» σε δραματουργία-σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη και πρωτότυπη μουσική που συνδυάζει παραδοσιακούς ήχους με σύγχρονα ακούσματα του Θοδωρή Αμπαζή.

Η νέα εκδοχή για παιδιά-εφήβους παρουσιάζεται σε νέα προσαρμογή /ερμηνεία των Αμαλία Τσεκούρα και Κωνσταντίνου Ευστρατίου με συνεργάτη σκηνοθέτη την Κωνσταντίνα Τάκαλου. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Σάββατο στις 5μμ στο Υπόγειο και είναι ειδικά σχεδιασμένη για να μεταφέρεται σε χώρους σχολείων.

Η συγκλονιστική ιστορία της γυναίκας του Πρωτομάστορα που θυσιάζεται από τον άντρα της προκειμένου να στεριώσει επιτέλους το γεφύρι της Άρτας «που ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν» (το ομώνυμο δημοτικό τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στην ύλη Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ΄ Γυμνασίου), γίνεται οδηγός για ένα συναρπαστικό ταξίδι με πρωταγωνίστριες    τις «Λυγερές του Κάτω Κόσμου» , τις νεαρές γυναίκες που για αιώνες θυσιάζονταν για χάρη της οικογένειας και της κοινωνίας είτε μεταφορικά, είτε κυριολεκτικά όπως η «Λυγερή» του Γεφυριού της Άρτας.

Το Γιοφύρι από άλλη ματιά

Με χιούμορ και ευρηματικότητα, παντρεύοντας παλιούς και νέους κώδικες, οι δύο ηθοποιοί-τραγουδιστές, δίνουν φωνή μέσα από γνωστά και άγνωστα δημοτικά τραγούδια αλλά και πρωτότυπα κείμενα, στις «Λυγερές του Κάτω Κόσμου», όλες εκείνες τις νεαρές γυναίκες της δημοτικής ποίησης που «αδικοσκοτώθηκαν» για λόγους τιμής ή θυσίας, όπως πρόσταζαν τα ήθη μιας εποχής που δυστυχώς, όπως προδίδει και η επικαιρότητα,  δεν είναι ούτε ξεχασμένη, ούτε μακρινή.

Η ισχυρότερη μορφή ανάμεσα σε όλες τις «αδικοθανατισμένες» είναι η ίδια η Λυγερή του «Γιοφυριού της Άρτας» στην οποία επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης, όπου τραγουδιέται το ομώνυμο δημοτικό πλαισιωμένο από διαλογικά μέρη που ζωντανεύουν τον μύθο και τους πρωταγωνιστές του.

Με λεπτότητα και σεβασμό απέναντι στους εφήβους, η παράσταση θίγει τα ζητήματα της (αν)ισότητας, της διαφορετικότητας, της καταπίεσης που έχουν υποστεί άνδρες και γυναίκες από τα πατριαρχικά στερεότυπα καθώς και το φλέγον ζήτημα της έμφυλης βίας σε κάθε της μορφή. Σε μια κοινωνία που αλλάζει και επιτέλους καταγγέλλει πολύ περισσότερο απ΄ότι στο παρελθόν τη βία και την κακοποίηση, ενώ ταυτόχρονα συνταράσσεται από περιστατικά ακραίας βίας κατά των γυναικών, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσουμε με ένα σύγχρονο τρόπο στους εφήβους για τις ρίζες των ηθών της ελληνικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που οφείλει σήμερα να προσφέρει ίσες ευκαιρίες, δικαιοσύνη και ασφάλεια σε όλα τα μέλη της.

Παραστάσεις

Από Σάββατο 5 Νοεμβρίου έως Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 5μμ, στη σκηνή του Υπογείου, Πεσμαζόγλου 5

Διάρκεια παράστασης: 60΄