Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως όταν μιλάμε για σπάσιμο μαλλιών δεν αναφερόμαστε στην ψαλίδα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι άκρες έχουν καταστραφεί και χωρίζονται στα δυο. Αντίθετα στο σπάσιμο των μαλλιών παρατηρείται μεγαλύτερη φθορά που φτάνει ακόμα και σε όλο το μήκος της τρίχας, όχι μόνο στις άκρες.

Το σπάσιμο μπορεί να παρατηρηθεί σε κάθε τύπο και μήκος μαλλιών, ωστόσο τα μακριά ή και τα ταλαιπωρημένα από τις χημικές διεργασίες είναι πιο ευάλωτα. Οι παρακάτω πολύτιμες συμβουλές από παγκοσμίως διάσημους ειδικούς θα δώσουν τέλος στο φαινόμενο και θα μας χαρίσουν ξανά υγιή, λαμπερά και δυνατά μαλλιά.

 

 

Πρώτα κάνουμε το τεστ

Παίρνουμε μια τρίχα και την τεντώνουμε. Αν επιμηκυνθεί κατά το 1/3 της πριν σπάσει, τότε είναι υγιής. Διαφορετικά, επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μια μάσκα με πλούσια ενυδατικά και θρεπτικά συστατικά. Έπειτα από έναν μήνα επαναλαμβάνουμε το τεστ για να διαπιστώσουμε τη βελτίωση της ελαστικότητας των μαλλιών μας.

 

 

Κάνουμε σωστό λούσιμο

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, κάνουμε μασάζ στο τριχωτό με τα ακροδάχτυλα και όχι με τα νύχια για να μην τραυματίσουμε το τριχωτό. Στη συνέχεια απλώνουμε το κοντίσιονερ στα μήκη και όχι στις ρίζες. Τέλος ξεβγάζουμε με δροσερό έως κρύο νερό. «Αυτό θα κλείσει τα λέπια της τρίχας με αποτέλεσμα να «κλειδώσουν» την υγρασία και τη λάμψη» εξηγεί η Dr. Francesca Fusco, επίκουρος καθηγήτρια δερματολογίας στις ΗΠΑ. Επιπλέον θα καταπολεμήσει τον στατικό ηλεκτρισμό και το φριζάρισμα.

Προσοχή: Επιλέγουμε την κατάλληλη σύνθεση που ανταποκρίνεται στις προσωπικές μας ανάγκες. Αν π.χ. τα μαλλιά μας είναι πυκνά και ατίθασα, αποφεύγουμε τα προϊόντα όγκου γιατί θα τα κάνουν πιο ατίθασα. Αν είναι λιπαρά αποφεύγουμε τα ενυδατικά σαμπουάν.

 

 

Προστατεύουμε από τη θερμότητα

Αν κάνουμε συχνά πιστολάκι ή σίδερο, χρησιμοποιούμε απαραιτήτως συνθέσεις οι οποίες προφυλάσσουν τη δομή της τρίχας από τη φθορά που προκαλεί η υψηλή θερμοκρασία.

«Οταν εφαρμόζετε προϊόντα ισιώματος περιμένετε πρώτα να στεγνώσουν λίγο τα μαλλιά. Διαφορετικά, θα προκαλέσετε μεγαλύτερη αφυδάτωση. Όταν είναι κατά 70% στεγνά, ψεκάστε τα πρώτα με ένα spray προστασίας από τη θερμότητα και μετά απλώστε τα προϊόντα ισιώματος» συμβουλεύει η Yuko Yamashita, διάσημη hairstylist που εξειδικεύεται στο ίσιωμα των μαλλιών.

 

Σε περίπτωση που έχουμε σγουρά μαλλιά:

«Για να δώσετε φόρμα στις μπούκλες σας το πρωϊ που θα ξυπνήσετε, βρέξτε τα και απλώστε τους ένα leave in conditioner σε συνδυασμό με ένα έλαιο. Έτσι θα μπορέσετε να τα τιθασεύσετε χωρίς να χρησιμοποιήσετε θερμότητα» λέει η Ouidad, hairstylist ειδική στα μαλλιά με μπούκλες και συγγραφέας του βιβλίου “Curl Talk”.

 

 

Προσαρμόζουμε την περιποίησή μας ανάλογα με τον καιρό

Δεν ισχύει ότι τα προϊόντα μαλλιών γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά όταν τα χρησιμοποιούμε συνεχώς. Καλό είναι, ωστόσο, να διαλέγουμε τις κατάλληλες συνθέσεις σύμφωνα με την εποχή του χρόνου. Για παράδειγμα τον χειμώνα, λόγω του κρύου και της ξηρής ατμόσφαιρας, τα μαλλιά χρειάζονται περισσότερη ενυδάτωση απ’ ό,τι το καλοκαίρι.