Αν έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι το φαγητό σας στις διακοπές έχει πιο ζωηρή γεύση και ευχάριστη υφή, τότε είναι πολύ πιθανό να βιώσατε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «mindful eating». Η «συνειδητή διατροφή» εστιάζει στο να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό που τρώτε και στη συνολική εμπειρία της απόλαυσης του φαγητού σας και έχει πολλά οφέλη τόσο για μεγάλους όσο και για τους μικρούς.

Από το να μένουν σε αρμονία με τις φυσικές ενδείξεις πείνας του σώματός τους μέχρι τη σύνδεση με την ικανοποίηση και την απόλαυση, δεν είναι περίεργο που αυτή η προσέγγιση γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Η συνειδητή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην διαμόρφωση και την περαιτέρω ενίσχυση μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό στα παιδιά καθώς και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών.

Τι είναι το «mindful eating»

Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει τον όρο «mindful eating», αλλά μπορεί να μην γνωρίζουμε τι σημαίνει στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, η συνειδητή διατροφή βασίζεται στην πρακτική της ενσυνειδητότητας, η οποία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να έχουν συνειδητή επίγνωση των εμπειριών τους, όποιες κι αν είναι.

Ομοίως, η συνειδητή διατροφή ενθαρρύνει τους ανθρώπους να έχουν συνειδητή επίγνωση των εμπειριών τους με το φαγητό. Εστιάζοντας σκόπιμα στο φαγητό που καταναλώνετε και χρησιμοποιώντας κάθε μία από τις αισθήσεις σας εκείνη την στιγμή, μπορείτε πραγματικά να αποκτήσετε επίγνωση ως προς τη γεύση και τη μυρωδιά του φαγητού.

Η συνειδητή διατροφή βασίζεται σε ορισμένες αρχές. Αυτές περιλαμβάνουν το να είστε μη επικριτικοί σχετικά με την διατροφική σας εμπειρία, να επιβραδύνετε και να αφιερώνετε χρόνο καθώς τρώτε, να συνειδητοποιείτε τα σημάδια πείνας του σώματός σας και να έχετε επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των σωματικών αισθήσεων όσο τρώτε.

Πώς ωφελεί τα παιδιά

Η συνειδητή διατροφή έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης μιας σύνδεσης νου-σώματος και θετικής σχέσης με το φαγητό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών) βρίσκονται στον αυτόματο πιλότο και «τρέχουν» εξαιτίας των πολυάσχολων προγραμμάτων. Αυτό συχνά οδηγεί σε αποσπασματική κατανάλωση φαγητού που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους.

Οι συνειδητές διατροφικές συνήθειες θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να κατανοήσουν και να παρακολουθήσουν τα σημάδια του σώματός τους αλλά και να λάβουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις διατροφικές τους εμπειρίες.

Πώς θα εξοικειώσουμε τα νήπια

Όλοι γεννιόμαστε με συνειδητές διατροφικές συνήθειες. Τα μικρά παιδιά τρώνε ή αναζητούν τροφή φυσικά όταν αισθάνονται πεινασμένα και σταματούν όταν χορτάσουν. Χρησιμοποιούν επίσης τις αισθήσεις τους για να εξερευνήσουν και να μάθουν νέα πράγματα.

Η ενθάρρυνση της συνειδητής διατροφής βοηθά στην ενίσχυση των έμφυτων δεξιοτήτων με τις οποίες γεννιούνται, ειδικά όταν η επιρροή των ενηλίκων αρχίζει να παρεμβαίνει σε αυτές τις φυσικές ενδείξεις, επισημαίνουν οι ειδικοί. Δεδομένου ότι τα νήπια έχουν ήδη μια φυσική κλίση να τρώνε προσεκτικά, είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί αυτή η ικανότητα.

Για να τα καταφέρετε, ενθαρρύνετε τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να χρησιμοποιούν τα αισθητηριακά τους συστήματα για να μάθουν για το φαγητό. Αυτό τους επιτρέπει να εξοικειωθούν με την όψη, τη μυρωδιά, τη γεύση και την υφή διαφόρων τροφών.

Οι ειδικοί τονίζουν την σημασία των υγιεινών τροφών κοντά στα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, οι υγιεινές επιλογές είναι γνωστές στο παιδί σας από μικρή ηλικία. Είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε την ώρα του γεύματος διασκεδαστική και θετική.

Παίξτε ένα παιχνίδι κατά τη διάρκεια του δείπνου, μιλώντας εναλλάξ ανάμεσα σε κάθε μπουκιά για να ενθαρρύνετε το πιο αργό φαγητό. Οι ειδικοί επίσης προτείνουν να βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα του παιδιού σας είναι άνετο, ώστε να είναι πιο πιθανό να καθίσει ενώ τρώει και να επικεντρωθεί στην απόλαυση του φαγητού.

Για τα πιο μικρά παιδιά, που κάθονται σε καρεκλάκια φαγητού, είναι σημαντικό τα πόδια τους να στηρίζονται έτσι ώστε οι αστράγαλοι, τα γόνατα και οι γοφοί τους να βρίσκονται σε γωνία 90 μοιρών. Είναι επίσης σημαντικό να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το εύρος της προσοχής σε αυτή την ηλικία. Αναμένετε περίπου 3-5 λεπτά αδιαίρετης διατροφικής προσοχής στην ηλικία των νηπίων.