Για κάθε ζευγάρι που προσπαθεί να συλλάβει ή σχεδιάζει να συλλάβει, είναι χρήσιμο να γνωρίζει πώς ορισμένοι παράγοντες υγείας μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία. Η υγεία μιας γυναίκας έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γονιμότητά της και υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσετε ή να διατηρήσετε τα ωάρια σας υγιή, έτσι ώστε οι πιθανότητες σύλληψης και η υγεία του μωρού να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες.

Οι συμβουλές των ειδικών για υγιή ωάρια

Μερικοί από τους καλύτερους τρόπους που μπορείτε να δοκιμάσετε για βεβαιωθείτε ότι θωρακίζετε τα ωάριά σας, περιλαμβάνουν:

Διατηρήστε τα επίπεδα στρες υπό έλεγχο

Σχεδόν κάθε συμβουλή που σχετίζεται με την υγεία επικεντρώνεται στη διαχείριση του άγχους, είτε προσπαθείτε να συλλάβετε είτε όχι. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές πτυχές της συνολικής μας ευημερίας και αυτό περιλαμβάνει την αναπαραγωγική υγεία.

Αναλογιστείτε τον τρόπο ζωής σας και εάν διαπιστώσετε ότι η άσκηση μειώνει το άγχος περπατήστε περισσότερο, μάθετε μια τεχνική χαλάρωσης, κάντε παρέα με τους φίλους σας. Σκεφτείτε τι είναι καλό για εσάς και τι μειώνει το επίπεδο άγχους σας.

Η ιδέα είναι να βρείτε τη συγκεκριμένη φόρμουλα για τη διαχείριση του στρες, ώστε τα ωάρια να μπορούν να λειτουργούν με τον βέλτιστο ρυθμό τους.

Διατηρήστε έναν βέλτιστο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)

Ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας είναι ο δείκτης μάζας σώματος —ή ΔΜΣ— στο ιδανικό εύρος. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν ΔΜΣ στο φυσιολογικό εύρος για τον σωματότυπό τους εάν θέλουν βέλτιστη γονιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλετε να είστε ούτε λιποβαρείς αλλά ούτε και υπέρβαροι.

Ειδικά για τις γυναίκες, τα ωάρια είναι πιθανό να μην αναπτυχθούν σωστά, εάν υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με το βάρος, καθώς και προβληματική έμμηνος ρύσης και ωορρηξία, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Αποφύγετε το κάπνισμα, περιορίστε το αλκοόλ και την καφεΐνη

Οι ειδικοί συνιστούν την πλήρη αποχή από το κάπνισμα αν θέλετε να μείνετε έγκυος, καθώς μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητα των ωαρίων. Η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των ωαρίων σας.

Εξακολουθεί να μελετάται ακριβώς πόσο από τα δύο μπορεί να κάνει τη διαφορά ή με ποιον τρόπο, αλλά οι γιατροί γενικά συνιστούν να αποφεύγετε.

Η διατροφή σας σε πρώτο πλάνο

Οι τροφές που καταναλώνετε είναι ένας φυσικός τρόπος για να λάβετε περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα στο σώμα σας. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορούν να αποτρέψουν τη βλάβη τόσο στο σπέρμα όσο και στα ωάρια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και E, φυλλικό οξύ, λουτεΐνη και βήτα-καροτίνη.

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, περισσότερων ζωικών πρωτεϊνών και λιγότερων τρανς λιπαρών και επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί όλα να βελτιώσουν τομείς της υγείας σας που σχετίζονται με τα ωάρια και την αναπαραγωγή σας.