Η γνώση είναι δύναμη και αυτή η έρευνα το επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Washington State University, οι έφηβοι που απάντησαν σωστά σε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με την Covid-19 ανέφεραν χαμηλότερο στρες, άγχος και κατάθλιψη, καθώς και μειωμένα αισθήματα μοναξιάς και FOMO (fear of missing out), του φόβου δηλαδή ότι χάνουν εμπειρίες επειδή δεν συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως τα πάρτι ή σε ταξίδια.

Πώς βοηθά τα παιδιά η γνώση για τον κορωνοϊό

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Child and Family Studies, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Ουάσιγκτον ερεύνησαν 215 έφηβους ηλικίας 14-17 ετών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2020 κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

«Η γνώση είναι καλό πράγμα. Οι έφηβοι που τα πήγαν καλύτερα στο κουίζ μας έτειναν να αναφέρουν χαμηλότερη κατάθλιψη, άγχος και στρες» δήλωσε ο Chris Barry, καθηγητής ψυχολογίας στο WSU και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Αυτό αποτυπώνει μία φευγαλέα στιγμή, επομένως δεν γνωρίζουμε πραγματικά την αιτία και το αποτέλεσμα, αλλά μια υπόθεση είναι ότι τα παιδιά ένιωθαν λίγο πιο άνετα και ασφαλή όταν γνώριζαν λεπτομέρειες για την covid-19» εξηγούν.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν πρώτα σε αληθινές ή ψευδείς ερωτήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, αναφορικά με διάφορα ζητήματα όπως τους τρόπους εξάπλωσης του ιού και τους κινδύνους για την υγεία του. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την ευημερία τους καθώς και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τι ρόλο παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ενώ σχεδόν όλοι οι έφηβοι, το 98,1%, χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε κάποια μορφή τους, όσοι είχαν καλές γνώσεις σχετικά με την covid-19 και έλεγχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λιγότερο συχνά ανέφεραν επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τον λόγο πίσω από αυτή τη σύνδεση, οι ερευνητές θεωρούν ότι πιθανόν οι έφηβοι με λιγότερο ακριβείς γνώσεις για τον κορωνοϊό χρησιμοποιούσαν περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν απαντήσεις και ως εκ τούτου να γίνονταν δέκτες μεγαλύτερης παραπληροφόρησης, που εντείνει το άγχος.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα έχουν μικτή επίδραση στην ευημερία των εφήβων, λένε οι ειδικοί.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες αναφορικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, είναι καλό που παραμένουν συνδεδεμένοι με τους φίλους τους κι έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών αλλά ίσως κάποια στιγμή να κάνει τα πράγματα χειρότερα, όταν οι πληροφορίες είναι ψευδείς» προειδοποιούν οι ερευνητές.