Για μερικές εγκύους, η απέχθεια για τις μυρωδιές μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Ξαφνικά, το άρωμα που φοράτε κάθε μέρα, το άρωμα ορισμένων φαγητών ή τα αρώματα που αναδύονται από το αγαπημένο σας καφεκοπτείο μπορεί να σας κάνουν να κρατάτε τη μύτη σας και να τρέχετε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Είτε είναι μια μυρωδιά που πάντα βρίσκατε δυσάρεστη είτε μια μυρωδιά που παλιότερα αγαπούσατε αλλά τώρα σας φέρνει αναγούλες, η υπερευαισθησία στις μυρωδιές είναι συνηθισμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν συμβαίνει σε όλες τις έγκυες γυναίκες, αλλά εκτιμάται ότι για τα 2/3 των γυναικών η αίσθηση της όσφρησης αλλάζει στην εγκυμοσύνη, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Γιατί η όσφρηση αλλάζει στην εγκυμοσύνη

Περιστασιακά αναφέρεται ως υπεροσμία, η οποία περιγράφεται ως υπερβολική ευαισθησία στις μυρωδιές. Ωστόσο, λίγες κλινικές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ υπεροσμίας και εγκυμοσύνης, επομένως οι περισσότερες πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα είναι ανέκδοτες.

Για τους πάσχοντες, η υπεροσμία φαίνεται να είναι πιο έντονη κατά το πρώτο τρίμηνο και συχνά μειώνεται καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά. Οι ειδικοί έχουν θεωρήσει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην άνοδο και την πτώση των ορμονών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως τα οιστρογόνα. ​​Ωστόσο, μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι επειδή η ρινική συμφόρηση είναι κοινή κατά το τρίτο τρίμηνο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή των συμπτωμάτων υπεροσμίας.

Γιατί μπορεί να παρατηρήσετε αποστροφή για παλιές και νέες μυρωδιές

Χωρίς ισχυρές μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ της αποστροφής για τις μυρωδιές και της εγκυμοσύνης, οι ειδικοί μπορούν απλώς να εικάσουν γιατί μπορεί να εμφανιστεί αυτή η ευαισθησία.

Μια κοινή υπόθεση είναι ότι αυτός είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός. Η απέχθεια δηλαδή που νιώθετε για τις έντονες μυρωδιές ή η αντίληψη ότι οι μυρωδιές είναι διαφορετικές,  είναι ο τρόπος της φύσης να σας απωθήσει από το να καταπιείτε ουσίες που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Κι επειδή οι μυρωδιές είναι πολύ περίπλοκες, μπορεί να υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να είναι φυσιολογικό και ευχάριστο, αλλά ο εγκέφαλός σας μπορεί να το αντιληφθεί ως επικίνδυνο όταν είστε έγκυος.

Οι μυρωδιές που απωθούν συνήθως τις εγκύους

Η εμπειρία κάθε ατόμου με την υπεροσμία ή την ευαισθησία στη μυρωδιά είναι μοναδική και δεν θα επηρεαστούν όλοι από την ίδια μυρωδιά. Ωστόσο, οι συνηθισμένες αποστροφές για τη μυρωδιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν κρέας, καφέ, αρώματα ή συνθετικές μυρωδιές.

Μελέτες έχουν συνδέσει την υπεροσμία με τη ναυτία και τον εμετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις άσχημες μυρωδιές

Αν και δυσάρεστη, η υπερευαισθησία στη μυρωδιά πιθανότατα θα εξαφανιστεί καθώς η εγκυμοσύνη σας φτάνει στα τελευταία της στάδια, πριν εξαφανιστεί εντελώς μόλις γεννηθεί το μωρό σας. Στο μεταξύ, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαχειριστείτε τη νέα σας υπερόσφρηση:

*Αποφύγετε τους ερεθισμούς

Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στις μυρωδιές που σας προκαλούν πρόβλημα. Είτε πρόκειται για ένα προϊόν καθαρισμού, ένα συγκεκριμένο άρωμα ή ένα είδος τροφής, προσπαθήστε να αποφύγετε αυτά τα είδη μέχρι να αισθανθείτε ότι η όσφρησή σας επιστρέφει στο φυσιολογικό.

*Αερίστε τον χώρο που βρίσκεστε

Ανοίξτε ένα παράθυρο για να διευκολύνετε την κυκλοφορία της ροής αέρα, η οποία θα σας βοηθήσει να μετακινηθείτε κατά μήκος τυχόν παρατεταμένων, ανεπιθύμητων μυρωδιών. Εάν εργάζεστε σε γραφείο, ένας ανεμιστήρας στο γραφείο σας θα κάνει το ίδιο πράγμα.

*Κρατήστε στο χέρι ένα λεμόνι

Τα εσπεριδοειδή αναδύουν ένα έντονο άρωμα που μπορεί να υπερνικήσει τις δυσάρεστες μυρωδιές. Κρατήστε ένα λεμόνι στο γραφείο σας ή στην τσέπη σας και, όταν μια άλλη μυρωδιά γίνεται υπερβολική, σκάψτε με τα νύχια σας τη φλούδα του λεμονιού για να απελευθερώσετε τη φρέσκια μυρωδιά των εσπεριδοειδών.

*Να είστε ειλικρινής

Εάν η κολόνια του φίλου σας ή το γεύμα του συναδέλφου σας σας φέρνει αναγούλες, μην υποφέρετε σιωπηλά. Εάν χρειάζεται, εξηγήστε τα συμπτώματά σας και ζητήστε λίγη προσοχή μέχρι να περάσει η ευαισθησία σας στη μυρωδιά.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Η υπερευαισθησία στην όσφρηση μπορεί να είναι δυσάρεστη, αλλά συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, καθώς υπάρχουν ορισμένες μελέτες που συνδέουν την αποστροφή της μυρωδιάς με την πρωινή ναυτία, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας εάν αισθάνεστε ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει την υγεία σας. Η ακραία πρωινή ναυτία, που ονομάζεται υπερέμεση κύηση, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και υποσιτισμό εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Είναι σημαντικό να τρέφεστε σωστά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε περίπτωση σοβαρής ναυτίας ή εμέτου θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αφυδατωθείτε.