Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν σε νήπια, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποκτήσουν ανεξαρτησία. Αυτό μπορεί να τα κάνει πιο πεισματάρικα μερικές φορές, απλώς επειδή θέλουν να κάνουν τα πράγματα με τους δικούς τους όρους και στον δικό τους χρόνο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Κι ενώ πρόκειται για ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης τους, μπορεί εύκολα να προκληθεί ένταση στους γονείς.

Πώς θα διαχειριστείτε την ένταση

Για να καταφέρει να κυριαρχήσει η ψυχραιμία αντί του θυμού, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα βήματα.

Αναγνωρίστε τα σημάδια του θυμού

Είναι φυσιολογικό να ταράζεστε ή ακόμα και να θυμώνετε ανά διαστήματα με το παιδί. Είναι όμως και απαραίτητο να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια για να ηρεμήσετε, πριν να χάσετε την ψυχραιμία σας.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το αίσθημα ταραχής ή γενικότερης ενόχλησης, το αίσθημα έντασης στους μυς, η γρήγορη και σύντομη αναπνοή, οι αρνητικές σκέψεις.

Εάν υπάρχει κάποιο από αυτά τα σημάδια, τότε οι γονείς πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν τις στρατηγικές τους για να θέσουν υπό έλεγχο τον θυμό τους.

Βήματα αντιμετώπισης

Κάθε γονιός διαχειρίζεται το θυμό του με διαφορετικούς τρόπους. Εφόσον είναι υγιείς και μειώνουν τα επίπεδα έντασης, τότε κάνετε την σωστή επιλογή, αρκεί να λειτουργεί για εσάς και για την οικογένεια σας.

Μερικοί καλοί τρόποι διαχείρισης θυμού περιλαμβάνουν την θετική αυτό-ομιλία, οι βαθιές αναπνοές και το να οραματιστείτε πώς θα είναι η σχέση με το παιδί σας στο μέλλον, μόλις τελειώσει αυτό το στάδιο.

Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε διαφορετικά την επόμενη φορά

Αφού τελειώσουν οι τεταμένες στιγμές με τα νήπια και τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό χαλαρό κλίμα, τότε είναι μια καλή ευκαιρία για να σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε εάν προκύψει ξανά κάτι αντίστοιχο για να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση και φυσικά το νήπιο.

Για αυτό είναι σημαντικό να σκέφτεστε και να επιλέγετε με σύνεση τις “μάχης” σας, να μάθετε τι μπορεί να πυροδοτήσει μια μη επιθυμητή συμπεριφορά στο νήπιο, να προσπαθείτε να μην λέτε “όχι” σε όλα.

Αν και αυτές είναι καλές τακτικές που, παραμένει σημαντικό να μην υποχωρείτε κάθε φορά σε κάθε απαίτηση που έχει το παιδί, ανεξάρτητα από την έκρηξη θυμού του, τα κλάματα ή τις φωνές.