Η δυσκοιλιότητα πρόκειται για μία από τις πιο άβολες “παρενέργειες” της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για μία διαταραχή των συνηθειών του εντέρου, με συμπτώματα όπως η μείωση της συχνότητας των κενώσεων και η δυσκολία κατά την κένωση και αλλαγή της σύστασής τους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε από το ενοχλητικό φούσκωμα, που προκαλεί:

Που οφείλεται η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

Ένας από τους βασικούς “ενόχους” είναι οι ορμόνες, που ευθύνονται για αρκετές ενοχλήσεις, όπως η παλινδρόμηση οξέος ή και η πρωινή ναυτία. Οι ορμόνες στην εγκυμοσύνη – ειδικά τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης – έχουν μια χαλαρωτική επίδραση στους λείους μύες σε όλο το σώμα. Όταν αυτοί οι μύες είναι χαλαροί, η γαστρεντερική οδός κινείται πιο αργά

Αν και μερικές έγκυες μπορεί να μην παρατηρήσουν τόσο έντονες επιπτώσεις άλλες μπορεί να έχουν πιο έντονη δυσκοιλιότητα. Επίσης είναι σημαντικό να προσέξετε με την λήψη προγεννητικών βιταμινών, για παράδειγμα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα επειδή συνήθως περιέχουν υψηλότερη ποσότητα σιδήρου.

Είναι επίσης πιθανό ότι η διατροφή και η ρουτίνα άσκησης έχουν αλλάξει πολύ από τότε που μείνατε έγκυος, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης δυσκοιλιότητας.

Ενδεχομένως να εμφανιστεί ξαφνικά

Αν και η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τείνει να χειροτερεύει με τον καιρό καθώς τα έντερά σας συμπιέζονται περισσότερο από το αναπτυσσόμενο έμβρυο και το σώμα σας συνεχίζει να χαλαρώνει τους μύες, καθώς προσπαθεί να ετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για την στιγμή του τοκετού.

Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί προτείνουν να βρείτε από νωρίς τις κατάλληλες μεθόδους για να μετριάσετε όσο το δυνατόν τις ενοχλήσεις και γενικά την δυσκοιλιότητα.

Οι φυτικές ίνες είναι σύμμαχος σας

Φυσικά, η ενυδάτωση, η άσκηση και η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης, πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής αποτελούν πράγματα που εύκολα προτείνονται αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να υλοποιηθούν, ειδικά όταν είστε εξαντλημένη ή αισθάνεστε διαρκώς ναυτία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνετε φυτικές ίνες καθώς υποστηρίζουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη. Αν δυσκολεύεστε να φάτε, τότε δοκιμάστε ένα σμούθι φρούτων, το οποίο μπορείτε να πιείτε για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Οι ειδικοί συνιστούν να μην προσπαθήσετε να πιέσετε το έντερο σας, καθώς μπορεί να αυξήσετε την ενδοκοιλιακή πίεση, οδηγώντας δυνητικά σε άλλα προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος, όπως αιμορροΐδες, που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση, πόνο, πρήξιμο ή ακόμα και αιμορραγία.