Μέχρι τώρα, πιθανότατα έχετε συνειδητοποιήσει ότι τα νεογέννητα κάνουν περισσότερα από το να γουργουρίζουν. Είναι επίσης ικανά να κάνουν πολλούς άλλους περίεργους θορύβους. Συχνά έχουν λόξιγκα, ρεύονται δυνατά και φτερνίζονται. Αλλά το φτέρνισμα στα νεογέννητα δεν είναι απαραίτητα σύμπτωμα ασθένειας. Στην πραγματικότητα είναι ένα υγιές αντανακλαστικό που βοηθά το μωρό σας να καθαρίσει τις ρινικές του οδούς από ερεθιστικούς παράγοντες, βοηθώντας το να αναπνέει πιο εύκολα.

Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου όλη αυτή η ταραχή μπορεί να είναι σημάδι κρυολογήματος ή άλλης ασθένειας.

Είναι φυσιολογικό το νεογέννητο μου να φτερνίζεται πολύ;

Ναι, το φτέρνισμα στα νεογέννητα είναι συχνό κι εφόσον το μωρό σας δεν παρουσιάζει άλλα σημάδια ασθένειας, τα φτερνίσματά του πιθανότατα δεν αποτελούν πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, το φτέρνισμα στα νεογέννητα είναι καλό, αφού τα βοηθά να καθαρίσουν τη μύτη τους και να αναπνέουν καλύτερα.

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, που χρησιμοποιούν τόσο το στόμα όσο και τη μύτη τους για να αναπνέουν, τα βρέφη αναπνέουν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη μύτη τους – επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ρινικές τους οδοί να είναι καθαρές. Μόνο όταν τα μωρά είναι περίπου 6 έως 12 μηνών – μόλις αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές – αρχίζουν να αναπνέουν περισσότερο από το στόμα τους.

Αιτίες νεογνικού φτερνίσματος

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για τους οποίους τα νεογέννητα φτερνίζονται πολύ, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Πρέπει να καθαρίσουν τις ρινικές τους οδούς. Δεδομένου ότι δεν μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους (και θα αργήσουν να μάθουν πώς να την ρουφάνε), έχουν μόνο έναν τρόπο να διώξουν τους ερεθιστικούς παράγοντες από τη μύτη τους: το φτέρνισμα. Επιπλέον, αυτές οι ρινικές δίοδοι είναι μικροσκοπικές και είναι φυσικό να χρειάζονται λίγο επιπλέον καθαρισμό.
  • Είναι ένα προστατευτικό αντανακλαστικό. Το φτέρνισμα είναι ένα αντανακλαστικό με το οποίο γεννιόμαστε. Αλλά σε αντίθεση με το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος (Moro), για παράδειγμα, το φτέρνισμα δεν υποχωρεί με την ηλικία. Είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να φτερνιζόμαστε ακόμη και ως ενήλικες – από τη γύρη μέχρι τη σκόνη, το τρίχωμα των ζώων και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.
  • Μπορεί να αρρωσταίνουν. Εάν το ρουθούνισμα και το φτέρνισμα του μωρού σας συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό ή καταρροή, μπορεί να είναι σημάδι κρυολογήματος, γρίπης και εποχικής αλλεργίας (σπάνια στα νεογέννητα).

Πότε να καλέσετε το γιατρό

Εάν τα φτερνίσματα του νεογέννητού σας συνοδεύουν άλλα συμπτώματα κρυολογήματος ή ιού – συμπεριλαμβανομένης της καταρροής, βουλώματος ή κιτρινοπράσινου ρινικού εκκρίματος – καλό είναι να επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που το μωρό σας αρρωσταίνει.