Ένα αγαπημένο και εύκολο σνακ για τις μετακινήσεις του παιδιού είναι η μπανάνα. Ιδιαίτερα νόστιμες και χορταστικές είναι από τα αγαπημένα φρούτα των παιδιών και όχι αδίκως. Αυτό που ορισμένοι όμως, δεν γνωρίζουν είναι ότι αυτή η τροπική απόλαυση είναι επίσης μια διατροφική δύναμη. Οι μπανάνες έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και των απαραίτητων βιταμινών, που τις καθιστούν ένα υγιές φρούτο για μωρά, καθώς και για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, για όλη την οικογένεια.

Τα διατροφικά της στοιχεία

Η μπανάνα, που εγκρίθηκε με ενθουσιασμό από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση ως υγιεινή επιλογή φρούτων για τα παιδιά στις αρχές του 1900, μπορεί να είναι και το πρώτο «superfood». Τα διατροφικά της στοιχεία είναι:

  • Θερμίδες: 105
  • Λιπαρά: 0 γρ
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 27 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 14 γραμμάρια
  • Βιταμίνη Β6: 0,4 χιλιοστόγραμμα
  • Βιταμίνη C: 10 χιλιοστόγραμμα
  • Κάλιο: 422 χιλιοστόγραμμα
  • Μαγνήσιο: 32 χιλιοστόγραμμα

Γιατί η μπανάνα είναι καλή για βρέφη και παιδιά

Οι μπανάνες είναι μια από τις καλύτερες «πρώτες τροφές» για τα μωρά αφού πολτοποιούνται εύκολα με ένα πιρούνι και χωνεύονται εξίσου εύκολα από τα βρέφη. Υπάρχουν όμως διάφοροι λόγοι που οι μπανάνες πρέπει να είναι ένα φρούτο που δίνουμε στα παιδιά σε κάθε ηλικιακό στάδιο.

Φυσική γλυκύτητα

Τα μωρά έχουν μια φυσική έλξη προς τις πιο γλυκές γεύσεις και οι μπανάνες μπορούν να τους δώσουν αυτό που αναζητούν, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Δεν είναι περίεργο που υπάρχει ως άρωμα σε πολλά συσκευασμένα σνακ για νήπια.

Γεμάτη θρεπτικά συστατικά

Ειδικά τα παιδιά, που έχουν την τάση να είναι πιο επιλεκτικά με το φαγητό τους, επωφελούνται από τροφές που περιέχουν μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων σε μία μόνο μερίδα.

Μαζί με το κάλιο, τις βιταμίνες Β6 και C, τις φυτικές ίνες και το μαγνήσιο, οι μπανάνες έχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης D, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, χολίνης, ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, χαλκού, μαγγανίου και σεληνίου που τονώνουν την υγεία.

Καλή πηγή φυτικών ινών

Με 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μπανάνα, μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών στα παιδιά. Έχετε όμως, κατά νου ότι οι λιγότερο ώριμες μπανάνες μπορούν να συμβάλουν στη δυσκοιλιότητα, ενώ οι πιο ώριμες όχι.

Σούπερ βολική

Ένα από τα σπουδαία πράγματα με τις μπανάνες είναι το πόσο απλό είναι να τις μετατρέψετε σε σπιτικό και θρεπτικό σνακ, ακόμα και όταν τα παιδιά βρίσκονται εν κινήσει. Μπορείτε να πολτοποιήσετε μια ώριμη μπανάνα σε πουρέ.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, οι μπανάνες είναι εύκολο να συσκευαστούν σε συσκευασίες μεσημεριανού γεύματος ή στο σακίδιό τους. Ενώ είναι δύσκολο να τις «χτυπήσουν» τα παιδιά κατά λάθος είναι εύκολο να τις ανοίξουν, αφαιρώντας τα φυσικά τους «περιτυλίγματα» ενώ δεν χρειάζονται ψυγείο για να παραμείνουν φρέσκες.