Η παραγωγικότητα πρόκειται για μια σειρά από συνήθειες που μας βοηθούν να κάνουμε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο ή μας βοηθούν να κάνουμε καλύτερη δουλειά σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε αυτές τις συνήθειες στα παιδιά από νωρίς ώστε να έχουν χρόνο και ευκαιρίες να τις εξασκήσουν, προετοιμάζοντάς τα καλύτερα για διαφορετικά στάδια της ζωής τους, όπως το σχολείο και αργότερα τις προκλήσεις της ανεξάρτητης ζωής.

Πώς θα μιλήσετε στα παιδιά για την παραγωγικότητα

Επειδή τα παιδιά μπορεί να μην κατανοούν απαραίτητα τον όρο «παραγωγικότητα», θέλετε να τους μιλήσετε για την έννοια με ένα φιλικό και κατάλληλο για την ηλικία τους τρόπο. Τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις έννοιες μέσω της αναπαράστασης, επομένως η χρήση βιβλίων ή ιστοριών μπορεί να τα βοηθήσει.

Η δημιουργία ενός σεναρίου επίλυσης προβλημάτων μπορεί να είναι ένας άλλος καλός τρόπος για να ανοίξετε μια συζήτηση σχετικά με το γιατί η παραγωγικότητα είναι σημαντική. Για παράδειγμα, μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας για την πρωινή βιασύνη για να ετοιμαστούν για το σχολείο.

Στη συνέχεια, οδηγήστε την κουβέντα σε πιθανές λύσεις. Σε μια καθοδηγούμενη συζήτηση, καταλήξτε σε κάποια σχέδια, όπως να φτιάξετε μια λίστα με όλα όσα πρέπει να έχει έτοιμα από το προηγούμενο βράδυ για να μην χρειάζεται να βιαστεί ή να καθυστερεί τα πρωινά.

Πώς θα την καλλιεργήσετε από νωρίς

Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να διδάξετε στο παιδί σας τις δεξιότητες που απαιτούνται για την παραγωγικότητα:

Ημερήσια λίστα υποχρεώσεων

Οι οπτικές υπενθυμίσεις τείνουν να είναι πολύ χρήσιμες για τα παιδιά. Αν δεν διαβάζουν, δοκιμάστε μια εναλλακτική λίστα υποχρεώσεων με εικόνες ή ζωγραφιές, που μπορούν να επιμεληθούν τα ίδια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γραπτή λίστα για μεγαλύτερα παιδιά.

Μπορούν ακόμη και να γράψουν τι θέλουν να κάνουν όταν ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, ώστε να μπορούν να ανυπομονούν για το χρόνο που θα ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αγαπητό ημερολόγιο

Η χρήση ενός ημερολογίου βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια του χρόνου σε μεγαλύτερη κλίμακα, επιτρέποντάς τους να μάθουν για τον μελλοντικό προγραμματισμό. Με την χρήση ενός ημερολογίου, θα θυμάται πιο εύκολα τις επαναλαμβανόμενες εβδομαδιαίων δουλειές που θα πρέπει να κάνει, όπως το σκούπισμα και η οργάνωση των παιχνιδιών του.

Μπορείτε επίσης να γράψετε πότε θα μπορούν να παίξουν έξω ή στο tablet, πότε θα μπορούν δηλαδή να χαλαρώνουν καθώς έτσι θα μάθουν ότι εξίσου σημαντική με την παραγωγικότητα είναι και η ξεκούραση για να καταφέρνουν καθημερινά να αποδίδουν τα μέγιστα.