Τα νήπια είναι υπέροχα μικρά πλάσματα, αλλά μερικές φορές γίνονται εξαιρετικά ενοχλητικά. Η συμπεριφορά αυτή συνήθως μαρτυρά κούραση – με άλλα λόγια το μικρό σας απλά θέλει να πάρει έναν υπνάκο.

Ακολουθούν οκτώ ενδείξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την κατάλληλη στιγμή για να προετοιμάσετε το νήπιο να πάρει έναν υπνάκο:

1. Γαντζώνεται πάνω σας

Εάν έχετε έναν μικρό πίθηκο που δεν ξετυλίγεται από το πόδι σας ή σας εκλιπαρεί να τον μεταφέρουν ή να τον αγκαλιάσουν, αυτό είναι πολύ συχνά σημάδι ότι το παιδί σας έχει κουραστεί. Προετοιμάστε το για ύπνο νωρίτερα παρά αργότερα, ώστε να μην κουράζεται υπερβολικά και να μην είναι δύσκολο να ηρεμήσει.

2. Απαιτεί προσοχή

Καθώς το μικρό παιδί σας αρχίζει να αισθάνεται κουρασμένο, θα κάνει τα πάντα για να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής. Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς είναι μια ένδειξη ότι  πρέπει να επιβραδύνει παίρνοντας έναν απογευματινό υπνάκο.

3. Κάνει φασαρία στο τραπέζι

Το νήπιο δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για το αγαπημένο του φαγητό; Αρνείται να το φάει, πετάει το κουτάλι του ή σπρώχνει το πιάτο; Είναι κουρασμένο και πρέπει να κοιμηθεί άμεσα για να ηρεμήσει. Μπορείτε να προσπαθήσετε να το ταΐσετε ξανά αργότερα, αφού ξυπνήσει.

4. Είναι ευερέθιστο

Αν τίποτα απ’ όσα κάνετε για εκείνο δεν του αρέσει. Αν είναι υπερευαίσθητο και δεν  μπορείτε με τίποτα να το ηρεμήσετε. Οι πιθανότητες και πάλι είναι να είναι υπερβολικά κουρασμένο και να χρειάζεται ύπνο  είναι συντριπτικά πολλές.

5. Ανία και απογοήτευση

Εάν το συνήθως χαμηλών τόνων παιδί σας τα βρίσκει όλα πολύ δύσκολα ή είναι αδιάφορο όταν είναι συνήθως τολμηρό, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι κουρασμένο και πρέπει να ηρεμήσει σε μια ζεστή γωνιά.

6. Γκρίνια

Τα νήπια γκρινιάζουν για διάφορους λόγους – και ένας από αυτούς είναι η κούραση. Εάν το μικρό σας είναι ενοχλητικό, τσιρίζει και όλα του φταίνε, σκεφτείτε ότι μπορεί να είναι καλή στιγμή για έναν υπνάκο.

7. Κλάμα

Τα νήπια δεν κλαίνε πάντα επειδή είναι κουρασμένα, αλλά πολλές φορές είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να κοιμηθούν και να… επαναφορτιστούν. Οι άφθονες αγκαλιές και η επιβεβαίωση είναι η καλύτερη παρηγοριά για ένα στενοχωρημένο νήπιο και ο ύπνος το επόμενο βήμα.