Δεδομένου ότι οι προφορικές γλωσσικές δεξιότητες προηγούνται της ανάγνωσης και της γραφής, είναι σημαντικό οι γονείς να δίνουν καθημερινές ευκαιρίες στο παιδί προσχολικής ηλικίας να μιλήσει για όσα σκέφτεται και μαθαίνει. Όσο κουραστικό κι αν είναι, προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του και να μιλήσετε για τις ανησυχίες του, ώστε να κατακτήσει από νωρίς ένα πλούσιο λεξιλόγιο και δυνατές γλωσσικές δεξιότητες.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το παιδί σας να προετοιμαστεί για να τα καταφέρει στην ικανότητα της ανάγνωσης και της γραφής. Το «κλειδί» είναι να βεβαιωθείτε ότι τις κάνετε σε συνεπή βάση.

6 τρόποι για να προετοιμάσετε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να μάθουν να διαβάζουν

  1. Τραγούδι

Το τραγούδι επιβραδύνει τη γλώσσα. Εισάγει επίσης ρυθμό και ομοιοκαταληξία που διευκολύνουν την απομνημόνευση λέξεων. Την επόμενη φορά που θα είστε στο αυτοκίνητο με το παιδί σας, βάλτε ένα CD ή ανοίξτε το ραδιόφωνο και τραγουδήστε μαζί. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, ενθαρρύνετέ το να τραγουδήσει μαζί σας ή να σας διδάξει τραγούδια που έχει μάθει στον παιδικό σταθμό.

  1. Ονόματα

Δείξτε προς τα αντικείμενα και μετά πείτε τη λέξη. Για παράδειγμα: Δείξτε προς το αυτί σας και πείτε «Αυτί», μετά δείξτε το αυτί του παιδιού σας και επαναλάβετε τη λέξη. Τα μικρότερα παιδιά συχνά απολαμβάνουν να βλέπουν φωτογραφίες. Όταν είστε στο σπίτι  δείξτε τους φωτογραφίες και ονομάστε τα άτομα, τα μέρη και τα πράγματα στις φωτογραφίες.

  1. Λίστες

Όταν γράφετε μια λίστα αγορών ή μια λίστα υποχρεώσεων, καθίστε με το παιδί σας. Δώστε του ένα μολύβι και χαρτί και ενθαρρύνετέ το να φτιάξει τη δική του λίστα. Δείξτε του τις λέξεις που γράψατε και πείτε την μία-μία. Όταν πηγαίνετε στο κατάστημα, δείξτε του τη λέξη καθώς παραλαμβάνετε το αντικείμενο. Αυτό το βοηθάει να κατανοήσει ότι οι γραπτές λέξεις συμβολίζουν πραγματικά πράγματα.

  1. Ζωγραφική

Όταν δίνετε στο παιδί σας χαρτί και ένα μολύβι ή μια κηρομπογιά και το ενθαρρύνετε να μιμηθεί τη γραφή, το βοηθάτε να καταλάβει ότι αυτά τα γραπτά «σχέδια» σχετίζονται με γράμματα και λέξεις. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική άσκηση για να αναπτύξει τον συντονισμό χεριού-ματιού.

  1. Μαγνητικά γράμματα

Χρησιμοποιήστε μαγνητικά γράμματα για να γράψετε λέξεις στο ψυγείο σας. Πείτε τη λέξη πολλές φορές στο παιδί σας. Ενθαρρύνετε το να ταξινομήσει τα γράμματα. Για τα μικρότερα παιδιά, δοκιμάστε να τους ζητήσετε να ταξινομήσουν τα γράμματα ανά χρώμα ή σχήμα ή να επιλέξουν όλα τα γράμματα που έχουν τρύπα. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, γράψτε μια λέξη όπως τα ονόματά τους και βάλτε τα να διαλέξουν τα γράμματα που βρίσκονται σε αυτή τη λέξη.

  1. Παραμύθια και διηγήματα

Η βιβλιοθήκη προσφέρει ιστορίες για όλες τις ηλικίες. Η καθεμιά συνδέεται με την εξάσκηση των δεξιοτήτων που χρειάζεται το παιδί σας για να μάθει να διαβάζει: Μιλήστε, τραγουδήστε, διαβάστε, γράψτε και παίξτε.

Το νόημα αυτών των δραστηριοτήτων είναι να βοηθήσουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να κατανοήσουν ότι η ομιλία (προφορικές λέξεις) μπορεί να αναλυθεί σε μικρές μεμονωμένες μονάδες ήχου (φωνήματα), που αντιπροσωπεύονται από ένα σύνολο συμβόλων (γράμματα του αλφαβήτου) και τα οποία σε συγκεκριμένους συνδυασμούς μπορούν να αναμειχθούν για να σχηματίσουν μια λέξη.