Όταν ένα μωρό έρχεται στον κόσμο, είναι μια αλλαγή στην οποία όλοι πρέπει να προσαρμοστούν, και είναι μεγάλη. Αν μάλιστα αυτό πρόκειται για το πρώτο παιδί ενός ζευγαριού, η ζωή τους αναμένεται να αλλάξει ριζικά, και ακόμα κι αν αυτό είναι το δεύτερο ή το τρίτο, εξακολουθούν να υπάρχουν αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Κι ενώ πολλοί είναι εκείνοι που εστιάζουν στην βοήθεια της μαμάς (και δικαίως αφού πέρασε εννέα μήνες εγκυμοσύνη και τον τοκετό), αυτό δεν σημαίνει και ότι ο μπαμπάς δεν χρειάζεται στήριξη.

Μεταβατική περίοδος και για τον μπαμπά

Όταν γεννιέται ένα μωρό, οι μπαμπάδες περνούν επίσης μια μεταβατική περίοδο. Πρέπει να προσαρμοστούν στο μωρό τους αλλά μπορεί να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε «μειονεκτική» θέση. Αν και μπορεί να μην ισχύει για κάθε μαμά, πολλές μαμάδες έχουν ένα «μητρικό ένστικτο» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να τις καθοδηγήσουν ή τουλάχιστον μπορούν να το αναπτύξουν αρκετά σύντομα και να καταφέρουν να συνδεθούν βαθύτερα με το μωρό τους πολύ γρήγορα.

Οι μπαμπάδες δεν έχουν το ίδιο ένστικτο ή νομίζουν ότι δεν το έχουν, γεγονός που μπορεί να τους δυσκολέψει παραπάνω κατά την αρχική περίοδο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τον στηρίξετε και να τον δείτε να μετατρέπεται στον καλύτερο μπαμπά:

Βοηθήστε τον να δεθεί με το μωρό

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει η μαμά είναι να βεβαιωθεί ότι δίνει στον μπαμπά αρκετό χρόνο με το μωρό, ώστε να δεθεί μαζί του. Ενώ είναι φυσιολογικό, η μαμά να είναι λίγο υπερπροστατευτική στην αρχή, ακόμα και με τον μπαμπά, ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχει ισχυρό δεσμό είναι να του παραχωρήσετε χώρο και χρόνο.

Η εμπιστοσύνη σας στις ικανότητές του να το φροντίσει είναι κομβικής σημασίας για να νιώθει την υποστήριξή σας σε κάθε του βήμα.

Υπομονή και ενθάρρυνση

Όλοι θέλουμε να ακούσουμε πόσο καλά τα πάμε, και οι μπαμπάδες δεν αποτελούν εξαίρεση. Μπορεί να χρειαστεί να το ακούσουν, ειδικά αν είναι λίγο νευρικοί ή αγχωμένοι στην αρχή αναφορικά με την φροντίδα του νεογέννητου. Γι’αυτό μην φοβάστε να του πείτε πόση καλή δουλειά κάνει.

Όταν κάνει κάτι καλά, να το επισημάνετε συγκεκριμένα. Ωστόσο, όταν δεν τα πάει και τόσο καλά, προσπαθήστε να είστε υπομονετική μαζί του, όπως είναι και ο ίδιος με εσάς εξάλλου. Μαθαίνει εξίσου γρήγορα με εσάς και να θυμάστε ότι ενώ μπορεί να κάνει πράγματα διαφορετικά από εσάς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απαραιτήτως λάθος.

Δώστε του το χώρο και την ευκαιρία να μάθει και να εξελιχθεί σαν πατέρας.